Geplaatst op: 08-02-2024
Auteur: Marc Gerlings

Wat doen met een Gelders Museum?

4 scenario's

Wat doen met een Gelders Museum?
Museum Gelderland in een gebouw, digitaal, VR of niet?
Provincie Gelderland maakt plannen voor een Gelders Museum waarin de provincie onderzoekt hoe een Gelders museum eruit kan zien. Daarvoor kijkt de provincie naar 4 verschillende mogelijke scenario’s. Het onderzoek is naar verwachting in de zomer van 2024 klaar.

Toonaangevend erfgoed?

Gelderland is een provincie met een rijke geschiedenis en met veel en toonaangevend (wereld)erfgoed. Peter Drenth: "Erfgoed leeft, meer dan ooit, en dat vind ik goed nieuws. Geschiedenis is van ons allemaal en vertelt het verhaal over wie wij zijn, waar we vandaan komen en wat we allemaal gemeenschappelijk hebben. Het is onderdeel van onze Gelderse identiteit. Daarom doet het mij veel plezier om te merken dat zoveel mensen enthousiast zijn over dit  plan uit ons coalitieakkoord, namelijk de plannen voor een Gelders museum”.

4 scenario's

Een van de uitgangspunten voor een Gelders Museum is dat het een aanvulling is op de bestaande Gelderse musea. Het biedt een kans om het huidige aanbod te versterken, met elkaar te verbinden en zichtbaarder te maken. De provincie onderzoekt welke vorm van het museum het meest geschikt is. Daarbij zijn er de volgende opties:

1. Het Gelders Museum krijgt een eigen gebouw.

2. Het Gelders Museum sluit aan op, en wordt gehuisvest door, een bestaand museum.

3. Het verhaal van Gelderland wordt verteld in de vorm van een (reizende) tentoonstelling.

4. Het Gelders Museum krijgt een digitale vorm. 

Goede ideeën?

Er is veel enthousiasme voor het Gelders Museum, meldt de provincie. De provincie ontvangt van verschillende kanten ideeën en suggesties, waaronder mogelijke plekken voor het museum. Bij de verdere uitwerking van de plannen krijgen de ideeën die bij de provincie binnekomen ook een plek. Het onderzoek dat nu loopt, gaat nog niet over mogelijke locaties of wat er precies in een Gelderse Museum te zien zou moeten zijn. Provincie Gelderland betrekt bij het maken van de plannen en bij het onderzoek de bestaande musea. Daar zit ook al heel veel kennis. Bij het opzetten en uitvoeren van dit onderzoek werkt de provincie samen met Erfgoed Gelderland, de provinciale ondersteuningsinstelling op het gebied van erfgoed en musea.
Topics:Beleid, Cultuur
Trefwoorden: museum, Gelderland, beleid

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

20/12/24
Museum Arnhem sluit recordjaar af met meer dan 100.000 bezoekers
Museum Arnhem heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Met meer dan 100.000 bezoekers in 2024 heeft het museum een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen.
11/12/24
Exclusief voor leden
RMO vaste zaal Oude Midden-Oosten vernieuwd
De permanente tentoonstelling ‘Het oude Midden-Oosten’ in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) is vernieuwd en opent op 20 december de deuren voor publiek.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.
06/12/24
Museum Prinsenhof Delft na 5 januari dicht
In de laatste maand vóórdat Museum Prinsenhof Delft op zondag 5 januari 2025 tijdelijk sluit voor een omvangrijke verbouwing en vernieuwing organiseert het museum een speciaal programma.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.
04/12/24
Nieuwe natuur bij Schokeiland
Er komt nieuwe natuur in Flevoland bij Schokeiland. Dat is relevant voor de toeristische sector. Schokeiland is één van de dertien Nederlandse Unesco Werelderfgoederen.
04/12/24
Exclusief voor leden
Toegankelijk maken collectie kost 5 jaar
De komende vijf jaar werkt attractie en mediamuseum Beeld & Geluid, in samenwerking met een aantal partijen, aan het toegankelijker maken van zijn collectie. Het zogeheten TACIT onderzoeksproject, gefinancierd door de NWO met 3,2 miljoen euro, ontwikkelt innovatieve technologieën die informatie toegankelijker maakt voor mensen met een auditieve, visuele en cognitieve beperking.
25/11/24
Exclusief voor leden
Airbnb draag bij aan herstel Nederlandse molens
Tijdens de jaarlijkse Molencontactdag in Soest zijn drie molenprojecten in Lonneker, Grathem en Groningen beloond met een totaalbedrag van 22.500 euro uit het recent opgerichte Molenerfgoedfonds. Dit fonds is een samenwerking tussen Airbnb en De Hollandsche Molen.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.