Geplaatst op: 12-02-2024
Auteur: Marc Gerlings

Via grondruil bijzondere natuur mogelijk langs de Lek

Via grondruil bijzondere natuur mogelijk langs de Lek
Kaart: Zuid-Hollands Landschap.
In de Achthovense Uiterwaarden, gelegen in de gemeente Vijfheerenlanden, heeft het Zuid-Hollands Landschap 15,5 hectare aangekocht. Dat werd mogelijk door grond te ruilen en tegelijkertijd recreatie te behouden.

De Achthovense Uiterwaarden zijn onderdeel van Natura 2000-gebied Uiterwaarden Lek, waar het Zuid-Hollands Landschap al verschillende percelen in beheer heeft. Dit waren voorheen vaak landbouwakkers waar een monocultuur heerste. Door het land op sommige plekken af te graven en te ontdoen van mest en gifstoffen door intensief beheer werken de organisatie aan natuurherstel. 

Grondruil levert natuurwinst op

Om deze aankoop van 15,5 hectare rond te krijgen is er gebruik gemaakt van een grondruil-principe. Het Zuid-Hollands Landschap heeft zelf 9,5 hectare ingebracht bij Leerdam, naast de Koenderseweg. Daarbij is vastgelegd dat deze grond de bestemming natuur behoudt en onderdeel is van het Natuurnetwerk Nederland. Recreanten kunnen daarmee ook in de toekomst hun dagelijkse rondje in dit gebied blijven maken. Het verschil van 6 hectare in deze ruil is gefinancierd uit het Aankoopfonds. Dat is geld wat Beschermers speciaal geschonken hebben voor het doen van nieuwe aankopen.

Het Zuid-Hollands Landschap heeft de ambitie om het hele gebied in beheer te krijgen en daarmee zeldzame natuur te beschermen langs de Lek. Natuurtypen zoals stroomdalgrasland en glanshaverhooiland, met een rijk planten- en insectenleven, zijn al op veel plaatsen verdwenen. Zuid-Hollands Landschap meldt: "Door samen op te trekken met de provincie en in te zetten op deskundig beheer kunnen dit soort groene parels behouden blijven voor de volgende generatie."
Trefwoorden: natuur, Lek, recreatie, grondruil

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

02/01/25
Miljoen euro voor Romeins Museum Heerlen
Het Thermen Museum in Heerlen krijgt een nieuwe toekomst. De provincie Limburg heeft een subsidie van 1 miljoen euro toegekend aan de gemeente Heerlen om het unieke erfgoed duurzaam te behouden en te ontwikkelen. Het museum gaat verder onder de naam Romeins Museum.
31/12/24
Erfgoedbeleving in kaart gebracht
Zijn Nederlanders in erfgoed geinteresseerd en welke interactie hebben ze ermee? Dat is in kaart gebracht door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN).
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
20/12/24
Museum Arnhem sluit recordjaar af met meer dan 100.000 bezoekers
Museum Arnhem heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Met meer dan 100.000 bezoekers in 2024 heeft het museum een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen.
11/12/24
Exclusief voor leden
RMO vaste zaal Oude Midden-Oosten vernieuwd
De permanente tentoonstelling ‘Het oude Midden-Oosten’ in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) is vernieuwd en opent op 20 december de deuren voor publiek.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.
06/12/24
Museum Prinsenhof Delft na 5 januari dicht
In de laatste maand vóórdat Museum Prinsenhof Delft op zondag 5 januari 2025 tijdelijk sluit voor een omvangrijke verbouwing en vernieuwing organiseert het museum een speciaal programma.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.