Geplaatst op: 05-03-2024
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

ITB Berlin: Toerisme is booming

ITB Berlin: Toerisme is booming
Foto: Messe Berlin

Vandaag start in Duitsland de grootste vakantiebeurs van de wereld de ITB. Jaarlijks bezoeken bijna 100.000 vakgenoten uit de hele wereld deze beurs. Op de openingsceremonie sprak Julia Simpson, voorzitter en CEO van de World Travel & Tourism Council over een ongekende groei van de sector: "Vorig jaar zei ik hier op dit podium dat reizen terug is. Nu, slechts 12 maanden later, is het niet alleen terug, het is booming.

Ook in gastgastland Duitsland groeit het toerisme als kool: "Vergeleken met vorig jaar zien we nu al een groei met dubbele cijfers in bezoekersaantallen uit belangrijke bronmarkten zoals het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Griekenland. Verder weg laten onze gegevens zien dat er dit jaar meer reizigers uit de VS Duitsland zullen bezoeken dan vorig jaar. In heel Europa zien we een enorme toename van het aantal internationale aankomsten. Het aantal aankomsten in Griekenland en Portugal is met meer dan 20% gestegen ten opzichte van vorig jaar en Spanje, de op één na populairste bestemming ter wereld, gaat ook een geweldig jaar tegemoet met nu al 13% meer aankomsten.

Toerisme geeft boost aan wereldeconomie

Volgens Simpson wordt 2024 niet alleen een topjaar voor het toerisme in Duitsland, maar voor Europa en de wereld. "Travel & Tourism zou in 2023 goed zijn voor 9,2% van het wereldwijde BBP of 9,5 biljoen dollar, en werk bieden aan 320 miljoen mensen. Dat is één op de 11 banen wereldwijd. En onze enorme bijdrage aan de wereldeconomie zal ook groeien.” En de groei is er volgens Simpson nog niet uit: "In 2033 zal meer dan een op de negen banen wereldwijd in deze sector te vinden zijn. In slechts negen jaar zullen we goed zijn voor 11,6% van het wereldwijde BBP. En in het komende decennium zal Travel & Tourism twee keer zo snel groeien als de economie in het algemeen.”

Toerisme voor het goede

Reizen is in de optiek van de WTTC een van de grote versnellers van wereldwijde ontwikkeling. "En toch kan de waarde van reizen en toerisme niet alleen in economische termen worden uitgedrukt. In een tijd van politieke polarisatie leidt het mensen naar een gemeenschappelijke basis.” Tot slot van haar toespraak zei Simpson: "Maar net zoals reizen het beste kan worden ondernomen met open ogen en geest, moeten we open ogen hebben voor de uitdagingen waar we voor staan. Uit gegevens van WTTC blijkt dat onze sector verantwoordelijk was voor 8,1% van de wereldwijde uitstoot in 2019. Daarom zijn de inspanningen van onze sector voor duurzamere brandstoffen zoals SAF, biodiesel en alternatieve scheepsbrandstoffen zo belangrijk.”

Topics:Toerisme
Trefwoorden: toerisme, inkomend toerisme, binnenlands toerisme, onderzoek

CELTH
 
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   


||| Nieuws |||

05/09/24
Exclusief voor leden
Burgers' Zoo toont fabelwezens
De dieren van Burgers Zoo in Arnhem krijgen tijdelijk concurrentie van heel bijzondere dieren, van fabeldieren.
04/09/24
Scary Prairie en Western Nightmares keren terug naar Slagharen
Na het succes van vorig jaar keren de Halloween-events dit najaar terug in Slagharen met een uitgebreider programma.
04/09/24
DierenPark Amersfoort nieuwste lid van Club van Elf
De Club van Elf versterkt elkaar op het gebied van verschillende sociale culturele thema's en werken samen om gezamenlijke doelen te bereiken.
30/08/24
Toverland voorbereiding op 13 Halloween Nights
In oktober en november nemen in attractiepark Toverland angstaanjagende griezels de macht over Toverland tijdens 13 Halloween Nights in 2024.
01/08/24
Kasteeltuinen Arcen viert vroege mijlpaal met 100.000e bezoeker
Kasteeltuinen Arcen heeft een record gevestigd door al op 31 juli de 100.000e bezoeker van het seizoen te verwelkomen, een prestatie die nog niet eerder zo vroeg in het seizoen werd bereikt.
17/07/24
Exclusief voor leden
Keukenhof populair op Instagram
De Keukenhof in Lisse staat wereldwijd op de vierde plaats van meest Instagrammabel bloementuinen. Op de eerste plaats staat de Gardens by the Bay in Singapore.
15/07/24
Beekse Bergen rond project Olifantenvallei af
De Beekse Bergen heeft de ontwikkeling van de Olifantenvallei voltooid met de opening van een nieuw restaurant en een educatieve hut. De Olifantenvallei is uitgebreid tot 2 hectare om de gehele kudde, inclusief kalfjes, voldoende ruimte te geven.
15/07/24
Exclusief voor leden
Hoogste punt bereikt bouw Chimpanseevallei Dierenpark Amersfoort
Dierenpark Amersfoort heeft het hoogste punt in de bouw van de nieuwe Chimpanseevallei bereikt. Tot twaalf meter hoogte wordt de grootste netconstructie van het park met de hand vastgezet.