Geplaatst op: 20-03-2024
Auteur: Marc Gerlings

Financiële positie van jongeren onder druk

Financiële positie van jongeren onder druk
De financiële positie van jongeren staat onder druk: de helft van hen kan niet of nauwelijks rondkomen, van het jeugdloon en de bijstand kunnen jongeren niet leven en ook de nieuwe basisbeurs is structureel te laag. Die positie kan ook van invloed zijn op de vele jongeren in de gastvrijheidssector. 'Op verzoek van JOVD, JongNSC en BBBJong zijn de echt relevante thema’s achterwege gelaten,' meldt Yasmin Ait Abderrahman.

Yasmin Ait Abderrahman, voorzitter FNV Young & United: ‘In plaats van het afschaffen van het jeugdloon, het verhogen van de basisbeurs en het verplichten van stagevergoedingen in alle sectoren wordt als oplossingsrichting gekozen voor de aanpak van buy-now pay-later problematiek en voorlichting voor jongeren om beter om te gaan met geld. Op verzoek van JOVD, JongNSC en BBBJong zijn de echt relevante thema’s achterwege gelaten. We vinden het een gekke keuze. Juist omdat dit gaat om zaken waar de politiek een belangrijke rol kan spelen in het verbeteren van de financiële positie van jongeren.’

Agenderen

Elisa Weehuizen, voorzitter LSVb: ‘De politiek moet werk maken van het verbeteren van de financiële positie van jongeren: schaf het jeugdloon af, verhoog de basisbeurs structureel en verplicht stagevergoedingen. Het is júíst aan jongerenorganisaties om dat te agenderen, niet om daarop vooraf concessies te doen. Je vraagt je dan af wiens belangen zij behartigen.’

Justine Feitsma, voorzitter CNV Jongeren: ‘Het is pijnlijk dat een aantal jongerenorganisaties die rondom deze thema’s zijn verenigd in Het Jonge Geluid er voor kozen om een goede en langdurige samenwerking met de jongerenbonden te laten vallen en juist in te leveren op de inhoud om met enkele PJO’s te kunnen samenwerken. Voor ons had het statement daardoor onvoldoende inhoud. Ondanks dat we herhaaldelijk hebben aangegeven hier niet akkoord mee te kunnen gaan, is er doorgegaan met  de brief aan de informateur.’

Onderwerp financiële positie aan de formatietafel

De drie jongerenvakbonden hopen wel dat er een gesprek aan de formatietafel komt met jongeren, en dat daar ook ruimte is om over échte oplossingen te praten voor verbetering van de financiële positie van jonge mensen. Zowel FNV Young & United, LSVb en CNV Jongeren benadrukken dat de jonge generatie van nu het voor het eerst financieel slechter heeft dan de generaties voor hen.
Topics:Beleid
Trefwoorden: jongeren, financiële positie, formatie

CELTH





||| Nieuws |||

25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
13/12/24
Scenarioplanning: theorie, methodes en toepassing
Altijd al meer willen weten van scenarioplanning? Lees van het boek “Scenario Planning and Tourism Futures. Theory Building, Methodologies and Case Studies”. Geschreven door Albert Postma, Stefan Hartman en Ian Yeoman van het European Tourism Futures Institute (ETFI) van NHL Stenden.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
30/10/24
Menno Stokman verlaat CELTH na zeven jaar
Menno Stokman, directeur van het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH), neemt na ruim zeven jaar afscheid. Per 1 januari 2025 treedt hij in dienst bij de gemeente Wageningen als strategisch adviseur voor het Netwerk Kennissteden Nederland.
29/10/24
Kennisevent Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs het kennisevent ‘Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming. Primeur voor Nederland. Presentatie van internationaal onderzoek: 'Creating equitable destinations: How to manage and distribute tourism’s value to better serve communities'.
11/10/24
Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming – Maak deel uit van de toekomst van toerisme!
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs een kennisevent rond bestemming in balans. In slechts twee uur ben je helemaal up-to-date met de nieuwste inzichten en strategieën. Je leert van experts, netwerkt met vakgenoten én krijgt praktische handvatten om direct mee aan de slag te gaan in jouw regio.
25/09/24
Een tafel voor niemand? Vier scenario's voor het arbeidsmarkttekort in toerisme en hospitality
Wat brengt de toekomst voor toerisme? Zijn dat robots in de keuken, virtuele avonturen of structurele personeelstekorten? Lector ‘Disruption, Innovation and New Phenomena’ Ian Yeoman bij NHL Stenden Hogeschool, schetste in zijn inauguratiespeech vier scenario's voor de sector.
24/06/24
Meer weten over klimaatrisico's, impact of bewonersbetrokkenheid? CELTH komt met drie nieuwe onderzoeken!
Het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) heeft de afgelopen week maar liefst drie nieuwe onderzoeken gepubliceerd. Zo brachten ze de klimaatrisico’s van Nederlandse reisorganisaties in kaart, onderzochten hoe ze bewoners beter bij toerisme(beleid) kunnen betrekken en ontwikkelden ze een impact label voor vakantiehuizen in de natuur.