Geplaatst op: 26-03-2024
Auteur: Redactie

Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche

Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche

Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens? Ook op het gebied van vakantiereizen kunnen we veel winst voor de natuur behalen. Bijvoorbeeld door minder vaak het vliegtuig te pakken en meer tijd in eigen land door te brengen. Ook de keuze voor een vakantiehuisje is steeds vaker gebaseerd op duurzaamheidsaspecten.

 

Minder fossiele brandstoffen gebruiken

Door te kiezen voor een vakantie in eigen land, hoef je minder fossiele brandstoffen te (laten) verstoken. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een fietsvakantie of voor reizen met het openbaar vervoer. Als je een vakantiehuisje huurt, check dan vooraf hoe dat huisje verwarmd wordt. Je ziet nu al steeds meer bezitters van dergelijke huisjes een warmtepomp kopen omdat die ze in staat stelt om de verwarming te kunnen regelen zonder gasaansluiting nodig te hebben. In combinatie met een aantal zonnepanelen kun je vaak zelfs helemaal zelfvoorzienend zijn qua energieverbruik. Ook zijn blokhutten vaak voorzien van een houtkachel, waardoor je als gast eventueel kunt kiezen voor een combinatie van warmtebronnen.
 

Goede isolatie van belang

De overheid benadrukt al een aantal jaren het belang van goede isolatie thuis. Immers, waar minder warmte weglekt, hoef je ook minder te stoken. Gek genoeg is het vakantiehuisje hierbij nog steeds een soort ondergeschoven kindje. Vreemd eigenlijk, want ook in zo’n woning kun je met vloerisolatie al heel wat goeds bereiken. De kwaliteit van vakantiewoningen is de laatste jaren fors gestegen en dat biedt ook volop mogelijkheden met betrekking tot duurzaamheid. Omdat veel vakantiewoningen als investeringsobject aangekocht zijn, is het voor de eigenaren belangrijk om nu mee te gaan in de trend van het duurzamere leven. Doen ze dat niet, dan lopen ze wellicht inkomsten mis, omdat hun stulpje dan bij vakantiegangers uit de gratie raakt.
 

Gerecycled materiaal

Wie gaat zoeken naar duurzame vakantiehuisjes, komt al snel tot de conclusie dat het aanbod hierin steeds groter wordt. Je ziet bijvoorbeeld steeds meer vakantiehuisjes die zijn geheel zijn vervaardigd uit gerecycled materiaal. Ook voldoen steeds meer van deze huisjes aan de BENG-eisen. BENG staat voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen en is een goede graadmeter voor duurzaamheid.

Trefwoorden: duurzaamheid, vakantiehuis, isolatie, warmtepomp, BENG-eisen

CELTH
 
   
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

16/10/24
De reden dat de meeste jongeren kiezen voor een kampeervakantie
Wat maakt kamperen zo populair onder jongeren.
11/10/24
Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming – Maak deel uit van de toekomst van toerisme!
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs een kennisevent rond bestemming in balans. In slechts twee uur ben je helemaal up-to-date met de nieuwste inzichten en strategieën. Je leert van experts, netwerkt met vakgenoten én krijgt praktische handvatten om direct mee aan de slag te gaan in jouw regio.
26/09/24
‘Fietsen tussen de Mijnterrils’, een drijvende spiraal voor 360° fietsbeleving
Door innovatie en durf hebben het provinciebestuur en Visit Limburg een unieke toeristische beleving gemaakt in de Limburgse Gouden Driehoek.
25/09/24
Een tafel voor niemand? Vier scenario's voor het arbeidsmarkttekort in toerisme en hospitality
Wat brengt de toekomst voor toerisme? Zijn dat robots in de keuken, virtuele avonturen of structurele personeelstekorten? Lector ‘Disruption, Innovation and New Phenomena’ Ian Yeoman bij NHL Stenden Hogeschool, schetste in zijn inauguratiespeech vier scenario's voor de sector.
23/09/24
Van Gogh Kerk Etten-Leur krijgt multimediale Van Gogh experience
Dankzij investeringen van de in Brabant samenwerkende Van Gogh organisaties krijgt Etten-Leur een hoogwaardige Van Gogh attractie in de Van Gogh Kerk.
17/09/24
Exclusief voor leden
Fall towns
Wat zijn de trends in het reizen op dit moment? We waren als redactie op zoek naar opkomende trends. Met wat rondspeuren op sociale media duikt er een mooi relatief jong reisbegrip op, 'fall towns'.
16/09/24
Exclusief voor leden
VakantieVeilingen van Talpa naar House of Tickets
Megaster Robbie Williams wordt Feel-Good-Ambassadeur van het nieuwe cruiseschip Mein Schiff Relax. TUI Cruises gaat een meerjarig partnerschap aan met de bekende artiest voor Mein Schiff.
09/09/24
Grootste sportevenement van Nederland zit krap in vrijwilligers
In het weekend van 21 en 22 september zal het Dam tot Dam Weekend weer plaatsvinden. Met ruim 80.000...