Geopark Schelde Delta erkend als UNESCO Geopark
Het gebied van de Schelde en de Scheldemonding is geologisch, cultuurhistorisch en landschappelijk uniek. Zo uniek zelfs, dat de regio zich voortaan een UNESCO Global Geopark mag noemen. De Scheldemonding vormt een estuarium. De erkenning is ook een magneet voor internationale toeristen.
De regio met de haven, de vroegere kleiputten of de stuifduinen van de Kalmthoutse Heide, komt zo in een lijstje met de vulkanische stranden van Lanzarote, de lavavelden en kratermeren in IJsland en de diepe Colca Canyon in Peru. Dankzij de erkenning trekken het onderzoek, het natuur- en landschapsbeheer en duurzaam toerisme in deze regio makkelijker investeringen en Europese projecten aan.
Internationale samenwerking
Vijf provincies – Zeeland, Noord-Brabant, Antwerpen, Oost- en West-Vlaanderen – zijn samen initiatiefnemer van het aanvraagdossier. Ze bundelen de krachten met meer dan zestig gemeentebesturen, kennisinstellingen zoals Universiteit Antwerpen of Hogeschool Zeeland, musea zoals het museum Rupelklei of het Mercatormuseum en de toeristische diensten. Deze vitale coalitie van 140 publiek-private partners zorgt zo voor een geslaagde internationale samenwerking rond meer dan 40 sites in het gebied.
"Een erkenning als UNESCO Global Geopark is een keurmerk dat internationale aandacht schenkt aan het geologisch erfgoed van een gebied en de daarmee samenhangende cultuurhistorie. Dat is een gebied waarbij getijdewerking van de zee trekt en duwt in de riviermonding. Dat zorgt voor heel wat impact op bodem, landschap en natuur en hoe we daar als mens in leven en mee omgaan. ”, legt Kathleen Helsen, Antwerps gedeputeerde voor Europese samenwerking, uit.
Beleefbaar maken
Vanuit de aandacht voor verleden, heden en toekomst wordt binnenkort het onzichtbare terug zichtbaar gemaakt. In Niel maakt de provincie Antwerpen het relict van een oude getijdenmolen beleefbaar. Met zo’n getijdenmolen werd vroeger de energie van het getij in de rivier gebruikt voor de beginnende industrie in de Rupelstreek. "Met het Geopark Schelde Delta brengen we de samenwerking tussen Nederland en België echt in de praktijk. Dankzij het Europese subsidies kunnen we naast het relict van de getijdemolen ook nog andere investeringen beleefbaar maken voor wandelaars en fietsers, en ervaren ze hoe het klimaat speelt in verleden, heden en toekomst. Deze erkenning is een belangrijke mijlpaal, en veel meer een begin- dan een eindpunt”.