Ambitie Utrechts Landschap 10.000 bomen planten
Om de natuur te versterken wil natuur- en beheerorganisatie Utrechts Landschap komend jaar ruim tienduizend bomen planten.
Dat klinkt als heel veel, maar boswachter Maarten den Hartigh legt uit dat veel jonge aanplant klein is; struikachtig, op kniehoogte. Want hoe kleiner de aanplant, hoe groter de kans dat zo’n boom goed aanslaat. De bomen en struiken worden aangeplant in maar liefst 25 natuurgebieden. Bomen planten en onderhouden is kostbaar. Helaas zijn de middelen van Utrechts Landschap ontoereikend voor voldoende nieuwe aanplant. Daarom wordt financiële hulp gevraagd van recreanten en publiek. "Ieder is bedrag welkom", via www.utrechtslandschap.nl/doneer.
Klimaat- en toekomstbestendig
Met de donaties worden ook solitaire bomen geplant op buitenplaatsen en heesters om een mooie bosrand te creëren tussen akkerland en bos. Daar bloeit de biodiversiteit enorm van op. Ook worden oude lanen verjongd en klimaatbestendig gemaakt. Maarten den Hartigh: "Veel oudere beuken lijden zwaar onder de lange, droge zomers. Lindes kunnen beter tegen droogte, dus nu vervangen we beuken soms door lindes of kastanjes. Zo ben je met een grotere soortenrijkdom klimaat- én toekomstbestendig."
Nieuwe natuur
Utrechts Landschap brengt soorten terug die nu op veel plekken niet aanwezig zijn, zoals de winterlinde, ratelpopulier en haagbeuk. Het voordeel van deze boomsoorten is dat hun bladeren goed verteren en daarmee de bodem verbeteren. Daarnaast plant de natuurorganisatie bomen aan om historische parkbossen in ere te herstellen en om bos te realiseren op voormalige landbouwgronden. Tenslotte worden twee boomgaarden aangeplant met fruitbomen; de oogst dient als voedsel voor insecten en vogels.
Al in 2021 voerde Utrechts Landschap een grote campagne voor het aanplanten van nieuwe bomen in de gebieden. Toen werden er dankzij donateurs duizend nieuwe bomen aangeplant. Utrechts Landschap beheert ruim 5.800 hectare natuur en bijzonder erfgoed, waaronder meer dan 20 buitenplaatsen, 23 molens, Kasteel Loenersloot, militair erfgoed en Steenfabriek Bosscherwaarden.
Topics:Beleid, Dagrecreatie, Natuur
Trefwoorden: Utreccht, natuur, beheer, recreatie