Geplaatst op: 10-04-2024
Auteur: Marc Gerlings

Nationaal beleid nodig voor de duurzame bezoekerseconomie?

Ambitie Duurzame bezoekerseconomie in 2050

Nationaal beleid nodig voor de duurzame bezoekerseconomie?
Arend Kisteman (VVD) en Inge van Dijk (CDA) luisteren naar de onrust over mogelijke begrotingskortingen voor 2026. Foto: Destinatie Nederland.

Gisteravond hield Destinatie Nederland in de tijdelijke Nieuwspoort de bijeenkomst over de duurzame bezoekerseconomie van 2050. Onder andere Herre Dijkema, Dolf Jansen, Mathijs Bouman, Anna-Maria Giannattasio, Alex van Hooff en tenslotte Kamerleden Inge van Dijk en Arend Kisteman gaven hun kijk op toerisme en recreatie. Kisteman gooide het over een fundamentele boeg. Moet er wel landelijk beleid worden gemaakt voor de duurzame bezoekerseconomie?

 

Herre Dijkema (voorzitter Destinatie Nederland) opende met de harde cijfers. Liefst 800.000 banen hangen samen met de bezoekerseconomie. Tot 20250 wordt een groei van de bevolking verwacht met ongeveer 1,5 miljoen mensen en die willen ook allemaal fijn wonen en recreëren. Maar die groei is ongelijk verdeeld in het land. Niet overal is ruimte voor recreatie. Dijkema: "Hoe gaan we dat doen?" Herre sorteerde vast voor op de gewenste uitkomst die later niet zo duidelijk bleek. "Nationale regie is nodig op de ongelijkheid in de groei van de bezoekerseconomie. Waar is de ruimte? We moeten landelijk vragen beantwoorden zoals wanneer cruiseterminal van Amsterdam sluit, dan gaan er bussen met toeristen naar andere steden voor de cruises. We moeten daarom landelijk nadenken hoe we het aanbod ontwikkelen."

 

Cabaretier Dolf Jansen mocht met zijn grappen de energie in de zaal losmaken. Journalist Mathijs Bouman stopte in korte tijd een verrassend sterke analyse met onder meer als grote uitdaging de krappe arbeidsmarkt. Ook bij de jongeren valt niets meer te halen. "Generatie Z wordt wel eens beschreven als lui maar ze werken er allemaal bij." Bouman wees ook naar de lobby van de toeristische sector. "Jullie staan niet vooraan in het debat over ruimte. Daar moet je als sector op jezelf boos over worden."

 

"Coronakindjes hebben ons nodig"

Anna-Maria Giannattasio (Puur* Events), Alex van Hooff (Burgers’ Zoo) wezen onder meer op een noodzakelijke mentaliteitsverbetering. Giannattasio deelde de ervaring dat haar gidsen en toeristische groepen in Amsterdam worden uitgescholden. Terwijl de groepen vaak de hoger opgeleide mensen uit het buitenland zijn en die willen goed ontvangen worden. "Net als jij in je t-shirt met je backpack in China ook goed ontvangen wilt worden." Toerisme is een grote sector met maatschappelijke belangen en daar wil Giannattasio landelijk beleid voor. "Alle coronakindjes hebben ons als toeristische sector nodig. Zij willen straks ook op reis en genieten van hun vrije tijd. Daar moet je beleid op maken. Waardeer ons, geef ons respect en ruimte. Er is bij de overheid educatie nodig. Misschien moeten ze wel eens verplicht twee weken op een rondvaartboot werken."

 

Vanuit beleidmakers reageerde Peter Drenth (gedeputeerde Gelderland) op de vraag waar er nationaal beleid voor moet komen. Drenth ziet graag dat de ministersploeg en delegaties beter Nederland als bestemming uitventen. Over de discussie over ruimte, "Toerisme is in Gelderland net zo groot als agro. We hebben heel veel boeren met te veel mest. Daarvan kunnen we heel veel toeristsiche bedrijven verwarmen. We weten nog niet hoe we dat verbinden. Je hebt natuurlijk visies nodig maar ondernemers hebben geen beleidsstuk nodig maar tools om die verandering in te zetten. Dat doen we wel in andere sectoren maar niet in de vrijetijdssector."

 

Faciliterende rijksoverheid

Kamerleden Inge van Dijk (CDA) en Arend Kisteman (VVD) gingen in op de positie van toerisme en recreatie in politiek Den Haag. Van Dijk constateerde toch wat droevig, "In Den Haag praten we bijna nooit over recreatie en toerisme. Dat is een gemiste kans." Kisteman haalde nog een lastig punt aan voor de aanwezigen. "Het toerismedebat is van de agenda (najaar 2023) gehaald omdat er geen stukken waren." Vervolgens slingerde Kiksteman een essentiële vraag naar de zaal, "moet er wel landelijk beleid komen voor toerisme." De VVD'er vindt van niet. De zaal reageerde schoorvoetend maar kwam toch wel met de wens tot onderwerpen die tot over de gemeente- en provinciegrenzen gaat zoals de kwaliteit van infrastructuur en bereikbaarheid. Bovendien speelt de discussie over de financiën van de regio's. De begroting voor 2026 is al tot 'rampjaar' genoemd door de forse voorgestelde kortingen in de budgetten. Onder andere Shirley Benoit (destinatieorganisatie Laag-Holland) reageerde met de onrust in haar regio dat er mogelijk geen geld zal zijn voor haar dmo.

Inge van Dijk: "Wat wij samen als CDA en VVD kunnen doen is toerisme blijven agenderen. Toerisme raakt heel veel domeinen. Ik vroeg me af waar het bij hoort en dat is juist het probleem." Er kwam toch als afsluiter een voorzichtige, brede toezegging. Inge van Dijk: "We moeten als rijksoverheid de bezoekerseconomie faciliteren."

Trefwoorden: Destinatie, beleid, toerisme, recreatie, vrije tijd, economie, ruimte

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

26/12/24
Recycling bekers bij sportevenementen
Dit jaar gingen nieuwe regels in voor de recyclinhg van plastic bij evenementen. Dat was niet makkelijk voor sportevenementen. Opeens moesten de kartonnen bekers voor deelnemers met plastic laagje of gewassen worden, of verzamelen en recyclen. De Zevenheuvelenloop is het eerste evenement dat een percentage van recycling doorgeeft, 92,5%.
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
17/12/24
Recreatiebedrijven moeten van elke verdiende euro 38 cent afdragen
Dat van elke euro die consumenten besteden op recreatiebedrijven 38% naar belastingen gaat, is geen verrassing. Wel vervelend is het feit dat sinds 2018 deze lasten met maar liefst 40% zijn gestegen bij een inflatie van 12%.
16/12/24
Exclusief voor leden
Schiphol ontwikkelt breed retailaanbod (nodig voor de internationale toppositie)
Per 1 mei 2025 versterkt Schiphol haar samenwerking met Lagardère Travel Retail voor de exploitatie...
13/12/24
Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.
13/12/24
Lelystad wil deal sluiten F35 maar ook vakantievluchten op luchthaven
Defensie zoekt naar extra locaties voor hun activiteiten, waaronder uitbreiding van jachtvliegcapaciteit met de F35. Maar Lelystad wil dan als tegenprestatie dat vakantievluchten worden toegestaan op Lelystad luchthaven.
11/12/24
Acties tegen btw-verhoging lonen: Staatssecretaris zegt impactanalyse toe
Het verzet tegen de btw-verhoging op logies is nog springlevend. Afgelopen vrijdag plaatste HISWA-RECRON in de kranten van DPG een grote advertentie. Twentse ondernemers en Twente Marketing voerden met waterflesjes een creatieve actie tegen de geplande btw-verhoging op logies. En met succes want er komt een impactanalyse naar de verhoging van de btw op logies
06/12/24
Exclusief voor leden
Jongerenparlement Zeeland presenteert aanbevelingen die van invloed zijn op de toeristische sector
Het Jongerenparlement van Zeeland heeft een reeks aanbevelingen gepresenteerd die aanzienlijke veranderingen kunnen brengen in de toeristische sector van de regio. De jongeren benadrukken vooral de noodzaak van verbeteringen op het gebied van vervoer en wonen.