Geplaatst op: 22-04-2024
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Ondanks stijgende prijzen en extreem weer hebben meer Nederlanders meer vakantieplannen

Ondanks stijgende prijzen en extreem weer hebben meer Nederlanders meer vakantieplannen
Foto: NBTC / Iris van den Broek

Van alle Nederlanders heeft 89% plannen de komende twaalf maanden op vakantie te gaan. Dit is meer dan vorig jaar, toen dat op 84% lag. Opvallend is dat duurzaamheid, stijgende prijzen en extreme weersomstandigheden een belangrijke rol spelen bij vakantiekeuzes. Van alle Nederlanders heeft 51% al een vakantie geboekt en heeft nog eens 39% de intentie dit te gaan doen.

Dit blijkt uit de negentiende editie van de Vakantie Sentiment Monitor die het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) vandaag uitbrengt. Dit onderzoek in zeven verschillende landen (Nederland, Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, de Verenigde Staten en China) geeft inzichten in vakantieplannen en de invloed van de actualiteit hierop.

Meer behoefte aan spreiding vakanties

Uit de resultaten blijkt dat de maand mei onder Nederlanders een geliefde vakantiemaand is. Ook zien we dat aspecten als betaalbaarheid en weersomstandigheden voor een grote groep Nederlanders meespeelt in vakantiekeuzes. Volgens algemeen directeur Jos Vranken een interessante ontwikkeling: "Er lijkt steeds meer behoefte aan vakantiespreiding te zijn. Dit kan zorgen voor meer keuzemogelijkheden en lagere prijzen voor consumenten. Ook voor ondernemers is spreiding interessant; het kan zorgen voor meer bezoek buiten het hoogseizoen. Zo leveren bezoekers ook een waardevolle bijdrage buiten de piekmomenten om. Momenten waarop het vaak al erg druk is en accommodaties bijvoorbeeld al vol zitten. Ook kan spreiding de druk op steden en regio’s verlichten. Het is duidelijk dat we meer inzicht moeten krijgen in de effecten ervan en de maatregelen die daarbij passen, zoals flexibilisering van vakanties. Daarover moeten we als sector het gesprek met elkaar en ook het onderwijs aangaan.”

1 op de 10 Nederlanders vermijdt hoogseizoen vanwege stijgende prijzen

Van alle ondervraagden geeft gemiddeld 50% aan genoodzaakt te zijn aanpassingen te maken in het vakantiegedrag door stijgende prijzen. Voor Chinezen en Fransen geldt dit het meest (60% en 57%), voor Nederlanders het minst (38%). Vooral het verminderen van het aantal vakanties en het kiezen voor goedkopere accommodaties zijn veel gehanteerde strategien om stijgende prijzen het hoofd te bieden. Interessant is dat 10% van de Nederlanders het hoogseizoen vermijdt vanwege stijgende prijzen, een stijging ten opzichte van vorig jaar. Tegelijkertijd geeft gemiddeld 44% van alle ondervraagden aan voor de eerstvolgende vakantie een vergelijkbaar budget te hebben als in voorgaande jaren. Zelfs 31% geeft aan meer budget beschikbaar te hebben.

AI speelt nog geen rol in orientatieproces

ChatGPT en AI spelen nog nauwelijks in rol bij de keuze voor een volgende vakantiebestemming. In de Europese landen geeft tussen de 2% en 4% aan dit te gebruiken. In de Verenigde Staten (6%) en China (8%) is dat beduidend hoger.Meest gebruikt worden websites van reisorganisaties en boekingssites (29% - 51%) en zoekmachines (27% - 38%). Ook aanbevelingen van vrienden, familie en collega’s (21% - 41%) een grote rol.

Extreem weer leidt tot vakantieaanpassingen

Extreme weersomstandigheden beïnvloeden voor gemiddeld 46% van alle ondervraagden hun vakantiekeuze. Als gevolg van extreem weer passen vakantiegangers vooral de periode waarin ze op vakantie gaan aan. Nederlanders kiezen meer dan andere landen voor het aanpassen van de bestemming vanwege extreem weer (52%). Ondertussen letten Britten en Amerikanen meer op de voorwaarden en verzekeringen bij het boeken van een vakantie.

Duurzaamheid grote invloed op vakantiekeuzes

Bij het boeken van vakanties vindt gemiddeld 51% van alle ondervraagden het belangrijk om rekening te houden met duurzaamheid. Bij Nederlanders speelt duurzaamheid relatief minder (37%). Duurzaamheid heeft meer invloed op vakantiekeuzes dan mogelijke drukte op vliegvelden en conflicten in de wereld. Opvallend is dat Nederlanders het minst rekening houden met duurzaamheid. Chinezen geven het meest aan rekening te houden met duurzaamheid, door hun keuze in bijvoorbeeld accommodatie, vervoermiddel of bestemming. Zij zijn ook meer dan andere landen gevoelig voor conflicten in Oekraine, en Israel en de Palestijnse gebieden.

Spanje populairste Europese vakantieland

Spanje is het populairste Europese vakantieland voor Nederlanders, Belgen, Duitsers, Fransen, Engelsen, Amerikanen en Chinezen. In alle zeven landen komt Spanje terug in de top 5; bij vier landen zelfs op de eerste plek. Zo is Spanje favoriet onder Nederlanders, Duitsers, Fransen en Britten. Ook voor 23% van de Nederlanders is Spanje het favoriete Europese vakantieland, gevolgd door Frankrijk, Italië en Duitsland (elk 11%). De top 5 wordt gecomplementeerd door Griekenland met een aandeel van 9% in de buitenlandse vakantieplannen van Nederlanders . In de onderzochte landen heeft Nederland als vakantiebestemming een laag aandeel. Het hoogst in Duitsland (5%) en België (4%), de Verenigde Staten (3%) en China (2%). 

Minder binnenlandse vakantieplannen in Limburg en Gelderland

Nederlanders die hun eerstvolgende vakantie in Nederland willen doorbrengen, geven aan dit het meest in Drenthe en Noord-Holland te willen doen (resp. 13% en 11%). Daarna volgen Limburg, Zeeland, Noord-Brabant en Overijssel (alle vier 10%). Ten opzichte van een jaar geleden zijn de plannen voor een vakantie/weekendje weg afgenomen in Limburg en Gelderland.

Link: https://www.nbtc.nl/nl/site/actueel/ondanks-stijgende-prijzen-en-extreem-weer-heeft-90-van-de-nederlanders-vakantieplannen
Trefwoorden: vakanties, toerisme, onderzoek

CELTH
 
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   


||| Nieuws |||

19/09/24
Wat zijn de kansen van de reissector in de arbeidsmarkt?
Wat is het imago van werken in de Nederlandse reissector? In de sector zelf wordt de afwisseling van het werk hoog gewaardeerd. Nog niet alle potentiële medewerkers hebben dat in de gaten. Met heel veel communicatie op verschillende kanalen wil Esther Gathier manager van Reiswerk dat gat dichten.
19/09/24
Exclusief voor leden
Eurostar ziet 5% groei door sportzomer
Treinbedrijf Eurostar vervoerde 1,9 miljoen klanten naar en van de Olympische en Paralympische Spelen werden gebracht. Dit is een stijging van 5% ten opzichte van vorige zomer.
19/09/24
Kick-off exposanten Recreatie Vakbeurs 2024
De jaarlijkse exposanten kick-off van Recreatie Vakbeurs vond afgelopen dinsdag (17 september) plaat...
18/09/24
Exclusief voor leden
H'ART Museum en 750 jaar Amsterdam
Vandaag kondigt H’ART Museum in Amsterdam de programmering om aan te haken bij het 750-jarig bestaan van de Nederlandse hoofdstad. Veel wordt verwacht van 17 Rembrandts uit een Amerikaanse collectie.
17/09/24
Doe mee met de Digitaliseringsmonitor Gastvrijheidsdomein
NBTC streeft ernaar om de digitale transformatie van het gastvrijheidsdomein te versnellen. Om de mate van digitalisering in het toerisme te kunnen meten, zet het bureau jaarlijks een digitaliseringsmonitor uit. Doe mee en maak het beeld over digitalisering in de sector compleet!
17/09/24
Exclusief voor leden
Fall towns
Wat zijn de trends in het reizen op dit moment? We waren als redactie op zoek naar opkomende trends. Met wat rondspeuren op sociale media duikt er een mooi relatief jong reisbegrip op, 'fall towns'.
16/09/24
Bieb motor voor veel kleine evenementen en activiteiten
De bieb blijkt een motor in kleine evenementen in de buurt. Daarmee is het goed voor veel recreatieve activiteiten. In 2023 organiseerden de openbare bibliotheken 32 procent meer activiteiten dan een jaar eerder.
16/09/24
Exclusief voor leden
Kossmanndejong levert immersieve tentoonstelling op Boerenoorlog
In het Engelse Cornwall heeft Amsterdams ontwerpbureau Kossmanndejong een immersieve, multimediale tentoonstelling gemaakt over de weerstand en strijd van een unieke historische gebeurtenis. Het vertelt het verhaal van de Tweede Anglo-Boerenoorlog (1899-1902) in Zuid-Afrika en de Britse concentratiekampen, waarbij het activisme van Emily Hobhouse centraal staat.

||| Agenda |||

23/09/24
23/09/24 t/m 23-09-24: Toerisme Top 2024
De zevende editie van de Toerisme Top wordt op maandag 23 september 2024 in Venlo georganiseerd. Het...
24/09/24 t/m 26-09-24
24/09/24 t/m 26-09-24: IAAPA EXPO EUROPE 2024
The leisure industry’s premier event in Europe arrives to Amsterdam, the Netherlands in 2024. Get...
27/09/24
27/09/24 t/m 27-09-24: Masterclass voor Startende Reisorganisaties
De VvKR organiseert op vrijdag 27 september in Nieuwegein de zesde Masterclass voor Startende Reisor...
01/10/24
01/10/24 t/m 01-10-24: De Legacy van Themajaren
Op dinsdag 1 oktober organiseert Netwerk Citymarketing Nederland de bijeenkomst ‘Legacy van themaj...
02/10/24
02/10/24 t/m 02-10-24: Duurzaamheidscongres Kampeerbranche
ANWB, BOVAG, HISWA-RECRON, Kampeer & Caravan Industrie (KCI), Kampeer & Caravan Jaarbeurs (K...