Geplaatst op: 16-05-2024
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Minister benoemt bestuurlijk aanjager Vitale Vakantieparken

Minister benoemt bestuurlijk aanjager Vitale Vakantieparken
Vitaal Vakantiepark De Lakens in Bloemendaal

Vooralsnog komen zo’n 85 vakantieparken in aanmerking voor transformatie naar wonen. Dat schrijft minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer die ook een bestuurlijk aanjager Vitale Vakantieparken benoemd. Ingrijpende maatregelen die vanuit de Tweede Kamer zijn voorgesteld zoals een splitsingsverbod, vergunningstelsel voor uitponden en het per notariële acte overdragen van stacaravans en chalets gaan niet door. HISWA-RECRON ergert zich aan de focus op niet-vitale vakantieparken in het beleid.

De 85 vakantieparken die in aanmerking komen voor transformatie naar wonen is nog maar een tussenstand. De inventarisatie wordt voortgezet in 2024, omdat het inzichtelijk maken van het transformatiepotentieel in sommige provincies nog niet is afgerond. Daarnaast is een digitaal loket geopend waar eigenaren of verenigingen van eigenaren zich kunnen melden als zij belangstelling hebben voor een transformatie naar wonen. Zij kunnen zich nog tot 31 mei 2024 melden. Bij provincies waar de inventarisatie is afgerond en waar transformatiepotentieel is, zal worden onderzocht of, en zo ja, op welke wijze gemeenten en/of ondernemers aan de slag kunnen om de transformaties in gang te zetten.

Bestuurlijk aanjager

Nathan Stukker is door het Rijk benoemd tot bestuurlijk aanjager Vitale Vakantieparken. Hij gaat zich inzetten voor het vitaal maken van de sector. Dit gaat hij doen door in gesprek te gaan met gemeenten en provincies over het wegnemen van knelpunten met betrekking tot transformatie en andere knelpunten in de aanpak van vitalisering van parken.

Irritaties bij HISWA-RECRON

In de lange brief van de minister is vooral veel aandacht voor vakantieparken waar recreatie niet meer voorop staat. Dat irriteert branchevereniging HISWA-RECRON. "Het is en blijft opvallend hoeveel aandacht er is voor vakantieparken, en met name het smaldeel dat niet vitaal is of een andere functie erop nahoudt dan "recreatie”. Dit terwijl het overgrote deel van de sector een fantastisch toeristisch product heeft en veel gasten jaar in jaar uit een unieke beleving biedt.” Waar in de brief van de minister veel concrete stappen worden aangekondigd voor niet-vitale vakantieparken moeten de vitale vakantieparken het doen met een hele korte alinea met wat vrijblijvende en gratuite toezeggingen met deze als meest concrete: "Om vakantieparken vitaal te houden zal het ministerie van EZK onder andere verkennen in hoeverre bestaande instrumenten voor ondernemers toepasbaar zijn op ondernemers van vakantieparken en kunnen bijdragen aan het behouden of verbeteren van de vitaliteit van vakantieparken.” Daarbij wordt onder andere verkend of er hulp van het Rijk nodig is bij de verduurzaming van vakantieparken.

Daarnaast vindt de brancheorganisatie het vreemd dat er in de brief veel aandacht uitgaat naar wonen en wordt er onvoldoende gekeken naar de integrale puzzel met in de toekomst 63.000 hectare tekort aan recreatieruimte.

Geen ingrijpende maatregelen

Positief voor de branche is wel dat de minister geen stappen gaat ondernemen om de overdracht van roerende goederen zoals chalets en stacaravans bij notariële acte te regelen. Dat vergt ingrijpende wetswijziging die de ministern niet proportioneel en wenselijk acht. Ook een vergunningstelsel dat opkopen en uitponden reguleert komt er niet omdat dat een ingrijpende beperking van het eigendomsrecht betekent. Ook een door de Kamer gewenst splitsingsverbod is niet wenselijk omdat veel splitsingen en samenvoegingen van percelen, grond en gebouwen volstrekt legitiem (en gewenst) zijn.

Link: https://www.hiswarecron.nl/actueel/nieuws/21005/hiswa-recron-reageert-kritisch-op-kamerbrief-vakantieparken
Trefwoorden: vakantieparken, vitale vakantieparken, beleid

CELTH
 
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   


||| Nieuws |||

02/09/24
Vroeg boeken winterzonvakantie in trek
Hoewel de zomer net voorbij is, zijn veel Nederlanders al bezig met hun winterzonplannen. Uit een recente poll van Corendon blijkt dat 25% van de respondenten hun winterzonvakantie al heeft geboekt en er reikhalzend naar uitkijkt.
30/08/24
AirExplore krijgt goedkeuring voor VS
AirExplore, de luchtvaartmaatschappij van Slowakije, heeft goedkeuring gekregen van het Amerikaanse ministerie van Transport (US DOT) om commerciële vluchten te starten in het Amerikaanse luchtruim.
20/08/24
Exclusief voor leden
Euromonitor voorziet comeback van pakketreizen
Pakketreizen gaan in Europa een comeback maken. Dat voorspelt marktonderzoeksbureau Euromonitor waarover persbureau Reuters schrijft. Volgend jaar zullen Europeanen 125,9 miljard euro aan pakketreizen uitgeven. Die zullen wel duurder zijn dan dit jaar.
12/08/24
Zwemverbod plas bij camping De Betteld
Provincie Gelderland vaardigde op 9 augustus een zwemverbod uit voor de zwemlocatie van camping en recreatiepark De Betteld in Zelhem.
09/08/24
Hoge rekeningen auto opladen voor argeloze toeristen
Laden is in populaire Europese vakantielanden gemiddeld duurder dan in Nederland. Maar de ANWB ziet deze zomer steeds vaker excessen. Laadpalen die een veelvoud van de lokaal gangbare tarieven vragen en vakantiegangers opschepen met onverwachts hoge rekeningen, soms tot wel 480 euro voor een laadsessie.
09/08/24
Vlaamse Parken bundelen micro-avonturen voor actieve dichtbij vakanties
Micro-avonturen staan steeds meer in de belangstelling. In de komende editie van R&T Magazine een interview met micro-avonturier Brigitte Ars. Ook Vlaanderen ziet de potentie van micro-avonturen en gaat het aanbod nu bundelen.
07/08/24
Tweedaagse Campervan Days is geen standaard beurs maar een beleving
Tien vooraanstaande Nederlandse campermerken en NKC organiseren de Campervan Days op 12 en 13 oktober 2024. Een nieuw evenement dat geen beurs maar een beleving moet zijn voor nieuwe camperaars.
11/07/24
Exclusief voor leden
FNV ziet werkdruk te hoog worden op Schiphol
Na een jaar van relatieve rust over de drukte op Schiphol trekt vakbond FNV aan de bel voor de zomervakantie. Werknemers van Schiphol maken zich ernstige zorgen over de werkdruk, het ziekteverzuim en de veiligheidsrisico’s voor werknemers op Schiphol tijdens de aankomende zomerdrukte.

||| Agenda |||

23/09/24
23/09/24 t/m 23-09-24: Toerisme Top 2024
De zevende editie van de Toerisme Top wordt op maandag 23 september 2024 in Venlo georganiseerd. Het...
12/11/24 t/m 14-11-24
12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...