Geplaatst op: 16-05-2024
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Europese Commissie wijst Booking.com aan als poortwachter

Europese Commissie wijst Booking.com aan als poortwachter
Afbeelding van afveda via Pixabay

De Europese Commissie heeft Booking Holidays aangewezen als poortwachter voor haar online bemiddelingsdienst Booking.com. Het bedrijf moet binnen een half jaar voldoen aan de eisen van de Digital Markets Act (DMA). Eerder zijn Alphabet (Google), Amazon, Apple, ByteDance, Meta en Microsoft aangewezen als poortwachters.

Na de aanwijzing heeft Booking nu zes maanden de tijd om te voldoen aan de relevante verplichtingen onder de DMA, waardoor eindgebruikers meer keuze en vrijheid krijgen en zakelijke gebruikers eerlijke toegang tot de gatekeeper-diensten.

Op basis van de zelfevaluatie die Booking op 1 maart 2024 heeft ingediend om aan de relevante drempels te voldoen, heeft de Commissie vastgesteld dat deze kernplatformdienst een belangrijke toegangspoort vormt tussen bedrijven en consumenten en dus moet voldoen aan de eisen van de Digital Markets Act.

Booking mag geen oneerlijke contractvoorwaarden opleggen aan hotels of andere partners. Ook mag het geen misleidende of onjuiste informatie verspreiden. Concreet gaat het dan om het schrappen van alle prijspariteitsclausules (het verplicht hanteren van de laagste prijs via Booking.com). Hotels mogen straks dus kamers voor een lagere prijs aanbieden op hun eigen website. Booking.com moet verder duidelijke en transparante informatie verstrekken over de werking van het platform, inclusief de gebruikte algoritmen en de manier waarop advertenties worden gerangschikt. Gebruikers moeten de mogelijkheid hebben om hun gegevens eenvoudig te exporteren en te gebruiken op andere platforms. Dit moet de concurrentie bevorderen voor alternatieve boekingsdiensten.

De Commissie zal erop toezien dat deze verplichtingen daadwerkelijk worden uitgevoerd en nageleefd. Als een poortwachter niet voldoet aan de verplichtingen van de DMA, kan de Commissie boetes opleggen tot 10% van de totale wereldwijde omzet van het bedrijf, die kunnen oplopen tot 20% in geval van herhaalde inbreuken. In het geval van systematische inbreuken is de Commissie ook bevoegd om aanvullende maatregelen te nemen, zoals het verplichten van een poortwachter om een bedrijf of delen ervan te verkopen of het verbieden van de poortwachter om aanvullende diensten te verwerven die verband houden met de systematische niet-naleving.

Trefwoorden: reisbranche, horeca, hotels, platforms, boekingsplatforms

CELTH
 
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   


||| Nieuws |||

05/09/24
Schiphol hoeft minder te krimpen
Luchthaven Schiphol hoeft van de Nederlandse regering minder te krimpen dan eerder was aangekondigd. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft een definitief maatregelenpakket gepresenteerd om het geluid rond Schiphol terug te dringen en de rechtsbescherming van omwonenden te herstellen
03/09/24
Exclusief voor leden
Vakbond stelt KLM aansprakelijk overbelasting bagageafhandelaars
De vakbond FNV heeft luchtvaartbedrijf KLM aansprakelijk gesteld voor de ernstige fysieke overbelasting van medewerkers op Schiphol. Medewerkers in de bagageafhandeling hebben blijvende lichamelijke en financiƫle schade opgelopen na jaren van onhoudbare werkomstandigheden.
02/09/24
Vroeg boeken winterzonvakantie in trek
Hoewel de zomer net voorbij is, zijn veel Nederlanders al bezig met hun winterzonplannen. Uit een recente poll van Corendon blijkt dat 25% van de respondenten hun winterzonvakantie al heeft geboekt en er reikhalzend naar uitkijkt.
30/08/24
Exclusief voor leden
Architect Western Region verlaat touroperator TUI
Elie Bruyninckx, CEO Western Region van touroperator TUI en lid van het Group Executive Committee, verlaat TUI. David Schelp neemt de activiteiten van Bruyninckx over.
30/08/24
AirExplore krijgt goedkeuring voor VS
AirExplore, de luchtvaartmaatschappij van Slowakije, heeft goedkeuring gekregen van het Amerikaanse ministerie van Transport (US DOT) om commerciƫle vluchten te starten in het Amerikaanse luchtruim.
30/08/24
Schiphol gaat 6 miljard in infrastructuur investeren
Schiphol kondigt het grootste investeringsplan aan in de geschiedenis van de luchthaven om de infrastructuur, arbeidsomstandigheden en dienstverlening aan passagiers en luchtvaartmaatschappijen te verbeteren. Schiphol gaat de komende vijf jaar 6 miljard euro investeren.
28/08/24
Eindhoven airport geen vliegverkeer mogelijk
Een grote storing in het netwerk zorgt er sinds vanmorgen zeven uur voor dat er geen vliegverkeer mo...
27/08/24
Exclusief voor leden
Eerste Airbus A321neo bij KLM
Vandaag ontvangt KLM het eerste Airbus toestel. Het is de Airbus A321neo en die zal in de komende jaren de oudere Boeing 737 van de Nederlandse vliegmaatschappij vervangen.