Geplaatst op: 21-05-2024
Auteur: redactie
Uitgever: NRIT Media

Zomervakantie: Vliegreizen in Europa gemiddeld 53% duurder dan treinreizen

Zomervakantie: Vliegreizen in Europa gemiddeld 53% duurder dan treinreizen

Iedere vakantieperiode komt de vraag: waar gaan we naartoe? En als we in Europa blijven, hoe gaan we er heen? Er is veel te doen over internationale treinreizen: te langzaam, te duur, te ingewikkeld om te boeken. En in sommige gevallen klopt dat ook. Toch blijkt uit een prijsonderzoek van spaarplatform Raisin dat treinreizen met een gezin van twee volwassenen met twee kinderen (van 10 en 14 jaar oud) gemiddeld een stuk goedkoper is dan met het vliegtuig. Vooral op trajecten richting Midden-Europa. 

 

  • Uit een vergelijking blijkt dat vliegreizen met de familie naar verschillende bestemmingen in Europa gemiddeld 53% meer kosten dan treinreizen 
  • Grote verschillen tussen bestemmingen: Londen en Marseille met de trein veel duurder dan in het vliegtuig 
  • Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië zeer goedkoop te bereiken met de trein 

 

Trein naar München tot wel € 651 goedkoper; Kanaaltunnel en Frankrijk duur 

De gemiddelde prijs voor een retourtje ligt bij de trein op € 497; vliegen kost gemiddeld € 761, maar dat is nog zonder de kosten van incheckbagage (al snel € 100 voor twee volwassenen) en de reis van en naar de luchthaven. Uitschieters met de trein zijn Marseille (€ 995), Bordeaux (€ 987) en Londen (€ 744). Bijzonder goedkoop zijn de bestemmingen München (€ 240), Berlijn (€ 215), maar ook Wenen (€ 310) en Innsbruck (€ 315) zijn vooral gezien de afstand voor een opvallend gunstige prijs te bereiken. 

Het vliegtuig is in twee van de tien gevallen significant goedkoper dan de trein: naar Londen (€ 410) en Marseille (€ 900). Een retourvlucht naar Wenen of München is gemiddeld meer dan 3x duurder met het vliegtuig dan met de trein. 

 

Vooral in Duitsland is treinreizen met de familie goedkoop 

Jasper Berkhout, onderzoeker bij Raisin Nederland, viel bij het onderzoek vooral het volgende op: "Het verschil tussen de bestemmingen is verrassend te noemen. Zodra je op de hogesnelheidslijn naar Frankrijk of Londen aangewezen bent, worden treinreizen al snel duur. Opvallend is daarnaast hoe goedkoop relatief verre bestemmingen zoals Praag en Wenen met de trein te bereiken zijn. Vooral de Duitse spoorwegen bieden hier aantrekkelijke prijzen voor families.” 

 

"Klimaatbewust reizen is niet altijd voor iedereen mogelijk. Toch is het belangrijk dat we ook over alternatieven voor het vliegtuig nadenken. Het boekingsproces voor treinen is vaak nog té ingewikkeld. Ook zijn de grote verschillen in de prijzen niet altijd logisch te noemen. Slimme reizigers die genoeg tijd hebben om wat langer in de trein te zitten, profiteren ook twee maanden voor de zomervakantie nog altijd van erg scherpe prijzen naar zes van de tien onderzochte bestemmingen.” 

 

Methodologie 

Voor dit onderzoek werden de prijzen onderzocht van retourreizen vanaf Amsterdam Centraal Station en Schiphol naar tien verschillende Europese bestemmingen in vijf verschillende landen. De bestemmingen zijn allemaal met een gepaste buffer binnen een dag te bereiken met de trein, waardoor de trein op deze trajecten ook een geschikt alternatief vormt voor het vliegtuig. 

 

Alle gegevens werden verzameld op 14 mei 2024: prijzen voor een familie van twee volwassenen met twee kinderen van 10 en 14 jaar oud. Vluchtprijzen verzameld met behulp van Google Flights; treinprijzen via Trainline, met uitzondering van de bestemmingen waarvoor de Eurostar genomen wordt, deze via de Eurostar-website. 

 

Het onderzochte tijdsvenster betrof de periode tussen 6 juli en 7 augustus, op verschillende weekdagen. Vertrektijden treinen in de ochtend vanaf 6 uur; maximaal verschil tussen gekozen reis en snelste reis twee uur. Voor het vliegtuig werd gekozen voor de beste optie met maximaal één tussenstop en een langere reistijd van maximaal 3 uur ten opzichte van de snelste reis.

 

Trefwoorden: Prijsonderzoek

CELTH
 
   
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

18/10/24
Database logiesaccommodaties NL online
De Landelijke Data Alliantie heeft de Database Logiesaccommodaties NL gelanceerd. In deze database het aanbod van logiesaccommodaties in Nederland: van hotels, appartementen, bed&breakfast, huisjes- en kampeerterreinen tot groepsaccommodaties. Het aanbod is geïnventariseerd, verrijkt met relevante indicatoren en op een online platform beschikbaar gesteld door NRIT en Bureau Nijdam.
17/10/24
ANVR: Fundamentele veranderingen nodig om treinreizen in Europe te verbeteren
De ANVR is bang dat de internationale trein nooit van de grond zal komen als er geen fundamentele veranderingen in het beleid worden doorgevoerd. Het kabinet en Europa moeten snel actie ondernemen. Dat zegt de brancheorganisatie bij de publicatie van een uitgebreide studie naar de geschiktheid van de railsector voor vakanties en zakenreizen.
17/10/24
Eindelijk inrichting recreatiegebied Uitwaayer
Dit jaar zijn twee grote bosuitbreidingsprojecten op de Zuid-Hollandse eilanden gesubsidieerd door de provincie. De Uitwaayer krijgt paden voor wandelaars, fietsers en ruiters.
16/10/24
HISWA-RECRON biedt Kamerleden petitie aan tegen btw-verhoging op logies
HISWA-RECRON heeft de petitie 'Houd vakantie vieren in Nederland betaalbaar' aangeboden aan Jeanet Nijhof-Leeuw, voorzitter van de Vaste Kamercommissie van Financiën. De brancheorganisatie maakt zich ernstig zorgen over de btw-verhoging voor de verblijfsrecreatie.
11/10/24
Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming – Maak deel uit van de toekomst van toerisme!
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs een kennisevent rond bestemming in balans. In slechts twee uur ben je helemaal up-to-date met de nieuwste inzichten en strategieën. Je leert van experts, netwerkt met vakgenoten én krijgt praktische handvatten om direct mee aan de slag te gaan in jouw regio.
09/10/24
Campagne overheid 'Laat je niet interneppen'
De overheid start een campagne tegen online oplichting. In 2023 hadden twee op de drie Nederlanders ...
04/10/24
Nederlanders willen eerlijke vliegbelasting, ook zorgen om betaalbaarheid vliegen
Ruim een derde (34%) van de Nederlanders vreest dat vliegen te duur voor hen wordt als de kosten van vliegen verder stijgen. Veel Nederlanders zien in een eerlijkere opzet van de vliegbelasting een oplossing. Dat betekent dat er een meerderheid is voor afstandsafhankelijke vliegbelasting, hogere belasting voor businessclass en een heffing voor transferpassagiers.
04/10/24
Week van de Veiligheid met nieuwe campagne
Ondernemers en hun personeel worden helaas in toenemende mate geconfronteerd met agressie en geweld....

||| Agenda |||

23/10/24
23/10/24 t/m 23-10-24: Seminar Creating Equitable Destinations
CELTH organiseert in samenwerking met The Travel Foundation de online presentatie van het onderzoeks...
22/11/24
22/11/24 t/m 22-11-24: Bestemmingsmanagement, samen zetten we stappen vooruit’
Op vrijdag 22 november organiseert NBTC in Ede de jaarlijkse Beleidsmakersdag met dit jaar als thema...
28/11/24
28/11/24 t/m 28-11-24: Toeristische Ontmoetingsdag
Op donderdag 28 november organiseren Impuls Zeeland en het HZ Kenniscentrum Kusttoerisme de Toeristi...