Knopen Lopen Zuid-Limburg netwerk gaat internationaal
Zuid-Limburgse gemeenten klaar voor de volgende ‘stap’
De volgende fase is aangebroken in de ontwikkeling van het nieuwe wandelnetwerk ‘Knopen Lopen Zuid-Limburg’. Het nieuwe netwerk - gelegen in de driehoek tussen Sittard-Geleen, Vaals en Eijsden-Margraten - gaat enerzijds nauw aansluiten op de bestaande knooppunten-netwerken van Echt-Susteren, de Belgische Voerstreek en het Aachener wald. Anderzijds gaat het ook verbinding leggen met de toekomstige netwerken van Städteregion Aachen en Selfkant.
Op de foto: v.l.n.r wethouder Reijnders van Gemeente Beekdalen, wethouder Weijers van Gemeente Kerkrade, wethouder Salvino-Meijer van Gemeente Sittard-Geleen, wethouder de Beer van Gemeente Heerlen, wethouder Rouwette van Gemeente Valkenburg, burgemeester van Basten-Boddin van Gemeente Beek, wethouder van Mulken van Gemeente Stein, wethouder Last van Gemeente Gulpen-Wittem, wethouder Jacobs van Gemeente Eijsden-Margraten en wethouder Aarts van Gemeente Maastricht.
Auteur: Marc Gerlings | Foto: Visit Zuid-Limburg
De zestien gemeenten, de Provincie Limburg en Visit Zuid-Limburg zijn sinds 2017 bezig met de ontwikkeling van het nieuwe wandelnetwerk. Hier zijn vele overleggen met elkaar, natuurorganisaties, overige (wandel)instanties en gebruikers voor geweest. Het nieuwe netwerk gaat gepaard met nieuwe knooppuntenpalen inclusief QR-codes waarmee de wandelaar extra informatie kan opvragen. Daarnaast worden er diverse nieuwe wandeldrukwerken voorzien. In de tweede helft van 2024 worden de palen en borden geplaatst in de regio. De oplevering is voorzien voor aanvang 2025.
Herman Wehkamp, manager Routepunt meldt aan R&T. "Een goed wandelnetwerk is enorm belangrijk voor onze wandelregio. Enerzijds is het wandelen voor de toerist zeer belangrijk, omdat uit onderzoek is gebleken dat het wandelen in de top staat van favoriete bezigheden in onze regio. Anderzijds is het voor onze inwoners een middel om ze vitaal en gezond te houden.”
Overleg voor fijnmazig netwerk
De afgelopen maanden stonden in het teken van overleg met de betrokken partijen om te komen tot een fijnmazig en inventief netwerk, dat regio-breed gaat resulteren in de mooiste wandelpaden. Uitvoerig overleg met de vier grote natuurorganisaties en de instanties die de lange afstandsroutes beheren, stond daarbij ook op de agenda. Daarnaast werden er verschillende regionale informatiebijeenkomsten georganiseerd, waarin belanghebbenden te woord zijn gestaan over de nieuwe wandeltrajecten. Dit resulteert uiteindelijk in een toekomstig wandelnetwerk van bijna 1.900 km en bijna evenzoveel knooppunten. Dat is een stijging van ruim 600 km aan bewegwijzerde wandelkilometers in Zuid-Limburg, wat ook meteen gaat leiden tot een spreiding van wandelaars door de hele regio zodat de natuur minder belast zal worden.
Nieuwe routepalen
De afgelopen tijd is ook gewerkt aan het ontwerp van de nieuwe routepaal met bijbehorende bordjes. Hierop zijn QR-codes toegevoegd waarmee wandelaars kaarten en een routeplanner kunnen bekijken. Ook ondernemers en themaroutes worden met deze toepassing vindbaar voor de wandelaars.
Wehkamp ziet graag een netwerk dat niet zomaar door andere regio’s is te kopiëren. "Het doel is onder meer het verlengen van de duur van het verblijf. Meerdere dagen in de buurt van het netwerk maar ook wandeldagen door de week. En we vergroten graag het herhaalbezoek. Dit willen we bereiken door het aanbieden van nieuwe, onontdekte thema-wandelingen waaronder rondjes in Zuid-Limburg.” Actueel is de drukte door bezoekers en bewoners in het heuvellandschap. "Met Knopen Lopen vergroten we de spreiding van wandelaars over de gehele regio.” Zie ook het artikel ‘Transitie Landelijk gebied, het interview met Anya Niewierra’. Met Knopen Lopen kan de dmo en zijn partners de doelgroep bewust maken van het feit dat het Zuid-Limburgse wandelnetwerk vooral ook buiten de toeristische spitsuren, en dat zijn de weekenden, feestdagen en na werktijd, een prima optie is om te recreëren. Eén van de doelen is dat in Zuid-Limburg een geheel nieuw, onontdekt wandelnetwerk ligt, waarbij de regio zich onderscheidt ten opzichte van de rest van het land, met specifieke en niet kopieerbare typisch Zuid-Limburgse slow-tourism thematische routes.
Na de verlenging van het netwerk met 600 km wordt niet direct een volgende stap verwacht maar de relaties zijn nu tot stand gekomen. Wehkamp: "In de komende jaren zullen wel connecties met Plombiers en Selfkant gemaakt worden. Daar wordt ook gewerkt aan soortgelijke netwerken. Hier wordt nu al op voorgesorteerd.”
Meer info over dit project is te vinden via
www.knopenlopenzuidlimburg.nl.