Geplaatst op: 23-05-2024
Auteur: Marc Gerlings

André Kuipers opent Mediterrane tuin in de Hortus Leiden

Hortus stuit op waltoren

André Kuipers opent Mediterrane tuin in de Hortus Leiden
André Kuipers (l) plant vijg Mediterrane tuin. Foto: Monique Shaw.

Op 22 mei opende ruimtevaarder André Kuipers de Mediterrane tuin van de Hortus botanicus Leiden door het planten van een vijg. Het is de eerste Mediterrane tuin bij een botanische tuin in Nederland.


Met dit nieuwe tuindeel, gelegen naast de Oude Sterrewacht, wil de Hortus bezoekers tonen hoe een klimaatbestendige tuin eruit kan zien en hen inspiratie bieden om zelf ook te kiezen voor waterzuinige beplanting. Te zien zijn onder andere olijfbomen, cipressen, vijgen en geurige kruiden zoals lavendel en rozemarijn. Ook bevat de tuin een wetenschappelijke collectie zonneroosjes. De Hortus botanicus Leiden is hiermee de eerste bij de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen aangesloten tuin met een tuindeel speciaal gewijd aan het Middellandse Zeegebied.

Waterzuinig tuindeel

Al langer bestond bij de Hortus de wens om een toekomstbestendige, waterzuinige tuin aan te leggen. De plek bij de Sterrewacht is bij uitstek geschikt: door de ligging op het zuiden en door de helling van de ondergrond is het een omgeving waar planten uit het Middellandse Zeegebied zich thuis voelen. Dat gebied staat bekend om natte winters en droge zomers, een klimaat dat ook steeds vaker in Nederland voorkomt. Planten uit de Mediterranée kunnen hier goed mee omgaan. Het doel van de Hortus is om de Mediterrane tuin op termijn geen water te hoeven geven.

Copijn Landschapsarchitecten

De Mediterrane tuin is aangelegd naar een ontwerp van Copijn Landschapsarchitecten. Niet alleen de beplanting roept een mediterrane sfeer op, maar ook de terrasvormige opzet en stapelmuurtjes langs een halfverhard slingerpad. Bij de werkzaamheden stuitte de Hortus op middeleeuwse resten van de Leidse stadsmuur en een waltoren. Deze zijn archeologisch onderzocht en gerestaureerd, en zijn te zien langs het verharde pad.

Geurjaar

De opening van de nieuwe, naar de Mediterranée ruikende tuin valt midden in het Hortus-geurjaar 2024. Naast extra geurige planten zijn er het hele jaar door speciale activiteiten, zoals een geurende Midzomernacht, een geurspeurtocht voor kinderen en een proeverijwandeling. Deze proeverijwandeling over Romeinse kruiden is een goede manier om de nieuwe Mediterrane tuin te leren kennen. Archeobotanist Ellis Grootveld vertelt over de planten die de Romeinen gebruikten voor hun eten, gezondheid, bijen en parfum. 
Trefwoorden: Hortus, Leiden, museum

CELTH
 
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   


||| Nieuws |||

05/09/24
Overheid rekent zichzelf te rijk met btw-verhoging op logies
De voorgenomen btw-verhoging voor de logiessector levert bij lange na niet de verwachte belastingopbrengst op, heeft een negatief effect op andere belastingopbrengsten en raakt de hele vrijetijdssector sterk.
04/09/24
Wie zijn de genomineerden voor de Duurzame KampeerAwards?
De 23 genomineerden voor de Duurzame KampeerAwards zijn bekend. Er zijn awards in drie verschillende categorieën waar de meest duurzame wordt gekozen: kampeermiddel, kampeerplek en innovatieconcept.
02/09/24
Camperbeurs breidt uit naar Zuid-Nederland
Beursorganisator Easyfairs haalt haar succesvolle Camperbeurs uit Hardenberg naar Zuid-Nederland met een nieuwe editie in Autotron Rosmalen. Dit betekent dat Nederland voor het eerst sinds lange tijd weer een camperbeurs onder de rivieren heeft.
02/09/24
Omzet horeca groeit in tweede kwartaal maar niet in de verblijfsrecreatie
De omzet in de horeca groeide in het tweede kwartaal van 2024 met 2,7% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2023. De omzetgroei was sterker bij eet- en drinkgelegenheden dan in de logiesverstrekking. Bij campings en vakantieparken daalde de omzet
29/08/24
Schoonmaakbedrijf CSU wil ICS overnemen
Uit een melding bij Autoriteit Consument en Markt blijkt dat CSU Groep de ICS Groep wil overnemen. De bedrijven hebben op 23 augustus 2024 de Autoriteit Consument en Markt (ACM) om toestemming gevraagd voor de overname.
29/08/24
Sportevenementen zorgen voor stijging camperreserveringen bij Goboony
De unieke combinatie van het EK-voetbal, de Tour de France en de Olympische Spelen heeft deze zomer geleid tot een stijging van ongeveer 9% in reserveringen bij Goboony, het grootste deelplatform voor campers in Europa.
23/08/24
Exclusief voor leden
Thijmense Berg mag verder met uitbreidingsplannen
Vakantiepark de Thijmense Berg op de Utrechtse Heuvelrug mag verder met haar uitbreidingsplannen. Dat heeft de voorzieningenrechter van de Rechtbank Midden-Nederland beslist.
22/08/24
Exclusief voor leden
Kinderen beslissen mee over camperbestemming
Uit onderzoek onder bijna 2.000 Nederlandse gebruikers van Campercontact blijkt dat 67% van de Nederlandse camperaars hun kinderen laat meebeslissen over de bestemming van het volgende camperavontuur. Deze trips duren gemiddeld zes dagen.

||| Agenda |||

02/10/24
02/10/24 t/m 02-10-24: Duurzaamheidscongres Kampeerbranche
ANWB, BOVAG, HISWA-RECRON, Kampeer & Caravan Industrie (KCI), Kampeer & Caravan Jaarbeurs (K...
12/10/24 t/m 13-10-24
12/10/24 t/m 13-10-24: Campervan Days:
Tien vooraanstaande Nederlandse campermerken en NKC organiseren een gloednieuw event; Campervan Days...
12/11/24 t/m 14-11-24
12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...