Geplaatst op: 04-06-2024

VCA: veilig werken in toerisme en recreatie

VCA: veilig werken in toerisme en recreatie
Veilig en gezond werken is niet alleen belangrijk binnen de sectoren bouw en industrie. Ook in de sector toerisme en recreatie is dit van het grootste belang. Elke dag krijgen werknemers in deze sector te maken met diverse veiligheidsrisico’s. Door onoplettendheid en onkunde kunnen de gevolgen van incidenten ernstig zijn. 

Om veiligheidsrisico’s te minimaliseren en te laten zien dat jij als werknemer, leidinggevende of als organisatie veilig en gezond werken belangrijk vindt en waarborgt, behaal je een VCA certificaat!

In dit artikel leggen we je uit wat VCA is en wat de voordelen ervan zijn voor iedereen binnen de sector toerisme en recreatie. Van leidinggevende tot bezoeker. We gaan hierbij in op de verschillende persoonscertificeringen van VCA: VCA Basis en VCA VOL en de VCA bedrijfscertificering.

Wat is VCA?

Allereerst wat is VCA? De afkorting VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. VCA is gericht op het verbeteren van veiligheid, gezondheid en milieubewustzijn op de werkplek. Zoals gezegd zijn er verschillende certificeringen. Je hebt certificeringen voor werknemers en leidinggevenden maar ook voor bedrijven. Heb je het VCA certificaat behaald dan toon je aan dat je de juiste kennis en vaardigheden hebt om veiligheidsrisico’s te herkennen en te beheersen. 

VCA Basis: certificaat voor uitvoerend medewerkers

Het VCA Basis certificaat is bedoeld voor uitvoerend medewerkers die tijdens hun werk te maken hebben met diverse veiligheidsrisico’s, denk hierbij aan medewerkers die verantwoordelijk zijn voor onderhoud van faciliteiten, attracties of technische installaties. Met het VCA Basis certificaat toon je aan dat je basiskennis hebt van veiligheid, gezondheid en milieu op de werkplek. 

VCA VOL: certificaat voor leidinggevenden

Het VCA VOL certificaat is gericht op leidinggevenden en zzp’ers. VOL staat voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Dit certificaat gaat naast de veiligheidsaspecten uit VCA Basis dieper in op met name managementvaardigheden en besluitvorming ten aanzien van veilig en gezond werken. Zo vergroot je niet alleen je eigen veiligheid maar ook die van de werknemers aan wie je leiding geeft.

Hoe behaal ik mijn VCA certificaat?

Om een VCA Basis– of VCA VOL certificaat te halen volg je een VCA Basis cursus of VCA VOL cursus via VGMbox. Beide cursussen kun je online of klassikaal volgen.

Online: dit biedt jou de flexibiliteit om te leren waar en wanneer het jou uitkomt. Je kunt de lesstof volgen in je eigen tempo en volgens jouw schema, zonder dat je gebonden bent aan vaste lesuren of locaties. Heb je de online cursus doorlopen, dan neem je deel aan het officiële VCA examen. Dat is mogelijk op meer dan 125 locaties in heel Nederland.
Klassikaal: via de klassikale cursus combineer je de cursus en het examen op dezelfde dag. Je kunt dan ook je VCA Basis of VCA VOL diploma in één dag halen!

VCA certificaat voor bedrijven

Tot slot is er nog het VCA bedrijfscertificaat. Hiermee toon jij aan dat jouw organisatie veilig en gezond werkt en dat je aan de wettelijke verplichtingen vanuit de Arbowet voldoet. Het hebben van een certificaat biedt steeds meer voordelen binnen de sector recreatie en toerisme.
Heb je als bedrijf een VCA certificaat dan laat je zien dat jouw bedrijf veilig en gezond werken belangrijk vindt en dat je een deskundige en betrouwbare opdrachtnemer bent wat voordelen kan bieden bij aanbestedingen en contracten.

Voor bedrijven zijn er drie soorten certificeringen:
VCA* (1-ster): op dit niveau laat je zien dat je de directe veiligheidsrisico’s op de werkvloer beheerst.
VCA** (2-sterren): op dit niveau laat je niet alleen zien dat je voldoet aan de eisen voor VCA* maar ook dat veiligheid, gezondheid en milieu een belangrijke plaats neemt in het beleid, de structuur en de planvorming. Dit niveau is met name vereist voor bedrijven die als hoofdaannemer werken.
VCA Petrochemie: dit niveau is gelijk aan VCA** maar is specifiek voor bedrijven die werkzaam zijn in de petrochemische industrie. 
VCU: voor uitzendorganisaties.

Conclusie: voordelen van een VCA certificaat

Met een VCA certificaat versterk je je reputatie en heb je als bedrijf concurrentievoordelen binnen de recreatie en toerisme. Werknemers voelen zich veiliger tijdens het werk en een veilige werkomgeving kan leiden tot minder ongevallen en lagere kosten. 
Ook toeristen die op veilig beheerde faciliteiten verblijven zullen eerder terugkomen en hun verblijf hoger waarderen. En dat trekt weer andere toeristen aan! 

Trefwoorden: vca, arbeid, veiligheid, gezondheid, milieu, management, business

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.
  • CELTH
     






    ||| Nieuws |||

    05/07/24
    Koninklijk rijtuig naar Spoorwegmuseum
    Tijdens het staatsbezoek van de koninklijke familie aan België in 2023 werd bekend dat het koninklijke rijtuig SR10 met pensioen ging. Komende vrijdag 12 juli wordt het rijtuig door Wouter Koolmees, president-directeur van NS, officieel overgedragen aan het Spoorwegmuseum.
    05/07/24
    Ook na coronajaren blijven we wandelen
    In 2023 liepen Nederlanders in totaal 6,9 miljard kilometer buitenshuis. Dat is 5 procent minder dan in 2022, maar bijna een derde meer dan in pre-coronajaar 2019. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.
    05/07/24
    Dierenrijk klaar voor de toekomst met nieuwe naam: Eindhoven Zoo
    De bekendmaking van de nieuwe naam van Dierenrijk is feestelijk onthuld tijdens de officiële opening van de vernieuwde verblijven van de tijgers en olifanten.
    05/07/24
    Exclusief voor leden
    Jaarbeurs legt zes dubbel court padelbanen aan
    Wat als er weinig evenementen zijn en je hebt heel veel indoor vierkante meters over. En je wilt daar toch graag rendement uithalen? De Jaarbeurs ziet een gat in de markt voor padelbanen.
    05/07/24
    Nieuw: De Noordwijkse Keuken
    Op 3 juli heeft burgemeester Wendy Verkleij bij Breakers Beach House in Noordwijk aan Zee het eerste exemplaar van het kookboek ‘De Noordwijkse Keuken’ in ontvangst genomen.
    05/07/24
    Ruim een derde van de Nederlanders houdt rekening met extreem weer bij vakantiekeuze
    Uit de nieuwste editie van de Vakantie Sentiment Monitor die het NBTC vandaag uitbrengt blijkt o.a. dat 56% een vakantie heeft geboekt die de komende 12 maanden gaat plaatsvinden. Juli is het populairst.
    04/07/24
    Exclusief voor leden
    Wat moet de toerist doen bij extreem weer?
    Het Rode Kruis roept voor het eerst Nederlanders op om stil te staan bij mogelijke noodsituaties tijdens hun vakantie, zoals bijvoorbeeld de bosbranden die we begin deze week zagen op de Griekse eilanden Kos en Chios.
    04/07/24
    Exclusief voor leden
    Hilton beste werkgever in Nederland
    Hotelketen Hilton is uitgeroepen tot beste werkgever van Nederland. Dit is op donderdag 27 juni bekendgemaakt tijdens het Best Workplaces Awardsfestival, dat werd georganiseerd door Great Place To Work (GPTW), het internationale onderzoeksbureau op het gebied van goed werkgeverschap.

    ||| Agenda |||

    23/09/24
    23/09/24 t/m 23-09-24: Toerisme Top 2024
    De zevende editie van de Toerisme Top wordt op maandag 23 september 2024 in Venlo georganiseerd. Het...
    24/09/24 t/m 26-09-24
    24/09/24 t/m 26-09-24: IAAPA EXPO EUROPE 2024
    The leisure industry’s premier event in Europe arrives to Amsterdam, the Netherlands in 2024. Get...
    10/10/24
    10/10/24 t/m 10-10-24: Education & Research Day
    Op donderdag 10 oktober 2024 organiseert de Hotelschool The Hague een Education & Research Day. ...
    12/11/24 t/m 14-11-24
    12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
    Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...