Geplaatst op: 06-06-2024
Auteur: Redactie
NRIT

Camperaars mijden hete vakantielanden

Camperaars mijden hete vakantielanden

Nederlandse camperaars gaan de hitte in vakantielanden vermijden. Ze kiezen daarom in de toekomst voor andere landen en vinden dat campings te weinig doen. Dat blijkt uit het Groot Europees Camperonderzoek waarvoor ook Nederlandse camperaars zijn ondervraagd en camperplatform Goboony over bericht.

Bijna de helft (47%) van de Nederlandse camperaars overweegt naar koelere regio’s in Europa af te reizen. Zestig procent deelt nu hun vakantie al anders in, bijvoorbeeld door de piekuren van hoge temperaturen te ontwijken. De hitte hindert hen te veel in hun activiteiten, stelt zo’n 63%. Zo’n 38% voelt zich lichamelijk niet goed of oordeelt over zichzelf en hun reisgezelschap dat ze er te humeurig van worden. De hitte heeft ook gevolgen voor het reisprogramma, 44% zet geen grote steden meer in het programma.

De camperaars (46%) vinden ook dat campings te weinig zijn voorbereid op de steeds hogere temperaturen. Deze groep heeft behoefte aan meer schaduwrijke plekken. Op de vraag welk land de grootste kans heeft om de komende tien jaar te groeien in populariteit, met de stijgende temperaturen in het achterhoofd, wordt vooral Zweden genoemd (66%). Schotland mag zich zeker ook verheugen op meer campertoerisme en eindigde met achttien procent op de tweede plaats.

Trefwoorden: verblijfsrecreatie, kamperen, campings, duurzaam toerisme, klimaatverandering, hitte

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

13/12/24
Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.
06/12/24
Exclusief voor leden
Wie wonnen de Columbus Travel Awards?
Op 2 december zijn de jaarlijkse Columbus Travel Awards uitgereikt aan organisaties en personen die zich inzetten voor een betere wereld voor reizigers én de lokale bevolking. Winnaars zijn Koning Aap & Shoestring, Stippl, hetkanWEL en Noorwegen.
03/12/24
Vakantiehuisjes steeds vaker duurzaam gerenoveerd
Steeds meer vakantiehuisjes worden op een duurzame manier gerenoveerd en hebben daardoor minder negatieve impact op het milieu.
02/12/24
Tijd vage duurzaamheidsclaims is voorbij
De speech van ACM-directeur Consumenten Edwin van Houten over toezicht op duurzaamheidsclaims bij het Nationaal Sustainability Congres laat ook zijn visie zien op de toekomst. De tijd van vage duurzaamheidsclaims lijkt voorbij.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
15/11/24
Exclusief voor leden
Verantwoord reizen blijft groeien: Riksja Travel boekt succes
Verantwoord reizen wint aan populariteit, zoals blijkt uit de aanhoudende groei van reisorganisatie Riksja Travel. De organisatie, die nu tot de top 10 grootste touroperators in Nederland behoort en marktleider is op het gebied van verantwoorde rondreizen wereldwijd, zag in 2024 een omzetgroei van 25 procent.
15/11/24
Better Places: Positieve impact maken met reizen
Reisorganisatie Better Places heeft haar Impactrapport over 2023 gepubliceerd en meldt trots de resultaten. De reisorganisatie is een voorbeeld voor anderen en loopt mijlenver voorop in de transitie. Ze minimaliseren de negatieve impact en vergroten de positieve.
13/11/24
Brieven aan de toekomst voor een duurzame wereld
Tijdens de Nationale Klimaatweek, is er een tijdcapsule begraven op de campus van Breda University of Applied Sciences (BUas). Deze symbolische actie benadrukt de urgentie van klimaatverandering en de noodzaak tot verandering. De tijdcapsule bevat brieven aan de toekomst, vol wensen en dromen voor een leefbare wereld.