Geplaatst op: 09-06-2024
Publicatie: Vrijetijdstudies 2024-1

Redactioneel bij Vrijetijdstudies 2024-1: Thema Food

Redactioneel bij Vrijetijdstudies 2024-1: Thema Food

Elk nummer van Vrijetijdstudies kent een eigen thema. Met de redactie bedenken we per idee of we experts en/of ervaringsdeskundigen kennen die aan een thema zouden kunnen bijdragen. Enkele maanden geleden opperde een collega om het volgende thema food te laten zijn. Ik veerde meteen op, want van eten word ik altijd blij! Van de supermarkt tot de delicatessewinkel en van de koffiebar tot unieke restaurants (dat hoeven voor mij zeker geen sterrenrestaurants te zijn), ze intrigeren mij allemaal om wat ze aanbieden en hoe wij daar als consument mee omgaan.

De combinatie van eten en vrijetijd vind ik extra interessant. Als vrijetijdsbesteding langere tijd in beslag neemt, komt er altijd eten bij kijken, of het nou een dagje strand, een bezoek aan een museum of een stad of natuurgebied is. Eten doen we nu eenmaal meerdere keren per dag. En ook het eten zelf – een avondlang dineren in een restaurant - is in onze cultuur al lang een vorm van vrijetijdsbesteding die concurreert met andere vormen van vrijetijdsbesteding. Onze toekomst, ook die van het eten, staat onder druk en zal in de toekomst gaan veranderen als gevolg van verschillende trends en ontwikkelingen. Professor Ian Yeoman bespreekt dit in zijn artikel Changing eating habits.

We zijn anders gaan eten dan dat we in onze (verre) geschiedenis deden; de huidige veranderende tijden noopt tot anders nadenken over ons eten. Malu Boerwinkel en Dai-In Danny Han bespreken in hun artikel of multisensorische ervaringen ertoe kunnen bijdragen dat mensen meer bewust en betere keuzes (gaan) maken met betrekking tot hun eten.

Eten is van iedereen, maar niet iedereen heeft evenveel met eten. Binnen de vrijetijdsector wordt er wel steeds meer over nagedacht hoe eten, lokale productie en de storytelling van een specifiek geografisch gebied bijdraagt aan de ontstane cultuur en de plek die eten daarin inneemt. Richard de Bruin van Bureau Toerisme vertelt over de lokale producten in de Betuwe in een interview en Ben Wielenga heeft onderzoek gedaan naar het belang van foodroutes in het waddengebied.

Ik was meteen mee in dit thema en door mijn huidige werk, waarbij ik mij gelukkig prijs veel met food te mogen doen, wist ik ook wel een aantal bijzondere mensen te bedenken die we zouden kunnen vragen ons dit nummer te vullen. Er zijn steeds meer mensen die een positieve bijdrage willen leveren aan het beter gaan eten, beter voor natuur, dier en mens en in onze sector wordt daar steeds meer actief op ingezet. Met trots zeg ik dat dit nummer boordevol inspirerende verhalen en onderzoeken zit. Het zet aan tot nadenken over iets dat we dagelijks doen en velen van ons nog te veel onnadenkend doen; eten!

Word jij ook blij van dit thema en heb je aanvullend – of helemaal anders – een leuk onderwerp of thema, deel het met ons! Inspirerende verhalen en mooie onderzoeken zijn altijd welkom.

Anke Arts


Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.
  • CELTH
     





       

       

       
       
       

       

    ||| Nieuws |||

    13/12/24
    Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
    Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.
    06/12/24
    Exclusief voor leden
    Wie wonnen de Columbus Travel Awards?
    Op 2 december zijn de jaarlijkse Columbus Travel Awards uitgereikt aan organisaties en personen die zich inzetten voor een betere wereld voor reizigers én de lokale bevolking. Winnaars zijn Koning Aap & Shoestring, Stippl, hetkanWEL en Noorwegen.
    03/12/24
    Vakantiehuisjes steeds vaker duurzaam gerenoveerd
    Steeds meer vakantiehuisjes worden op een duurzame manier gerenoveerd en hebben daardoor minder negatieve impact op het milieu.
    02/12/24
    Tijd vage duurzaamheidsclaims is voorbij
    De speech van ACM-directeur Consumenten Edwin van Houten over toezicht op duurzaamheidsclaims bij het Nationaal Sustainability Congres laat ook zijn visie zien op de toekomst. De tijd van vage duurzaamheidsclaims lijkt voorbij.
    29/11/24
    Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
    Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
    15/11/24
    Exclusief voor leden
    Verantwoord reizen blijft groeien: Riksja Travel boekt succes
    Verantwoord reizen wint aan populariteit, zoals blijkt uit de aanhoudende groei van reisorganisatie Riksja Travel. De organisatie, die nu tot de top 10 grootste touroperators in Nederland behoort en marktleider is op het gebied van verantwoorde rondreizen wereldwijd, zag in 2024 een omzetgroei van 25 procent.
    15/11/24
    Better Places: Positieve impact maken met reizen
    Reisorganisatie Better Places heeft haar Impactrapport over 2023 gepubliceerd en meldt trots de resultaten. De reisorganisatie is een voorbeeld voor anderen en loopt mijlenver voorop in de transitie. Ze minimaliseren de negatieve impact en vergroten de positieve.
    13/11/24
    Brieven aan de toekomst voor een duurzame wereld
    Tijdens de Nationale Klimaatweek, is er een tijdcapsule begraven op de campus van Breda University of Applied Sciences (BUas). Deze symbolische actie benadrukt de urgentie van klimaatverandering en de noodzaak tot verandering. De tijdcapsule bevat brieven aan de toekomst, vol wensen en dromen voor een leefbare wereld.