Europese natuurherstelwet toch aangenomen
Ondanks tegenstem van Nederland komt de Natuurherstelwet er toch.
De Europese natuurherstelwet, die lange tijd in de ijskast werd gezet, is uiteindelijk vandaag toch aangenomen. Oostenrijk gaf de doorslag maar dat krijgt nu toch een staartje. De Oostenrijkse minister had van haar regering niet vóór de herstelwet mogen stemmen.
Het is nu nog onduidelijk of Oostenrijk de stem nog kan terugdraaien. De wet heeft veel weerstand ondervonden, vooral van de agrarische sector. De wet betekent veel werk voor de betrokken ministers. Volgens de wet moeten er uiterlijk 2030 herstelmaatregelen komen voor 30 procent van de natuurgebieden die in slechte staat zijn, en in 2050 zou er voor 90 procent een herstelplan moeten zijn.
Oostenrijk, dat intern verdeeld was over de wet, heeft uiteindelijk toch besloten om het plan te steunen. Dit was cruciaal voor het aannemen van de wet, omdat 55 procent van de lidstaten vóór moest stemmen. De voorstanders moeten samen 65 procent van de EU-bevolking vertegenwoordigen.
Extra regels voor Nederland
Hoewel Nederland tegenstemde, benadrukte Bas Eickhout, de Europese voorman van de Groenen in het Europees Parlement, dat het nieuwe Nederlandse kabinet hier niet omheen kan en plannen zal moeten maken om de natuur in ons land te herstellen. Een duidelijke boodschap voor de komende regering die net meer uitzonderingsposities wil op de Europese regels.
Het is belangrijk op te merken dat de natuurherstelwet in de loop van de tijd aanzienlijk is afgezwakt. Het oorspronkelijke plan om een verbod op verslechtering van de natuur in te voeren, werd geschrapt. Nu draait de wet er vooral om, plannen te maken en uit te voeren voor de verbetering van de natuur. Dat wordt een flinke klus want 80% van de Europese natuurgebieden heeft de biodiversiteit zien dalen in de recente jaren. Brussel wil net die biodiversiteit weer versterken.