Geplaatst op: 20-06-2024
Auteur: redactie
Uitgever: NRIT Media

Met het vliegtuig naar de zon blijft populair

Spanje en Curaçao meest in trek

Met het vliegtuig naar de zon blijft populair

Ruim de helft van de Nederlanders overweegt om in de komende drie jaar een zon/zee/strand vakantie met het vliegtuig te maken. Spanje is in het Middellandse Zeegebied de populairste bestemming; van de verder weg gelegen zonbestemmingen is dat Curaçao. Ondanks de grotere kans op extreem weer (hittegolf e.d.) wil het overgrote deel van de vlieg/zon-vakantiegangers dit type vakantie blijven ondernemen. Dit blijkt uit grootschalig consumentenonderzoek dat onderzoeksbureau Trends &

Tourism in mei heeft uitgevoerd naar de markt van vlieg/zonvakanties.


Voor het onderzoek naar vlieg/zonvakanties is in de tweede helft van mei 2024 een representatieve steekproef van 2.700 Nederlanders van 18 jaar en ouder benaderd. Onder ruim 1.500 respondenten, die beslist/waarschijnlijk van plan waren om in de komend drie jaar een vlieg/zonvakantie te maken is het verdiepende onderzoek uitgevoerd. Aangezien dit specifieke onderzoek voor het eerst is uitgevoerd, kunnen geen vergelijkingen worden gemaakt met gedrag in het verleden. 


Ruim de helft van de Nederlanders overweegt een vlieg/zonvakantie

Directe aanleiding voor Kees van de Most van Trends&Tourism om vlieg/zonvakanties onder de loep te nemen, is het feit dat dit segment de komende jaren onder druk komt te staan: " Vanwege klimaatmaatregelen is het de verwachting dat vliegen duurder gaat worden.  Ook zullen de klimatologische omstandigheden op de bestemmingen veranderen." Desondanks overweegt ruim de helft (56%) van de Nederlandse bevolking om in de komende drie jaar een vlieg/zonvakantie te ondernemen. Vooral jongeren en hoger opgeleiden willen een zon/zee/strand vakantie met het vliegtuig maken. Volgens Van der Most blijkt ook uit dit onderzoek dat na de pandemie Nederlanders hun oude gewoonten weer oppakken. Daarbij hoort voor 80% van de Nederlanders een buitenlandse vakantie. 


Spanje en Curaçao populairste bestemmingen

Van de Middellandse Zee bestemmingen worden Spanje (63%) en Griekenland (57%) het meest in overweging genomen door vlieg/zonvakantiegangers. Italië en Portugal volgen met 45% resp. 42%. Spanje wordt niet alleen het meest in overweging genomen, het krijgt ook de voorkeur van 34%. Bij verre zonbestemmingen wordt Curaçao het vaakst in overweging genomen (49%), gevolgd door Bali (35%), Thailand (30%), Bonaire (30%) en Aruba (26%). Qua voorkeur scoort Curaçao het hoogst (24%).


Meer dan zwemmen en zonnen

Een aangenaam klimaat en mooie stranden zijn de belangrijkste keuzeaspecten als het om vliegvakanties naar de zon gaat. Vier op de tien vlieg/zonvakantiegangers vindt het daarnaast belangrijk dat er meer te doen is dan zon/zee/strand. Populaire (neven)activiteiten onder vlieg/zonvakantiegangers zijn uit eten gaan (de lokale keuken proeven) en het bezichtigen van bezienswaardigheden. Van der Most: "Je merkt dat mensen heel graag met vlieg/zonvakantie gaan. Dit vakantietype heeft ook heel veel te bieden. Het is zorgeloos, met mooi weer en je kunt leuke dingen doen."


Niet alleen grootschalige resorts

De helft van de vlieg/zonvakantiegangers verblijft het liefst in een wat grootschalige accommodatie, met veel voorzieningen, dichtbij winkels, restaurants en dergelijke. Zo’n 40% kiest liever een kleinschalige accommodatie, een beetje weg van de drukte en één op de tien heeft geen voorkeur.


Door grotere kans op extreem weer vaker in voor- en naseizoen

Verreweg de meeste vlieg/zonvakantiegangers willen ondanks een grotere kans op extreem weer zon/zee/strandvakanties in het Middellandse Zeegebied blijven maken. De helft verwacht echter wel vaker in het voor- en naseizoen te gaan. Minder dan 5% verwacht door de verhoogde kans op extreem weer geen zon/zee/strand vakanties in het Middellandse Zeegebied meer te gaan maken. Bij de keuzeaspecten die de respondenten zijn voorgelegd scoort duurzaamheid niet goed. "Van de Nederlanders die vliegvakanties ondernemen is duurzaamheid veel minder belangrijk dan andere aspecten."

Trefwoorden: zonvakanties, zeevakanties, strandvakanties, extreem weer

CELTH
 
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   


||| Nieuws |||

06/09/24
Den Haag is Royal in september
De rondvaartboot dobbert in de Hofvijver, de oranje-banieren wapperen en de koninklijke hoeden zijn afgestoft. Alles is gereed om Royal September in te luiden in Den Haag.
06/09/24
130 hectare bijzondere natuur in de Elster Buitenwaarden
Provincie Utrecht, Rijkswaterstaat, Utrechts Landschap, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de gemeente Rhenen hebben gezamenlijk 130 hectare natuur in de Elster Buitenwaarden hersteld. Het gebied is open voor recreanten.
06/09/24
Exclusief voor leden
Stijging inkomen of koopkrachtherstel?
In 2024 zien we een historisch grote stijging van de reële inkomens. De inflatie daalt namelijk flink en de lonen stijgen door is de verwachting van bank ING. De consumptie zal niet makkelijk stijgen. Hoe zit dat?
05/09/24
Exclusief voor leden
Burgers' Zoo toont fabelwezens
De dieren van Burgers Zoo in Arnhem krijgen tijdelijk concurrentie van heel bijzondere dieren, van fabeldieren.
05/09/24
Schiphol hoeft minder te krimpen
Luchthaven Schiphol hoeft van de Nederlandse regering minder te krimpen dan eerder was aangekondigd. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft een definitief maatregelenpakket gepresenteerd om het geluid rond Schiphol terug te dringen en de rechtsbescherming van omwonenden te herstellen
05/09/24
Overheid rekent zichzelf te rijk met btw-verhoging op logies
De voorgenomen btw-verhoging voor de logiessector levert bij lange na niet de verwachte belastingopbrengst op, heeft een negatief effect op andere belastingopbrengsten en raakt de hele vrijetijdssector sterk.
04/09/24
Symposium voor duurzame vis op Horecava 2025
Een symposium dat zich richt op chefs die willen ontdekken hoe ze op een verantwoorde manier met vis om kunnen gaan.
04/09/24
Scary Prairie en Western Nightmares keren terug naar Slagharen
Na het succes van vorig jaar keren de Halloween-events dit najaar terug in Slagharen met een uitgebreider programma.

||| Agenda |||

10/09/24
10/09/24 t/m 10-09-24: Horwath HTL Hotel Event 2024
Op de Tweede Dinsdag van September (dat is 10 september) organiseert Horwath HTL het Hotel Even...
23/09/24
23/09/24 t/m 23-09-24: Toerisme Top 2024
De zevende editie van de Toerisme Top wordt op maandag 23 september 2024 in Venlo georganiseerd. Het...
24/09/24 t/m 26-09-24
24/09/24 t/m 26-09-24: IAAPA EXPO EUROPE 2024
The leisure industry’s premier event in Europe arrives to Amsterdam, the Netherlands in 2024. Get...
27/09/24
27/09/24 t/m 27-09-24: Masterclass voor Startende Reisorganisaties
De VvKR organiseert op vrijdag 27 september in Nieuwegein de zesde Masterclass voor Startende Reisor...
01/10/24
01/10/24 t/m 01-10-24: De Legacy van Themajaren
Op dinsdag 1 oktober organiseert Netwerk Citymarketing Nederland de bijeenkomst ‘Legacy van themaj...