Geplaatst op: 25-06-2024
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Welke bezoekers belasten het Nederlandse milieu het minst?

Welke bezoekers belasten het Nederlandse milieu het minst?
Afbeelding van Aline Dassel via Pixabay

Welke bezoekers kun je, als je kijkt naar de klimaatimpact van het bezoek, het beste aantrekken? Met die vraag gingen NBTC en BUas aan de slag. De antwoorden zullen niet verrassen maar wel goed dat onderbuikgevoel door gedegen onderzoek wordt bevestigd.

In de publicatie ‘De CO2-impact van internationaal bezoek aan Nederland’ rapporteren de onderzoekers over de CO2-uitstoot van bezoekers uit de elf belangrijkste herkomstlanden die ook in het Onderzoek Inkomend Toerisme onder de loep zijn genomen. Dat betreft Duitsland, België, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje, Italië, Polen, Oostenrijk, Zweden en de Verenigde Staten. In 2022 brachten 12,8 miljoen gasten uit deze landen een bezoek aan Nederland. Dat is 77% van al het inkomend verblijfsbezoek aan ons land. 

Totale uitstoot

De totale CO2-voetafdruk van deze bezoeken bedraagt 4,6 Mton CO2. Dat is vergelijkbaar met de landbouw die in 2022 uitkwam op 5,5 Mton. Op de totale uitstoot van Nederland is het evenwel relatief gering, die lag op 159 Mton. De meeste uitstoot wordt veroorzaakt door het transport naar Nederland 57%, gevolgd door de uitstoot van accommodaties waar toeristen verbleven (26%) en tot slot vervoer in Nederland met een aandeel van 17%.

Transport

Binnen transport zorgen vliegreizen voor 71% van de totale CO2-uitstoot, veroorzaakt door 28% van de internationale verblijfsgasten. Waarbij meer dan de helft van de verblijfsgasten met de auto naar Nederland reist zorgen zij maar voor een kwart van de transport gerelateerde CO2-uitstoot. Nog scherper is de tegenstelling als we kijken naar de trein. Die heeft een aandeel van zo’n tien procent en zorgt in het kader van inkomend toerisme maar voor 1,7% van de uitstoot binnen de categorie transport.

Verblijf

Zoomen we in op de verblijfsaccommodaties dan zien we een soortgelijke ontwikkeling. Waar slechts de helft van de verblijfsgasten in een hotel verbleef, zorgen ze voor 74% van de CO2-uitstoot van accommodaties. Opvallend is dat 5% van de buitenlandse verblijfsgasten de voorkeur geeft aan een camping en dat deze verblijven slechts 0,9% van CO2-uitstoot binnen accommodaties opbrengt. Bungalowparken zijn binnen de categorie accommodaties verantwoordelijk voor 6% van de uitstoot veroorzaakt door buitenlandse toeristen.

Landen

De vijf landen waar de meeste verblijfsgasten vandaan komen, zijn verantwoordelijk voor 85% van de totale CO2-uitstoot. Duitsland en de Verenigde Staten nemen bijna twee derde van de totale CO2-uitstoot voor hun rekening. Er bestaat echter een groot verschil tussen beide landen: één miljoen Amerikanen zijn goed voor 33% van de totale uitstoot, terwijl bijna zes miljoen Duitsers 31% van de totale CO -uitstoot teweegbrengen. Dat wordt veroorzaakt doordat Amerikanen naar ons land vliegen en hoofdzakelijk in hotels verblijven. Maar liefst 89% van de totale CO2-uitstoot voor de VS relateert aan transport. Het ‘best’ doen Belgen het: 17% van de bezoekers aan Nederland komt uit België. Hun aandeel aan de totale uitstoot is met 7% erg laag.

Uitstoot per dag

Naast totalen voor landen, levert een blik op de gemiddelde CO -uitstoot per dag ook interessante inzichten op. Dan zien we dat bezoekers uit de VS met 214 kg CO2 per dag dat ze in Nederland verblijven het meest uitstoten en Belgen (29 kg) en Duitsers (33 kg) het minst. Daarmee stoten toeristen relatief veel uit. De dagelijkse CO2-uitstoot van een Nederlander komt uit op 19,9 kg CO2 per dag.

Eco-efficiency

De onderzoekers hebben tot slot de CO2-uitstoot per land afgezet tegen de gemiddelde bestedingen tijdens een verblijf. Ook hierin scoren de Belgen het meest voordelig. Zij brengen de Nederlandse economie 2,76 euro per kilo CO2 op. Voor Amerikanen is dit 0,98 euro. Ondanks de gemiddeld hogere uitgaven van Amerikanen tijdens hun verblijf, ‘compenseren’ zij hun uitstoot daarmee niet. Landen als Denemarken en Duitsland brengen de Nederlandse economie rond de 2,50 euro per kilo CO2 op.

Samenvattend

  • Transport alleen al goed voor 57% van de totale uitstoot van bezoekers aan Nederland en daarvan wordt weer 71% veroorzaakt door vluchten, terwijl slechts 28% van de bezoekers in 2022 met het vliegtuig kwam. Dat maakt de impact van vliegen onevenredig groot, vergeleken met bijvoorbeeld de auto (54% van de bezoekers, 25% van de transportuitstoot).
  • Ondanks de hoge uitgaven van Amerikanen, geven zij per kilo uitgestoten CO het minst uit.
  • Bestemmingen die naast de economische impact ook de impact van bezoekers op het klimaat mee willen nemen in hun besluitvormingsproces, kunnen zich dan ook beter richten op Belgen, Duitsers of Denen.
Link: https://www.nbtc.nl/nl/site/download/download-co2-impact-van-internationale-bezoeken-aan-nl-2024?disposition=inline
Trefwoorden: duurzaam toerisme, toerisme

CELTH
 






||| Nieuws |||

01/07/24
Exclusief voor leden
Biertour reisconcept voor busbedrijven wint BAAV wedstrijd
Jaarlijks nemen tweedejaarsstudenten toerisme en recreatiemanagement van de Vlaamse hogescholen deel aan de BAAV-wedstrijd om de autocarsector te ondersteunen met nieuwe reisideeën. Hogeschool VIVES won met een Hop&Roll bustour.
01/07/24
Exclusief voor leden
165 schepen maken erfgoedtour - 15 etappeplaatsen
De Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB) bestaat dit jaar een halve eeuw. Op 6 juli begint vanuit Middelburg een spectaculaire erfgoedtour door het hele land met circa 165 historische schepen.
01/07/24
95 jaar museumgeschiedenis met sluiting Beeld & Geluid Den Haag
Na een feestelijke slotmiddag en de onthulling van een bijzondere plaquette ter ere van de rijke ges...
01/07/24
Olympische Spelen drukken vraag naar vliegverkeer op Parijs
Air France en Transavia France hebben momenteel te kampen met druk op de verwachte inkomsten voor het zomerseizoen. Oorzaak zijn de komende Olympische Spelen in Parijs, waarbij het verkeer van en naar de Franse hoofdstad achterblijft bij andere grote Europese steden.
28/06/24
Exclusief voor leden
Recreatievaartuigen met AI geteld
Waterrecreatie Nederland heeft een AI-model ontwikkeld dat recreatievaartuigen op water en land kan tellen. Via satellietbeelden uit open data zijn er in de zomer van vorig jaar landelijk zo’n 211 duizend recreatieboten in Nederland geteld.
28/06/24
Nieuwe speelplek voor Museumplein Amsterdam
Het Museumplein is een hotsport voor toeristen. In een driehoekvormige ruimte wordt nu gewerkt aan een nieuwe speeltuin. Het ontwerp is van Boerplay.
28/06/24
Vliegen op z’n Twents
Twente Marketing lanceerde de nieuwe ‘Vliegvakantie op z’n Twents’ campagne. Want voor een unieke vakantie hoef je echt niet altijd het vliegtuig te pakken.
28/06/24
Zes nieuwe etappes voor Pelgrimsroute Het Ziltepad langs Waddenkust
Na een succesvolle proef in 2023 is de pelgrimsroute, het Ziltepad, langs de Waddenkust uitgebreid met nieuwe etappes. Een eerdere proef overtrof alle verwachtingen.

||| Agenda |||

23/09/24
23/09/24 t/m 23-09-24: Toerisme Top 2024
De zevende editie van de Toerisme Top wordt op maandag 23 september 2024 in Venlo georganiseerd. Het...
24/09/24 t/m 26-09-24
24/09/24 t/m 26-09-24: IAAPA EXPO EUROPE 2024
The leisure industry’s premier event in Europe arrives to Amsterdam, the Netherlands in 2024. Get...
10/10/24
10/10/24 t/m 10-10-24: Education & Research Day
Op donderdag 10 oktober 2024 organiseert de Hotelschool The Hague een Education & Research Day. ...
12/11/24 t/m 14-11-24
12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...