Geplaatst op: 25-06-2024
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Welke bezoekers belasten het Nederlandse milieu het minst?

Welke bezoekers belasten het Nederlandse milieu het minst?
Afbeelding van Aline Dassel via Pixabay

Welke bezoekers kun je, als je kijkt naar de klimaatimpact van het bezoek, het beste aantrekken? Met die vraag gingen NBTC en BUas aan de slag. De antwoorden zullen niet verrassen maar wel goed dat onderbuikgevoel door gedegen onderzoek wordt bevestigd.

In de publicatie ‘De CO2-impact van internationaal bezoek aan Nederland’ rapporteren de onderzoekers over de CO2-uitstoot van bezoekers uit de elf belangrijkste herkomstlanden die ook in het Onderzoek Inkomend Toerisme onder de loep zijn genomen. Dat betreft Duitsland, België, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje, Italië, Polen, Oostenrijk, Zweden en de Verenigde Staten. In 2022 brachten 12,8 miljoen gasten uit deze landen een bezoek aan Nederland. Dat is 77% van al het inkomend verblijfsbezoek aan ons land. 

Totale uitstoot

De totale CO2-voetafdruk van deze bezoeken bedraagt 4,6 Mton CO2. Dat is vergelijkbaar met de landbouw die in 2022 uitkwam op 5,5 Mton. Op de totale uitstoot van Nederland is het evenwel relatief gering, die lag op 159 Mton. De meeste uitstoot wordt veroorzaakt door het transport naar Nederland 57%, gevolgd door de uitstoot van accommodaties waar toeristen verbleven (26%) en tot slot vervoer in Nederland met een aandeel van 17%.

Transport

Binnen transport zorgen vliegreizen voor 71% van de totale CO2-uitstoot, veroorzaakt door 28% van de internationale verblijfsgasten. Waarbij meer dan de helft van de verblijfsgasten met de auto naar Nederland reist zorgen zij maar voor een kwart van de transport gerelateerde CO2-uitstoot. Nog scherper is de tegenstelling als we kijken naar de trein. Die heeft een aandeel van zo’n tien procent en zorgt in het kader van inkomend toerisme maar voor 1,7% van de uitstoot binnen de categorie transport.

Verblijf

Zoomen we in op de verblijfsaccommodaties dan zien we een soortgelijke ontwikkeling. Waar slechts de helft van de verblijfsgasten in een hotel verbleef, zorgen ze voor 74% van de CO2-uitstoot van accommodaties. Opvallend is dat 5% van de buitenlandse verblijfsgasten de voorkeur geeft aan een camping en dat deze verblijven slechts 0,9% van CO2-uitstoot binnen accommodaties opbrengt. Bungalowparken zijn binnen de categorie accommodaties verantwoordelijk voor 6% van de uitstoot veroorzaakt door buitenlandse toeristen.

Landen

De vijf landen waar de meeste verblijfsgasten vandaan komen, zijn verantwoordelijk voor 85% van de totale CO2-uitstoot. Duitsland en de Verenigde Staten nemen bijna twee derde van de totale CO2-uitstoot voor hun rekening. Er bestaat echter een groot verschil tussen beide landen: één miljoen Amerikanen zijn goed voor 33% van de totale uitstoot, terwijl bijna zes miljoen Duitsers 31% van de totale CO -uitstoot teweegbrengen. Dat wordt veroorzaakt doordat Amerikanen naar ons land vliegen en hoofdzakelijk in hotels verblijven. Maar liefst 89% van de totale CO2-uitstoot voor de VS relateert aan transport. Het ‘best’ doen Belgen het: 17% van de bezoekers aan Nederland komt uit België. Hun aandeel aan de totale uitstoot is met 7% erg laag.

Uitstoot per dag

Naast totalen voor landen, levert een blik op de gemiddelde CO -uitstoot per dag ook interessante inzichten op. Dan zien we dat bezoekers uit de VS met 214 kg CO2 per dag dat ze in Nederland verblijven het meest uitstoten en Belgen (29 kg) en Duitsers (33 kg) het minst. Daarmee stoten toeristen relatief veel uit. De dagelijkse CO2-uitstoot van een Nederlander komt uit op 19,9 kg CO2 per dag.

Eco-efficiency

De onderzoekers hebben tot slot de CO2-uitstoot per land afgezet tegen de gemiddelde bestedingen tijdens een verblijf. Ook hierin scoren de Belgen het meest voordelig. Zij brengen de Nederlandse economie 2,76 euro per kilo CO2 op. Voor Amerikanen is dit 0,98 euro. Ondanks de gemiddeld hogere uitgaven van Amerikanen tijdens hun verblijf, ‘compenseren’ zij hun uitstoot daarmee niet. Landen als Denemarken en Duitsland brengen de Nederlandse economie rond de 2,50 euro per kilo CO2 op.

Samenvattend

  • Transport alleen al goed voor 57% van de totale uitstoot van bezoekers aan Nederland en daarvan wordt weer 71% veroorzaakt door vluchten, terwijl slechts 28% van de bezoekers in 2022 met het vliegtuig kwam. Dat maakt de impact van vliegen onevenredig groot, vergeleken met bijvoorbeeld de auto (54% van de bezoekers, 25% van de transportuitstoot).
  • Ondanks de hoge uitgaven van Amerikanen, geven zij per kilo uitgestoten CO het minst uit.
  • Bestemmingen die naast de economische impact ook de impact van bezoekers op het klimaat mee willen nemen in hun besluitvormingsproces, kunnen zich dan ook beter richten op Belgen, Duitsers of Denen.
Link: https://www.nbtc.nl/nl/site/download/download-co2-impact-van-internationale-bezoeken-aan-nl-2024?disposition=inline
Trefwoorden: duurzaam toerisme, toerisme

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

13/12/24
Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.
06/12/24
Exclusief voor leden
Wie wonnen de Columbus Travel Awards?
Op 2 december zijn de jaarlijkse Columbus Travel Awards uitgereikt aan organisaties en personen die zich inzetten voor een betere wereld voor reizigers én de lokale bevolking. Winnaars zijn Koning Aap & Shoestring, Stippl, hetkanWEL en Noorwegen.
03/12/24
Vakantiehuisjes steeds vaker duurzaam gerenoveerd
Steeds meer vakantiehuisjes worden op een duurzame manier gerenoveerd en hebben daardoor minder negatieve impact op het milieu.
02/12/24
Tijd vage duurzaamheidsclaims is voorbij
De speech van ACM-directeur Consumenten Edwin van Houten over toezicht op duurzaamheidsclaims bij het Nationaal Sustainability Congres laat ook zijn visie zien op de toekomst. De tijd van vage duurzaamheidsclaims lijkt voorbij.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
15/11/24
Exclusief voor leden
Verantwoord reizen blijft groeien: Riksja Travel boekt succes
Verantwoord reizen wint aan populariteit, zoals blijkt uit de aanhoudende groei van reisorganisatie Riksja Travel. De organisatie, die nu tot de top 10 grootste touroperators in Nederland behoort en marktleider is op het gebied van verantwoorde rondreizen wereldwijd, zag in 2024 een omzetgroei van 25 procent.
15/11/24
Better Places: Positieve impact maken met reizen
Reisorganisatie Better Places heeft haar Impactrapport over 2023 gepubliceerd en meldt trots de resultaten. De reisorganisatie is een voorbeeld voor anderen en loopt mijlenver voorop in de transitie. Ze minimaliseren de negatieve impact en vergroten de positieve.
13/11/24
Brieven aan de toekomst voor een duurzame wereld
Tijdens de Nationale Klimaatweek, is er een tijdcapsule begraven op de campus van Breda University of Applied Sciences (BUas). Deze symbolische actie benadrukt de urgentie van klimaatverandering en de noodzaak tot verandering. De tijdcapsule bevat brieven aan de toekomst, vol wensen en dromen voor een leefbare wereld.