Geplaatst op: 25-06-2024
Auteur: redactie
Uitgever: NRIT Media

VVEM: ‘Brief aan burgemeesters onhandig en onnodig’

VVEM: ‘Brief aan burgemeesters onhandig en onnodig’

In een brief aan de burgemeesters heeft de politie gevraagd om volgend jaar zo min mogelijk evenementen te laten plaatsvinden rond de NAVO-top in Den Haag, die van dinsdag 24 tot en met donderdag 26 juni gepland staat. Dit met het argument dat er rond de top dusdanig veel politie-inzet wordt gevraagd, dat er geen capaciteit meer is om agenten te leveren voor andere evenementen. De Vereniging van EvenementenMakers (VVEM) vindt dit verzoek onhandig en onnodig.

 

Het is geweldig dat Nederland een prestigieus evenement als deze NAVO-top mag organiseren. Wij begrijpen als branchevereniging uiteraard dat de veiligheid bij evenementen en al helemaal van dergelijke internationale bijeenkomsten van het grootste belang is. Desalniettemin willen de VVEM-leden ook hun grote bezorgdheid uiten over de impact van deze maatregelen voor de evenementenindustrie. Het kan namelijk niet zo zijn dat de komst van een bepaald evenement, in dit geval de NAVO-top, ervoor zorgt dat anderen midden in de piek van het evenementenseizoen helemaal niets meer kunnen.

 

We merken dat de brief onnodig voor bezorgdheid zorgt bij de burgemeesters die verantwoordelijk zijn voor de vergunningen van de diverse evenementen. De meeste grootschalige evenementen leunen namelijk niet of minimaal op politiebeschikbaarheid, maar werken met particuliere beveiligingsbedrijven die gespecialiseerd zijn in evenementenbeveiliging, van muziekfestivals en sportevenementen tot bedrijfsbijeenkomsten of stadsfestivals. Deze beveiligingsbedrijven beschikken stuk voor stuk over goed opgeleide en gecertificeerde beveiligingsmedewerkers, getraind in de omgang met grote menigten, noodsituaties en specifieke veiligheidsuitdagingen. Deze partijen zijn door de jarenlange specialisatie vaak zelfs beter dan de politie in staat om de evenementenveiligheid te borgen.

 

Deze situatie is er een waar we als branche jarenlang naartoe hebben gewerkt. Zodat ook tijdens een evenement, in welke gemeente dan ook, de politie naast haar reguliere inzet niet te veel belast wordt en er ruimte blijft voor andere taken. De manier van werken zorgt voor een grotere veiligheid op evenementen en tegelijk een betere algehele toewijzing van middelen. Met een bewezen trackrecord, want de afgelopen jaren zijn er nagenoeg geen noemenswaardige incidenten geweest op evenementen waar politie-inzet voor noodzakelijk was. De VVEM is dus van mening – en onze leden hebben dit door jarenlange ervaring al ruimschoots bewezen – dat de beschikbaarheid van politie geen impact hoeft te hebben op de veiligheid van evenementen.

 

Dit is precies de reden dat wij nu onze bezorgdheid uitspreken. Onze sector heeft al aanzienlijke uitdagingen doorstaan, met name tijdens de pandemie, en het beperken van onze bedrijfsvoering voor een eenmalige politieke bijeenkomst zou een zware klap zijn voor onze herstelinspanningen, onze economische bijdrage en voor het gevoel van welzijn van onze bezoekers. Evenementen zoals door onze leden worden georganiseerd dragen niet alleen bij aan de lokale economie, maar bieden ook sociale en culturele waarde voor de gemeenschap en zijn daar, mede door hun terugkerende karakter, een onlosmakelijk onderdeel van. Het kan niet zo zijn dat we als branche wederom een speelbal van willekeur worden en andermaal onnodig ‘uitgezet’ worden.

 

We hopen dan ook dat burgemeesters niet nodeloos ongerust zijn gemaakt en dat zij bij het verstrekken van de vergunningen de juiste afweging zullen maken. Zoals altijd zijn wij als branche ten volle bereid op dit gebied mee te denken. De kennis en expertise die we op het gebied van veiligheid hebben is dusdanig, dat we graag samenwerken aan veilige oplossingen die recht doen aan zowel de veiligheidsoverwegingen van de NAVO-top als de ondernemersbelangen van de evenementenindustrie.

Trefwoorden: Navo-top, politie-inzet, brief, burgemeesters

CELTH
 
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   


||| Nieuws |||

27/09/24
Exclusief voor leden
Sterke zomer voor TUI
Reisbedrijf TUI heeft een prima zomer achter de rug. In vergelijking met de zomer van 2023 lagen de boekingen voor vakanties en vliegtickets 6% voor bij een 3% hogere gemiddelde prijs. In totaal heeft TUI 14,7 miljoen zomerboekingen verwerkt.
27/09/24
IAAPA Expo Europe 2024 breekt records in Amsterdam
IAAPA Expo Europe sluit af in de RAI Amsterdam met het hoogste aantal geregistreerde deelnemers in de geschiedenis van de regio. Dit jaar brak het evenement het EMEA-record voor de grootste beursvloer ooit, met meer dan 18.000 vierkante meter aan tentoonstellingsruimte.
27/09/24
Exclusief voor leden
Frank Spooren kondigt vertrek aan bij VVV Texel
Na 8,5 jaar als directeur van VVV Texel, heeft Frank Spooren zijn vertrek aangekondigd. Per 1 maart 2025 zal hij zijn taken overdragen aan een nog te benoemen opvolger.
27/09/24
Exclusief voor leden
Nelson Mandelapark aan Maashaven stap dichterbij
Het Nelson Mandelapark in Rotterdam Zuid wordt een heuvelachtig park van 7 hectare in het water van de Maashaven. Die haven wordt voor een deel gedempt. Het college van burgemeester en wethouders legt het bestemmingsplan nu voor aan de gemeenteraad.
27/09/24
Exclusief voor leden
Document Nederland 2024: Eddo Hartmann fotografeert festivals
Kleurrijke en energieke festivals blijven mensen boeien. Eddo Hartmann fotografeert het onderwerp festivals voor de jaarlijkse Rijksmuseum foto-opdracht Document Nederland.
26/09/24
Iconische cowboy te paard keert terug naar Slagharen
De iconische cowboy op zijn paard die jarenlang pronkte op de dome van Wild West Adventure is terug op de vertrouwde plek in een fonkelnieuwe outfit.
26/09/24
 Bureau toerisme en de gemeente West Betuwe lanceren interactieve informatiezuilen
Wethouder lanceerde namens college de digitale kiosk in West Betuwe. Op vier locaties in de gemeente staan nu digitale, interactieve zuilen met informatie.
26/09/24
Bestemming Noordoost-Brabant lanceert Podwalk “Mythes van Bosch”
's-Hertogenbosch heeft een nieuw interactief erfgoedproduct, de gps-gestuurde audiotour met een reis dor het leven en werk van de schilder Jheronimus Bosch.

||| Agenda |||

01/10/24
01/10/24 t/m 01-10-24: De Legacy van Themajaren
Op dinsdag 1 oktober organiseert Netwerk Citymarketing Nederland de bijeenkomst ‘Legacy van themaj...
02/10/24
02/10/24 t/m 02-10-24: Duurzaamheidscongres Kampeerbranche
ANWB, BOVAG, HISWA-RECRON, Kampeer & Caravan Industrie (KCI), Kampeer & Caravan Jaarbeurs (K...
10/10/24
10/10/24 t/m 10-10-24: Education & Research Day
Op donderdag 10 oktober 2024 organiseert de Hotelschool The Hague een Education & Research Day. ...
12/10/24 t/m 13-10-24
12/10/24 t/m 13-10-24: Campervan Days
Tien vooraanstaande Nederlandse campermerken en NKC organiseren een gloednieuw event; Campervan Days...
15/10/24
15/10/24 t/m 15-10-24: Discover Your Future Networking Event
De Academy for Leisure & Events van de Breda University of Applied Sciences organiseert op dinsd...