Geplaatst op: 28-06-2024
Auteur: Redactie
NRIT

Zes nieuwe etappes voor Pelgrimsroute Het Ziltepad langs Waddenkust

Zes nieuwe etappes voor Pelgrimsroute Het Ziltepad langs Waddenkust

Na een succesvolle proef in 2023 is de pelgrimsroute, het Ziltepad,  langs de Waddenkust uitgebreid met nieuwe etappes. Een eerdere proef overtrof alle verwachtingen.

Dit zogeheten Ziltepad, dat je lopend of per fiets langs de ‘ruige rand van het noorden’ voert, heeft sinds vrijdag 21 juni zes nieuwe etappes in Groningen en Friesland. Deelnemers gaan langs de kustlijn, kunnen historische kerken vanbinnen bekijken en in enkele zelfs overnachten. Doel van deze ‘mini-retraites’ is om tot bezinning te komen.

Succesvolle proef

Afgelopen jaar startte een proef met de pelgrimsroute langs de kustlijn, dat tot het werelderfgoed behoort. Initiatiefnemers Groninger Kerken en Stichting Alde Fryske Tsjerken vroegen mensen om de route te testen. De belangstelling overtrof alle verwachtingen: in plaats van de verwachte 150 deelnemers waren er meer dan 500. Zij testten drie etappes van elk ongeveer 17 kilometer tussen het Oostrum en Hornhuizen. De proeflopers, die vooral uit de regio kwamen, waren verrast door de afwisseling van lege landschappen, dorpskernen en markante kerken die ze in hun eigen achtertuin tegenkwamen. "Het vertraagt je, nu zie je pas hoe bijzonder het is”, was een van de reacties.

Slow tourism

Vanwege het succes van de proef, krijgt Het Ziltepad een vervolg in vaste vorm en is het aantal etappes uitgebreid. Er zijn zes nieuwe routes bijgekomen in Groningen en Friesland, waarbij verschillende kerken langs de route hun deuren openen. In enkele eeuwenoude gebouwen kun je, als een echte pelgrim en op primitieve wijze (op een stretcher), ook overnachten. De bedoeling is dat er zo meerdaagse tochten kunnen worden gemaakt, waarbij wordt ingespeeld op de behoefte aan bezinning, rust en meditatie. Want vertragen, loskomen van de dagelijkse beslommeringen; dat is waar het om draait. De kartrekkers van het project zijn verguld met de interesse. Ze streven ernaar om mensen uit alle hoeken van Nederland en ver daar buiten kennis te laten maken met de ruige rand van het Noorden. "Je voelt je meteen anders als je in het noorden van Fryslân en Groningen komt”, zegt directeur Atze Jan de Vries van Stichting Alde Fryske Tsjerken.

Over Het Ziltepad

Het Ziltepad is een meerjarenproject. Uiteindelijk moet de route in 22 etappes de 22 kerken tussen Den Helder en Termunten bij de Duitse grens met elkaar verbinden. Dat gebeurt gefaseerd. Volgend jaar staat de lancering van zeven routes in Noord-Holland op het programma. Ten slotte volgen de laatste zes etappes met evenzoveel kerken in Groningen en Friesland. Deelnemers kunnen elke route bij de kerken laten afstempelen en zo in totaal 22 unieke stempels bemachtigen. Het Ziltepad is een gezamenlijk initiatief van de Groninger Kerken en Stichting Alde Fryske Tsjerken, in samenwerking met Visit Wadden. Het project is mede mogelijk gemaakt door Het Waddenfonds, Mondriaan Fonds, Stichting Vrienden op de Fiets, Provincie Noord-Holland, Provinsje Fryslân, Provincie Groningen, FB Oranjewoud en het Cultuurfonds.

Trefwoorden: dagrecreatie, wandelen, Groningen, Friesland, Noord-Holland, slow tourism

CELTH
 
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   


||| Nieuws |||

10/09/24
Exclusief voor leden
Schijnzelfstandigheid wordt vanaf 2025 aangepakt
Op 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst handhaven op schijnzelfstandigheid. Bedrijven en organisat...
06/09/24
130 hectare bijzondere natuur in de Elster Buitenwaarden
Provincie Utrecht, Rijkswaterstaat, Utrechts Landschap, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de gemeente Rhenen hebben gezamenlijk 130 hectare natuur in de Elster Buitenwaarden hersteld. Het gebied is open voor recreanten.
05/09/24
Schiphol hoeft minder te krimpen
Luchthaven Schiphol hoeft van de Nederlandse regering minder te krimpen dan eerder was aangekondigd. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft een definitief maatregelenpakket gepresenteerd om het geluid rond Schiphol terug te dringen en de rechtsbescherming van omwonenden te herstellen
05/09/24
Overheid rekent zichzelf te rijk met btw-verhoging op logies
De voorgenomen btw-verhoging voor de logiessector levert bij lange na niet de verwachte belastingopbrengst op, heeft een negatief effect op andere belastingopbrengsten en raakt de hele vrijetijdssector sterk.
04/09/24
DierenPark Amersfoort nieuwste lid van Club van Elf
De Club van Elf versterkt elkaar op het gebied van verschillende sociale culturele thema's en werken samen om gezamenlijke doelen te bereiken.
29/08/24
Exclusief voor leden
Interactieve beleving fort Nigtevecht
Hoe werkt een waterlinie? Hoe vuur je een kanon af? Hoe was het soldatenleven in de Eerste Wereldoorlog op het fort? De antwoorden op deze vragen krijg je in de multimediale en interactieve beleving ‘Bewapend met water’ van Natuurmonumenten op Fort bij Nigtevecht bij Abcoude.
23/08/24
Zuid-Limburg in Europees project duurzaam toerisme meetbaar maken
Europese samenwerking Tourism4SDG, waar provincie Limburg bij betrokken is, doet onderzoek om duurzaam toerisme meetbaar. Met betere meetmethoden en data hoopt het initiatief duurzaam toerisme te ontwikkelen.
16/08/24
Weinig draagvlak voor btw-verhoging betaalde sport
Onder Nederlanders is weinig draagvlak voor de verhoging van de btw op sport. Een deel gaat minder sporten of stopt met betaalde sport. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos I&O in opdracht van het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS).