Geplaatst op: 28-06-2024
Auteur: Redactie
NRIT

Zes nieuwe etappes voor Pelgrimsroute Het Ziltepad langs Waddenkust

Zes nieuwe etappes voor Pelgrimsroute Het Ziltepad langs Waddenkust

Na een succesvolle proef in 2023 is de pelgrimsroute, het Ziltepad,  langs de Waddenkust uitgebreid met nieuwe etappes. Een eerdere proef overtrof alle verwachtingen.

Dit zogeheten Ziltepad, dat je lopend of per fiets langs de ‘ruige rand van het noorden’ voert, heeft sinds vrijdag 21 juni zes nieuwe etappes in Groningen en Friesland. Deelnemers gaan langs de kustlijn, kunnen historische kerken vanbinnen bekijken en in enkele zelfs overnachten. Doel van deze ‘mini-retraites’ is om tot bezinning te komen.

Succesvolle proef

Afgelopen jaar startte een proef met de pelgrimsroute langs de kustlijn, dat tot het werelderfgoed behoort. Initiatiefnemers Groninger Kerken en Stichting Alde Fryske Tsjerken vroegen mensen om de route te testen. De belangstelling overtrof alle verwachtingen: in plaats van de verwachte 150 deelnemers waren er meer dan 500. Zij testten drie etappes van elk ongeveer 17 kilometer tussen het Oostrum en Hornhuizen. De proeflopers, die vooral uit de regio kwamen, waren verrast door de afwisseling van lege landschappen, dorpskernen en markante kerken die ze in hun eigen achtertuin tegenkwamen. "Het vertraagt je, nu zie je pas hoe bijzonder het is”, was een van de reacties.

Slow tourism

Vanwege het succes van de proef, krijgt Het Ziltepad een vervolg in vaste vorm en is het aantal etappes uitgebreid. Er zijn zes nieuwe routes bijgekomen in Groningen en Friesland, waarbij verschillende kerken langs de route hun deuren openen. In enkele eeuwenoude gebouwen kun je, als een echte pelgrim en op primitieve wijze (op een stretcher), ook overnachten. De bedoeling is dat er zo meerdaagse tochten kunnen worden gemaakt, waarbij wordt ingespeeld op de behoefte aan bezinning, rust en meditatie. Want vertragen, loskomen van de dagelijkse beslommeringen; dat is waar het om draait. De kartrekkers van het project zijn verguld met de interesse. Ze streven ernaar om mensen uit alle hoeken van Nederland en ver daar buiten kennis te laten maken met de ruige rand van het Noorden. "Je voelt je meteen anders als je in het noorden van Fryslân en Groningen komt”, zegt directeur Atze Jan de Vries van Stichting Alde Fryske Tsjerken.

Over Het Ziltepad

Het Ziltepad is een meerjarenproject. Uiteindelijk moet de route in 22 etappes de 22 kerken tussen Den Helder en Termunten bij de Duitse grens met elkaar verbinden. Dat gebeurt gefaseerd. Volgend jaar staat de lancering van zeven routes in Noord-Holland op het programma. Ten slotte volgen de laatste zes etappes met evenzoveel kerken in Groningen en Friesland. Deelnemers kunnen elke route bij de kerken laten afstempelen en zo in totaal 22 unieke stempels bemachtigen. Het Ziltepad is een gezamenlijk initiatief van de Groninger Kerken en Stichting Alde Fryske Tsjerken, in samenwerking met Visit Wadden. Het project is mede mogelijk gemaakt door Het Waddenfonds, Mondriaan Fonds, Stichting Vrienden op de Fiets, Provincie Noord-Holland, Provinsje Fryslân, Provincie Groningen, FB Oranjewoud en het Cultuurfonds.

Trefwoorden: dagrecreatie, wandelen, Groningen, Friesland, Noord-Holland, slow tourism

CELTH
 
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   


||| Nieuws |||

06/09/24
Den Haag is Royal in september
De rondvaartboot dobbert in de Hofvijver, de oranje-banieren wapperen en de koninklijke hoeden zijn afgestoft. Alles is gereed om Royal September in te luiden in Den Haag.
28/08/24
Breda verwelkomt studenten en nodigt ze uit Breda te beleven
Het nieuwe collegejaar 2024-2025 is begonnen en Breda verwelkomt ruim 6.000 nieuwe hbo- en mbo-studenten met de campagne ‘Welkom thuis in jouw stad, Breda’. In totaal telt de stad meer dan 30.000 studenten.
14/08/24
40 miljoen euro naar Marinemuseum Den Helder
Het Ministerie van Defensie stelt 40 miljoen euro beschikbaar om het Marinemuseum in Den Helder grootscheeps te verbouwen. In 2026 start de bouw van een nieuw en modern Marinemuseum.
09/08/24
Vlaamse Parken bundelen micro-avonturen voor actieve dichtbij vakanties
Micro-avonturen staan steeds meer in de belangstelling. In de komende editie van R&T Magazine een interview met micro-avonturier Brigitte Ars. Ook Vlaanderen ziet de potentie van micro-avonturen en gaat het aanbod nu bundelen.
19/07/24
Zeeland.com lanceerde zomercampagne op Concert at SEA
Zeeland.com, het marketingkanaal van Zeeland dat wordt beheerd door de Provincie Zeeland, heeft haar nieuwe zomercampagne ‘Ik wil alleen maar Zeeland’ gelanceerd. Het is de bedoeling om bezoekers aan Concert at SEA bewust te maken van het feit dat Zeeland meer is dan een fijne vrijetijds- en vakantieprovincie.
17/07/24
VVV en Ondernemersvereniging ontwikkelen spannende kinderspeurtocht
VVV Waterland van Friesland en de ondernemersvereniging van Heeg (OVH2000) hebben een spannende kinderspeurtocht ontwikkeld die kinderen op een avontuurlijke manier kennis laat maken met het historische watersportdorp Heeg.
11/07/24
Exclusief voor leden
Robert Simons “Horeca is hét visitekaartje van Rotterdam
Met de vaststelling van de nieuwe horecagebiedsplannen zet Rotterdam een stap richting een nog bruisendere stad. Op 2 juli jl. heeft het college van B&W de nieuwe horecagebiedsplannen voor Centrum, Delfshaven, Feijenoord, Kralingen-Crooswijk, Noord en de Centraal Aangestuurde Gebieden vastgesteld.
28/06/24
Vliegen op z’n Twents
Twente Marketing lanceerde de nieuwe ‘Vliegvakantie op z’n Twents’ campagne. Want voor een unieke vakantie hoef je echt niet altijd het vliegtuig te pakken.