95 jaar museumgeschiedenis met sluiting Beeld & Geluid Den Haag
Onthulling van de gedenkplaat. Foto: Vera Weber / Beeld & Geluid.
Na een feestelijke slotmiddag en de onthulling van een bijzondere plaquette ter ere van de rijke geschiedenis van de locatie, is museum Beeld & Geluid in Den Haag zondagmiddag 30 juni definitief gesloten. Met de sluiting komt een einde aan 95 jaar museumgeschiedenis in het monumentale pand aan de Zeestraat in Den Haag.
Op de allerlaatste dag stonden tal van activiteiten gepland voor bezoekers die voor een laatste maal het museum bezochten. Zo was er onder meer een talkshow met vrijwilligers, onder leiding van Beeld & Geluid-directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer. Tijdens de talkshow kwamen de favoriete objecten uit de depots aan bod en haalden ze herinneringen op aan de rijke historie van het museum.
Ter afsluiting van de middag mochten de vrijwilligers samen met wethouder Saskia Bruines (Cultuur) en directeur Van Nispen tot Sevenaer een bijzondere plaquette onthullen. Op de gedenkplaat, die is bevestigd aan de voorkant van het gebouw, is een herinnering te zien aan de museumhistorie van de Zeestraat 82.
"Dit was een gedenkwaardige afsluiting die past bij deze bijzondere plek. Het voelt goed om onze tijd hier op deze manier, met onze vrijwilligers die hier al tientallen jaren ongelooflijk werk hebben verzet, zo af te sluiten. Beeld & Geluid blijft in Den Haag, op een andere manier en op andere locaties, maar deze locatie laten we nu goed achter”, reageert Beeld & Geluid-directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer.
De locatie kent een lange geschiedenis, met vele functies en namen. De museumhistorie begon 95 jaar geleden, toen in 1929 het Postmuseum opende. In 1989 kreeg het museum een nieuwe invulling en een nieuwe naam: het PTT Museum, van het toenmalige PTT Post (huidige PostNL). Daarna volgden nog Museum voor Communicatie (1998-2016) en COMM (2016-2019), waarna Beeld & Geluid in 2019 COMM overnam.
Vanaf dinsdag 2 juli starten Beeld & Geluid-medewerkers met de verhuizing van in totaal meer dan 80.000 objecten vanuit Den Haag naar Hilversum. "De verhuizing kun je gerust een monsterklus noemen", vertelt vestigingsdirecteur Sarah Jane Earle. "Met het sluiten van het museum nemen we ook afscheid van een deel van ons personeel. Met een klein team werken we aan de verhuizing en sommige collega's verhuizen mee naar Hilversum. De komende maanden zullen voelen als een periode met mixed feelings van afscheid nemen, maar tegelijkertijd ook van doorontwikkeling van onze programmering en educatie met onze partners op andere locaties in Den Haag en omgeving."
Topics:Cultuur, Dagrecreatie
Trefwoorden: museum, Den Haag, Hilversum