Geplaatst op: 02-07-2024
Auteur: Redactie
NRIT

EuroParcs start bouw vakantiepark Enkhuizer Strand

EuroParcs start bouw vakantiepark Enkhuizer Strand
Andries Bruil directielid EuroParcs heet de genodigden welkom geflankeerd door Jan Franx, wethouder Enkhuizen (l) en Erik van der Neut, directeur Markus (r)

De bouw van EuroParcs Enkhuizer Strand is gestart. Op het park komen 154 vakantiehuizen. Een bijzonder project voor EuroParcs omdat het project ook de ontwikkeling van openbaar toegankelijke dagrecreatieve voorzieningen omvat.

Wethouder Jan Franx van de gemeente Enkhuizen: "Ik ben trots dat we de eerste palen voor de bouw van het vakantiepark hebben kunnen slaan. Zonder vakantiepark is het voor ons, gemeente Enkhuizen, niet mogelijk om een mooi recreatiegebied te realiseren. En dat is waar het ons om te doen is.”

Recreatiegebied Enkhuizerzand zal openbaar toegankelijk blijven met fiets- en wandelpaden, meer strand, ligweiden, een hondenstrand en een parkinrichting met veel bomen, struiken, bloemen en waterpartijen. De aanleg van een kustboog moet de zandafslag van het strand tegen gaan. Eerder dit jaar heeft EuroParcs het zwembad in het gebied overgenomen van Stichting Recreatie Voorzieningen Enkhuizen. Het zwembad wordt voor bijna vier miljoen euro  toekomstbestendig gemaakt en verduurzaamd. Er komen meer dan 850 zonnepaneel op het dak, het bed krijgt warmtepompen en het glas wordt vervangen. Daarvoor krijgt EuroParcs 1 miljoen euro van de gemeente Enkhuizen. Het zwembad blijft toegankelijk voor inwoners en komt ook beschikbaar de toekomstige gasten van EuroParcs. DE overdacht van het zwembad levert de gemeente een jaarlijkse besparing op van 240.000 euro. De openbare beschikbaarheid is voor 30 jaar gegarandeerd.

Lang ontwikkelingstraject

Het ontwikkeling heeft een lange geschiedenis die in 2005 startte met de overdracht van recreatieoord Enkhuizerzand door Rijkswaterstaat aan de gemeente Enkhuizen. Aangezien de gemeent niet de middelen had het gebied met veel achterstallig onderhoud te ontwikkelen is 2015 besloten een tender uit te schrijven. Het uitgangspunt was dat de bouw van een vakantiepark door een private partij de herontwikkeling van het hele openbare recreatiegebied Enkhuizerzand moest financieren, alsmede het onderhoud gedurende een afgesproken termijn. In 2017 is de opdracht gegund aan Ontwikkelingsmaatschappij Recreatieoord Enkhuizer Zand (OREZ) waarvan EuroParcs later eigenaar is geworden.

Huisjes van water naar land

Nadat in eerste instantie het plan was het nieuwe vakantiepark grotendeels in het water te bouwen, bleek dit om verschillende redenen niet haalbaar. In 2020 heeft EuroParcs na een participatieproces met inwoners en stakeholders een nieuw plan gepresenteerd. Dit werd in 2022 vastgelegd in een onherroepelijk bestemmingsplan en een inrichtingsplan. Hierin zijn nauwkeurig de voorwaarden voor de bouw van het vakantiepark en de herontwikkeling van het recreatiegebied vastgelegd inclusief de verplichting tot onderhoud gedurende 12 jaar na oplevering.

EuroParcs directielid Andries Bruil: "De start van de bouw van het vakantiepark kan met recht een mijlpaal genoemd worden. De opbrengst van het vakantiepark zal immers de totale herontwikkeling van het hele recreatiegebied Enkhuizerzand mogelijk maken, waarvan de inwoners van Enkhuizen nog vele jaren plezier aan zullen gaan beleven.” 

Het vakantiepark

Op het vakantiepark komen 154 vakantiewoningen van verschillende typen passend bij de drie sferen van het park: Aan ’t water, In ’t bos en Op ’t strand. Vanwege de natuur- en vakantiebeleving zullen de vakantiewoningen worden geplaatst in een doorlopend landschap zonder kavelafscheidingen. Bij het ontwerp van het park zijn zoveel mogelijk bestaande bomen behouden en waar kap nodig was, wordt dit in ruime mate gecompenseerd met inheemse bomen en struiken. In het gebied opende EuroParcs in 2020 al de camping. 

Planning

Naar verwachting zal de bouw van het vakantiepark in het eerste kwartaal 2026 worden afgerond. De vakantiewoningen worden verkocht aan geïnteresseerden voor recreatief eigen gebruik en/of verhuur via EuroParcs aan recreanten. De verkoop is enige tijd geleden gestart. De planning is dat het totale project Enkhuizerzand in de loop van 2027 zal zijn afgerond.

Ter gelegenheid van het slaan van de eerste paal kregen vier organisaties elk een cheque, ter waarde van elk €2.500 aangeboden: het Zuiderzeemuseum, Reddingsbrigade Enkhuizen, voetbalvereniging SV Enkhuizen en korfbalvereniging DTS.

Trefwoorden: verblijfsrecreatie, vakantieparken, bungalowparken, dagrecreatie, Noord-Holland

CELTH
 






||| Nieuws |||

04/07/24
Exclusief voor leden
Wat moet de toerist doen bij extreem weer?
Het Rode Kruis roept voor het eerst Nederlanders op om stil te staan bij mogelijke noodsituaties tijdens hun vakantie, zoals bijvoorbeeld de bosbranden die we begin deze week zagen op de Griekse eilanden Kos en Chios.
04/07/24
Exclusief voor leden
Hilton beste werkgever in Nederland
Hotelketen Hilton is uitgeroepen tot beste werkgever van Nederland. Dit is op donderdag 27 juni bekendgemaakt tijdens het Best Workplaces Awardsfestival, dat werd georganiseerd door Great Place To Work (GPTW), het internationale onderzoeksbureau op het gebied van goed werkgeverschap.
03/07/24
Last onder dwangsom voor drie reisbedrijven
Drie reisaanbieders krijgen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een last onder dwangsom opgelegd. Bij deze reisaanbieders verspringt de prijs tijdens het boeken. Hierdoor kunnen zij hun reis niet boeken tegen de eerst getoonde prijs. Dit mag niet.
02/07/24
Zesde verbinding TUI met Marokko
Luchtvaartmaatschappij TUI België verbindt Eindhoven sinds vrijdag 28 juni met Al Hoceima in Marokko. Hiermee voegt Eindhoven Airport een nieuwe bestemming toe aan haar bestemmingennetwerk. Het is de zesde bestemming vanaf Eindhoven naar Marokko.
02/07/24
EuroParcs start bouw vakantiepark Enkhuizer Strand
De bouw van EuroParcs Enkhuizer Strand is gestart. Op het park komen 154 vakantiehuizen. Een bijzonder project voor EuroParcs omdat het project ook de ontwikkeling van openbaar toegankelijke dagrecreatieve voorzieningen omvat.
01/07/24
Exclusief voor leden
Biertour reisconcept voor busbedrijven wint BAAV wedstrijd
Jaarlijks nemen tweedejaarsstudenten toerisme en recreatiemanagement van de Vlaamse hogescholen deel aan de BAAV-wedstrijd om de autocarsector te ondersteunen met nieuwe reisideeën. Hogeschool VIVES won met een Hop&Roll bustour.
01/07/24
Exclusief voor leden
165 schepen maken erfgoedtour - 15 etappeplaatsen
De Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB) bestaat dit jaar een halve eeuw. Op 6 juli begint vanuit Middelburg een spectaculaire erfgoedtour door het hele land met circa 165 historische schepen.
01/07/24
95 jaar museumgeschiedenis met sluiting Beeld & Geluid Den Haag
Na een feestelijke slotmiddag en de onthulling van een bijzondere plaquette ter ere van de rijke ges...

||| Agenda |||

23/09/24
23/09/24 t/m 23-09-24: Toerisme Top 2024
De zevende editie van de Toerisme Top wordt op maandag 23 september 2024 in Venlo georganiseerd. Het...
24/09/24 t/m 26-09-24
24/09/24 t/m 26-09-24: IAAPA EXPO EUROPE 2024
The leisure industry’s premier event in Europe arrives to Amsterdam, the Netherlands in 2024. Get...
10/10/24
10/10/24 t/m 10-10-24: Education & Research Day
Op donderdag 10 oktober 2024 organiseert de Hotelschool The Hague een Education & Research Day. ...
12/11/24 t/m 14-11-24
12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...