Geplaatst op: 05-07-2024
Auteur: Marc Gerlings

Koninklijk rijtuig naar Spoorwegmuseum

Koninklijk rijtuig naar Spoorwegmuseum
Aankomst SR10 tijdens opening tentoonstelling \'Royal Class\' in 2010. Foto: Spoorwegmuseum / Anna van Kooy.
Tijdens het staatsbezoek van de koninklijke familie aan België in 2023 werd bekend dat het koninklijke rijtuig SR10 met pensioen ging. Komende vrijdag 12 juli wordt het rijtuig door Wouter Koolmees, president-directeur van NS, officieel overgedragen aan het Spoorwegmuseum. 

In het Spoorwegmuseum krijgt SR10 een plek naast de andere koninklijke rijtuigen SR1, 8 en 9 en de koninklijke wachtkamer. De SR10 komt vrijdag 12 juli om 11.29 uur aan in het Spoorwegmuseum.

Einde levensduur

Salonrijtuig 10 (SR10) werd in 1993 in gebruik genomen als koninklijk rijtuig, maar werd al in 1980 gebouwd als 1ste klasse intercityrijtuig. Na ruim 40 jaar is het rijtuig aan het eind van zijn levensduur. Een modernisering zou flinke investeringen vergen, daarom is besloten afscheid te nemen van het rijtuig en hem aan het Spoorwegmuseum te schenken. Daar gaat hij deel uitmaken van de koninklijke route 'Vorstelijk Reizen' waar de koninklijke collectie van het museum is samengebracht. Het rijtuig wordt aangepast zodat deze op termijn ook toegankelijk is voor bezoekers. Tijdens het Open Trein Festijn van 20 t/m 22 september 2024 gaat de SR10 voor het eerst open voor publiek.

Aangepast intercityrijtuig

De SR10 is in 1992 door Talbot verbouwd tot koninklijke rijtuig en in december 1993 opgeleverd. Het interieur is ontworpen door de firma Struik & Hamerslag uit Strijen en in samenspraak met koningin Beatrix tot stand gekomen. Het rijtuig beschikt over een salon met vergadertafel en een zithoek met fauteuils en een tweepersoonsbankje. Verder beschikt de trein over twee slaapruimten met elk een stapelbed, een klein bureau en een douche/toiletruimte met wastafel. Ook is er een slaapruimte met een stapelbed voor begeleidend personeel en een keukentje.

Koninklijke reizen SR10

De SR10 werd in februari 1994 voor het eerst ingezet op een reis van de koninklijke familie naar Oostenrijk. Daarna werd de trein gebruikt bij diverse officiële gelegenheden, onder meer in 1997 bij de opening van de Stromvloedkering in de Nieuwe Waterweg, tijdens Koninginnedag, de openingen van verschillende stations en de Betuweroute in 2007. Ook tijdens staatsbezoeken deed het koninklijk rijtuig dienst, in november 2016 reisden Koningin Maxima en Koningin Mathilde van België met de trein naar de opening van het vernieuwde Utrecht Centraal. Het rijtuig vervoerde voor het laatst het Koningspaar voor het staatsbezoek aan België in 2023. Op binnenlandse reizen worden sinds 2012 twee intercity rijtuigen aan de SR10 toegevoegd voor het vervoer van extra gasten. Een hiervan, de SR12, komt ook in de collectie van het Spoorwegmuseum.

Trefwoorden: Spoorwegmuseum

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

26/12/24
Recycling bekers bij sportevenementen
Dit jaar gingen nieuwe regels in voor de recyclinhg van plastic bij evenementen. Dat was niet makkelijk voor sportevenementen. Opeens moesten de kartonnen bekers voor deelnemers met plastic laagje of gewassen worden, of verzamelen en recyclen. De Zevenheuvelenloop is het eerste evenement dat een percentage van recycling doorgeeft, 92,5%.
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
17/12/24
Recreatiebedrijven moeten van elke verdiende euro 38 cent afdragen
Dat van elke euro die consumenten besteden op recreatiebedrijven 38% naar belastingen gaat, is geen verrassing. Wel vervelend is het feit dat sinds 2018 deze lasten met maar liefst 40% zijn gestegen bij een inflatie van 12%.
16/12/24
Exclusief voor leden
Schiphol ontwikkelt breed retailaanbod (nodig voor de internationale toppositie)
Per 1 mei 2025 versterkt Schiphol haar samenwerking met Lagardère Travel Retail voor de exploitatie...
13/12/24
Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.
13/12/24
Lelystad wil deal sluiten F35 maar ook vakantievluchten op luchthaven
Defensie zoekt naar extra locaties voor hun activiteiten, waaronder uitbreiding van jachtvliegcapaciteit met de F35. Maar Lelystad wil dan als tegenprestatie dat vakantievluchten worden toegestaan op Lelystad luchthaven.
11/12/24
Acties tegen btw-verhoging lonen: Staatssecretaris zegt impactanalyse toe
Het verzet tegen de btw-verhoging op logies is nog springlevend. Afgelopen vrijdag plaatste HISWA-RECRON in de kranten van DPG een grote advertentie. Twentse ondernemers en Twente Marketing voerden met waterflesjes een creatieve actie tegen de geplande btw-verhoging op logies. En met succes want er komt een impactanalyse naar de verhoging van de btw op logies
06/12/24
Exclusief voor leden
Jongerenparlement Zeeland presenteert aanbevelingen die van invloed zijn op de toeristische sector
Het Jongerenparlement van Zeeland heeft een reeks aanbevelingen gepresenteerd die aanzienlijke veranderingen kunnen brengen in de toeristische sector van de regio. De jongeren benadrukken vooral de noodzaak van verbeteringen op het gebied van vervoer en wonen.