Geplaatst op: 19-07-2024
Auteur: Redactie
NRIT

80 jaar vrijheid herdacht op 330 kilometer vrijheidspad

80 jaar vrijheid herdacht op 330 kilometer vrijheidspad

Op 10 september 2024 start in Leopoldsburg, België, het Vrijheidspad, een 11-daagse wandelestafette die het begin van 80 jaar vrijheid markeert. De route loopt door de provincies Limburg (Nederland en België), Noord-Brabant en Gelderland, en volgt de Market Garden Liberation Route.

Het Vrijheidspad is een eerbetoon aan Operatie Market Garden, een van de grootste geallieerde operaties uit de Tweede Wereldoorlog. Duizenden wandelaars zullen in de voetsporen van de bevrijders treden om verhalen en de impact van deze historische gebeurtenis te delen. De route maakt de littekens zichtbaar die de Tweede Wereldoorlog heeft achtergelaten in het landschap en in de generaties die volgden.

Persoonlijke verhalen

Deelnemers worden uitgenodigd om persoonlijke verhalen over oorlog en vrijheid te delen. Deze verhalen kunnen variëren van dagboeken van militairen tot ooggetuigenverslagen van burgers, en van verhalen over het verzet en onderduiken tot verhalen over collaboratie en vluchten voor de vijand. Deze verhalen laten de impact van oorlog zien en kunnen ook betrekking hebben op hedendaagse conflicten.

22 etappes

De wandelroute start in Leopoldsburg, waar in 1944 de plannen voor Operatie Market Garden werden gepresenteerd en de grondtroepen zich verzamelden. De route loopt vervolgens door Belgisch Limburg en de Nederlandse provincies Noord-Brabant, Limburg en Gelderland, en eindigt bij de John Frostbrug in Arnhem.

De laatste etappe, op 20 september, loopt van Oosterbeek naar de John Frostbrug in Arnhem. Speciale gast is Caroline Frost, de dochter van John Frost, die de laatste kilometers van het Vrijheidspad in de voetsporen van haar vader zal meelopen. De finish van het Vrijheidspad sluit aan op de herdenking van de Slag om Arnhem en Bridge to Liberation bij de ‘Bridge too Far’.

Het Vrijheidspad is ongeveer 330 kilometer lang en wordt in 22 etappes van ongeveer 15 kilometer per etappe afgelegd. De route gaat over lands-, provincie- en gemeentegrenzen heen. Iedereen kan zich vanaf 9 juli inschrijven voor deelname aan één of meerdere etappes via de website vrijheidspad.org.

Over het Vrijheidspad

Het Vrijheidspad is een samenwerking tussen verschillende partijen, waaronder Brabant Herinnert, Gelderland 80 jaar Vrijheid, Provincie Limburg, Nationaal Comité 4 en 5 mei, vfonds, Liberation Route Europe Foundation, gemeenten, OLAT, KWbN en vele anderen. Deelname kost €4,50 per persoon per etappe, of €3,50 voor leden van de KWbN en WSVL. Jongeren onder de 12 jaar lopen gratis mee. Inschrijven kan via de website vrijheidspad.org.

Trefwoorden: dagrecreatie, evenementen, geschiedenis, wandelroutes, tweede wereldoorlog, Nederland, België, Limburg, Noord-Brabant, Gelderland

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

20/12/24
Museum Arnhem sluit recordjaar af met meer dan 100.000 bezoekers
Museum Arnhem heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Met meer dan 100.000 bezoekers in 2024 heeft het museum een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen.
11/12/24
Exclusief voor leden
RMO vaste zaal Oude Midden-Oosten vernieuwd
De permanente tentoonstelling ‘Het oude Midden-Oosten’ in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) is vernieuwd en opent op 20 december de deuren voor publiek.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.
06/12/24
Museum Prinsenhof Delft na 5 januari dicht
In de laatste maand vóórdat Museum Prinsenhof Delft op zondag 5 januari 2025 tijdelijk sluit voor een omvangrijke verbouwing en vernieuwing organiseert het museum een speciaal programma.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.
04/12/24
Nieuwe natuur bij Schokeiland
Er komt nieuwe natuur in Flevoland bij Schokeiland. Dat is relevant voor de toeristische sector. Schokeiland is één van de dertien Nederlandse Unesco Werelderfgoederen.
04/12/24
Exclusief voor leden
Toegankelijk maken collectie kost 5 jaar
De komende vijf jaar werkt attractie en mediamuseum Beeld & Geluid, in samenwerking met een aantal partijen, aan het toegankelijker maken van zijn collectie. Het zogeheten TACIT onderzoeksproject, gefinancierd door de NWO met 3,2 miljoen euro, ontwikkelt innovatieve technologieën die informatie toegankelijker maakt voor mensen met een auditieve, visuele en cognitieve beperking.
25/11/24
Exclusief voor leden
Airbnb draag bij aan herstel Nederlandse molens
Tijdens de jaarlijkse Molencontactdag in Soest zijn drie molenprojecten in Lonneker, Grathem en Groningen beloond met een totaalbedrag van 22.500 euro uit het recent opgerichte Molenerfgoedfonds. Dit fonds is een samenwerking tussen Airbnb en De Hollandsche Molen.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.