Geplaatst op: 25-07-2024
Auteur: Redactie
NRIT

Meer mensen verdrinken

Meer mensen verdrinken
Foto: 123RF

In 2023 verdronken 98 Nederlanders, een stijging van 25 ten opzichte van het voorgaande jaar en iets boven het tienjarig gemiddelde. Dat blijkt uit gegevens van het CBS. Sinds 2022 voeren verschillende organisaties een campagne om het aantal verdrinkingsgevallen te verminderen.

Driekwart van de 877 verdrinkingen in de afgelopen tien jaar vond plaats in open water; een sloot, rivier, kanaal, gracht, recreatieplas, meer, vijver of in de zee. Slechts 18% gebeurde 18% in of nabij het huis.

Veel ouderen verdrinken

Het aantal verdrinkingen was het hoogst onder 60-plussers, met gemiddeld 0,9 per honderdduizend inwoners. Onder kinderen jonger dan 10 jaar was dit 0,4 per honderdduizend. In de periode 2014-2023 verdronken 64 kinderen jonger dan 10 jaar en 50 tussen de 10 en 20 jaar. De helft hiervan had een niet-Nederlandse herkomst. Onder kinderen tot 10 jaar die buiten Europa zijn geboren, was de sterfte door verdrinking 9 keer hoger dan onder kinderen met een Nederlandse herkomst. Onder 10- tot 20-jarigen was dit 14 keer zo hoog.

De meeste verdrinkingen vonden plaats in de veiligheidsregio’s Amsterdam-Amstelland en Rotterdam Rijnmond. Van de verdrinkingen van mensen die niet in Nederland wonen, gebeurde 20% in Amsterdam. Ook in Friesland en West- en Midden-Brabant vinden relatief veel verdrinkingen plaats.

Campagne ‘Veilig in en uit het water’

Vanuit de campagne ‘Wie checkt jou? – Veilig in en uit het water’ werken verschillende organisaties samen om het aantal verdrinkingen in Nederland te verminderen. De campagne is opgezet door een aantal samenwerkende organisaties, waaronder de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ), Reddingsbrigade Nederland, de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), de gemeente Den Haag, Rijkswaterstaat, Leisurelands en het Nederlands Instituut Veiligheid Zwemlocaties (NIVZ). Samen vragen zij aandacht voor de risico's van zwemmen in open water. ‘

De campagne werd gelanceerd tijdens de zomer van 2022 en wordt sindsdien gedurende het open water zwemseizoen op diverse locaties in het land uitgevoerd, zoals in recreatiegebieden, in vakantieparken en op stranden. De betrokken partijen zijn overtuigd van het belang van deze campagne en hopen dat meer organisaties en overheden zich aansluiten. ‘Wie checkt jou? – Veilig in en uit het water’ moet de komende jaren een begrip worden en een herinnering vormen voor bezoekers van de kust en binnenwateren.

Link: https://veiliginenuithetwater.nl
Trefwoorden: dagrecreatie, zwemmen, veiligheid, zwemveiligheid, verdrinkingen

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

31/12/24
Klimrijk Brabant breekt alle records: 50.665 bezoekers in 2024
Het was een jaar om nooit te vergeten voor Klimrijk Brabant. Het klimbos in Veldhoven heeft 2024 afgesloten met een ongekend bezoekersrecord: maar liefst 50.665 avonturiers hebben de klim uitdagingen aangenomen
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
24/12/24
Beekse Bergen breekt record met 1,5 miljoen bezoekers
Safaripark Beekse Bergen heeft een mijlpaal bereikt: het park heeft afgelopen jaar maar liefst 1,5 miljoen bezoekers mogen ontvangen. Dit is een recordaantal voor het dierenpark, dat bekend staat om zijn unieke safaribeleving.
23/12/24
Hoe kom je aan het geld om te investeren in je bedrijf
Ondernemen doe je om geld te verdienen, maar om goed te kunnen ondernemen, heb je ook geld nodig. De...
20/12/24
DierenPark Amersfoort opent nieuwe Chimpanseevallei
DierenPark Amersfoort heeft de deuren geopend van haar nieuwste themagebied: de Chimpanseevallei. Bezoekers kunnen nu oog in oog staan met deze bijzondere primaten in een volledig vernieuwde omgeving.
06/12/24
Beekse Bergen opent tropisch binnenspeelparadijs: Speelland Indoor
Beekse Bergen breidt deze winter uit met een nieuwe attractie: Speelland Indoor. Speelland Indoor bevindt zich op het terrein van Speelland Beekse Bergen, waar bezoekers in het voorjaar en de zomer kunnen genieten van dagrecreatie rond het Victoriameer.
04/12/24
Laatste maand om subsidie voor cyberweerbaarheid aan te vragen: vrijetijdssector loopt achter
Meer dan de helft van het budget voor de subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ is inmiddels aangevraagd. Maar weinig aanvragen komen uit horeca, cultuur en recreatie. Nog tot en met 31 december 2024 kunnen bedrijven een aanvraag doen.
04/12/24
Exclusief voor leden
Toegankelijk maken collectie kost 5 jaar
De komende vijf jaar werkt attractie en mediamuseum Beeld & Geluid, in samenwerking met een aantal partijen, aan het toegankelijker maken van zijn collectie. Het zogeheten TACIT onderzoeksproject, gefinancierd door de NWO met 3,2 miljoen euro, ontwikkelt innovatieve technologieën die informatie toegankelijker maakt voor mensen met een auditieve, visuele en cognitieve beperking.