Geplaatst op: 16-08-2024
Auteur: Redactie
NRIT

Weinig draagvlak voor btw-verhoging betaalde sport

Weinig draagvlak voor btw-verhoging betaalde sport
Afbeelding van Andrzej Rembowski via Pixabay

Onder Nederlanders is weinig draagvlak voor de verhoging van de btw op sport. Een deel gaat minder sporten of stopt met betaalde sport. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos I&O in opdracht van het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS).

Tegenstrijdig beleid

De sportaanbieders zien een tegenstrijdige visie van het kabinet op gezondheid. Waar het kabinet stelt dat preventie in de gezondheidszorg meer centraal moet staan inclusief sport en bewegen, verhogen ze tegelijkertijd de btw op betaalde sport. Actie en stimulerende maatregelen zijn juist nodig aangezien momenteel slechts 45% van de Nederlanders voldoet aan de beweegrichtlijn. Dat moet in 2040 op 75% liggen. Zeker voor een gezondere generatie maar ook om de kosten voor de gezondheidszorg in toom te houden. Nu al liggen de totale maatschappelijke kosten van overgewicht en obesitas op 79 miljard euro per jaar. De btw-verhoging levert slechts 198 miljoen euro op.

Groot risico op sportuitval

Maar liefst zeven miljoen Nederlanders beoefenen een met btw-belaste sport. Van alle Nederlanders vindt 40% de daarmee verbonden kosten nu al bezwaarlijk. Naar verwachting gaan 500.000 tot 840.000 Nederlanders hun sportabonnement opzeggen bij een prijsverhoging.

Weinig draagvlak voor maatregelen

Drie op de vier Nederlanders vindt het geen goed idee om de btw op betaalde sportbeoefening te verhogen en eenzelfde aandeel vindt dat dit een negatieve invloed heeft op de volksgezondheid. Zelfs onder de Nederlanders die op de coalitiepartijen hebben gestemd is er een breed gedragen gevoel dat de overheid moet investeren in het betaalbaar houden van sportbeoefening. Uit het onderzoek blijkt dat 1,8 miljoen Nederlanders door de btw-verhoging minder gaan sporten, 7% stopt zelfs helemaal met betaalde sport.

Topics:Beleid, Sport
Trefwoorden: beleid, sport, belastingen

CELTH
 
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   


||| Nieuws |||

19/09/24
Wat zijn de kansen van de reissector in de arbeidsmarkt?
Wat is het imago van werken in de Nederlandse reissector? In de sector zelf wordt de afwisseling van het werk hoog gewaardeerd. Nog niet alle potentiële medewerkers hebben dat in de gaten. Met heel veel communicatie op verschillende kanalen wil Esther Gathier manager van Reiswerk dat gat dichten.
19/09/24
Exclusief voor leden
Eurostar ziet 5% groei door sportzomer
Treinbedrijf Eurostar vervoerde 1,9 miljoen klanten naar en van de Olympische en Paralympische Spelen werden gebracht. Dit is een stijging van 5% ten opzichte van vorige zomer.
17/09/24
Doe mee met de Digitaliseringsmonitor Gastvrijheidsdomein
NBTC streeft ernaar om de digitale transformatie van het gastvrijheidsdomein te versnellen. Om de mate van digitalisering in het toerisme te kunnen meten, zet het bureau jaarlijks een digitaliseringsmonitor uit. Doe mee en maak het beeld over digitalisering in de sector compleet!
11/09/24
Samenwerking NS en Rode Kruis bij grote storingen
Het Rode Kruis en spoorbedrijf NS gaan samenwerken bij langdurige storingen van het treinverkeer. Het gaat om een pilot van één jaar, waarbij Rode Kruis-vrijwilligers bijspringen om reizigers te ondersteunen of op te vangen.
09/09/24
Exclusief voor leden
TUI opent winkel in Rijssen
Rijssen heeft het lang zonder een lokaal reisbureau moeten doen. Maar dat is met de komst van de TUI shop Rijssen verleden tijd.
05/09/24
Schiphol hoeft minder te krimpen
Luchthaven Schiphol hoeft van de Nederlandse regering minder te krimpen dan eerder was aangekondigd. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft een definitief maatregelenpakket gepresenteerd om het geluid rond Schiphol terug te dringen en de rechtsbescherming van omwonenden te herstellen
03/09/24
Exclusief voor leden
Vakbond stelt KLM aansprakelijk overbelasting bagageafhandelaars
De vakbond FNV heeft luchtvaartbedrijf KLM aansprakelijk gesteld voor de ernstige fysieke overbelasting van medewerkers op Schiphol. Medewerkers in de bagageafhandeling hebben blijvende lichamelijke en financiële schade opgelopen na jaren van onhoudbare werkomstandigheden.
02/09/24
Vroeg boeken winterzonvakantie in trek
Hoewel de zomer net voorbij is, zijn veel Nederlanders al bezig met hun winterzonplannen. Uit een recente poll van Corendon blijkt dat 25% van de respondenten hun winterzonvakantie al heeft geboekt en er reikhalzend naar uitkijkt.