Geplaatst op: 23-08-2024
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Van denken naar doen in Friesland

Van denken naar doen in Friesland

Hoe kom je van duurzaam beleid naar echte actie? Die vraag stelden ze zich in de provincie Fryslân. Op de Beleidsmakersdag 2024 deelden Monique Pruyt en Els Zijlstra van de provincie hun ervaringen om de Friese gastvrijheidssector meer circulariteit te krijgen.

Friesland was al in 2014 actief met duurzaam toerisme in Wereld Erfgoed Waddenzee maar het project kreeg pas echt tractie met het provinciaal bestuursakkoord, 2019-2023 waar ‘Geluk op 1’ kwam. Dat gaf  veel ontwikkelruimte voor het beleid Gastvrij Fryslan 2028.

Aan de slag met slimme groei

Het idee was direct om aan de slag te gaan met zogenaamde slimme groei. "Maar wat is slimme groei eigenlijk”, vroegen ze zich in het provinciehuis af. "Want iedereen vindt zijn idee slimme groei. Het was voor ons duidelijk dat we niet in omvang wilden groeien maar wel over de seizoenen heen en in de hele provincie”, stelden Pruyt en Zijlstra.  

"Samen met deskundigen is toen een pamflet gemaakt waar het Donutmodel als uitgangspunt is gebruikt.” Het doel van het internationaal erkende Donutmodel is om een economie te creëren die  welvaart creërt zonder de planeet te schaden. In dat model staan welzijn, economie en ecologie centraal met steeds een ondergrens en een bovengrens. Bij elk project moet je jezelf als beleidsmaker afvragen:

  1. Wat en wie wordt er beter of slechter van?
  2. Wat wordt er mooier van?
  3. Wat vindt de grutto ervan?
  4. Past het bij Fryslân, nu en in de toekomst?

En dat alles met als doel dat recreatie en toerisme bijdragen aan de lokale gemeenschap en het de leefbaarheid stimuleert. Daarnaast moet recreatie en toerisme de lokale economie versterken met goed opgeleid personeel uit de regio. Tot slot stimuleren recreatie en toerisme de beleving en het draagvlak voor de rijke Friese natuur en dragen bij aan onderhoud en herstel.

Samen in actie

Ook is een actieplan circulaire gastvrijheidssector gemaakt en uitgevoerd. Een slagvaardige en vrolijke samenwerking met de provincie Fryslân, Vereniging Circulair Friesland, de Toeristische Alliantie Friesland, Yn business en Merk Fryslân. Vanuit een stevige ambitie aan de hand van hele concrete acties en projecten werden bezoekers, bedrijven en de bestemming geïnspireerd en gestimuleerd om te verduurzamen. De provincie stelde middelen beschikbaar om ondernemersactiviteiten te organiseren. En dat werden er een hoop. Een paar resultaten: 40 ondernemers gestimuleerd om een Green Key certificaat te behalen. Ook zijn er veel workshops voor ondernemers georganiseerd, bijvoorbeeld rond energie, biobased materialen, food waste en grondstoffenstromen. Ook zijn zogenaamde Koploperprojecten, Circo-tracks en -tafels georganiseerd. Dit heeft ertoe geleid dat ondernemers circulaire investeringen hebben gedaan waardoor ze klaar zijn voor de toekomst. "Het is de kracht geweest dat we het met elkaar hebben gedaan en in netwerken kennis en ervaring hebben uitgewisseld zodat ondernemers in beweging komen.”

Ondernemers gaan ‘aan’ staan

Wat ze zagen in Friesland is dat ondernemers op dit thema ‘aan’ gaan staan. "We zien dat ondernemers elkaar inspireren. Wel is het zo dat voorlopers enthousiaster en gemotiveerder zijn. Het is nu de uitdaging de middenmoot te enthousiasmeren. Andere grote vraag is hoe je dit ecosysteem in stand houdt nu het project is afgelopen. Want een aanjager/regisseur is noodzakelijk.” Gelukkig is er, nu het Europees Interegproject 3ST (waar ook Zeeland aan mee doet). Het 3ST-project brengt zeven landen van de Noordzeeregio samen om de uitdagingen rondom duurzaam toerisme inzichtelijk te maken en concreet aan de slag te gaan met de uitdagingen die er zijn op het gebied van afval, water en energie. Veel tools en instrumenten zijn blijvend te gebruiken en beschikbaar via www.circulairgastvrij.frl

SlimmeGroei

Trefwoorden: beleid, toerisme, recreatie, plannen, ondernemers, Friesland

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

31/12/24
Exclusief voor leden
Vakanties van Nederlanders in de kerst- en nieuwjaarsperiode: de feiten
Hoe gaan Nederlanders in de kerst- en nieuwjaarsperiode op vakantie? Waar gaan ze naar toe en met wie? Hamvraag is of we in meerderheid gaan skiën. Het CBS zocht dat uit.
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
23/12/24
Daglichtoplossingen voor hotels en conferentiecentra
Het benutten van daglicht in hotels en conferentiecentra biedt veel voordelen. Het maakt gemeenschappelijke ruimtes aantrekkelijker en zorgt ervoor dat gasten zich prettiger voelen.
23/12/24
Hoe kom je aan het geld om te investeren in je bedrijf
Ondernemen doe je om geld te verdienen, maar om goed te kunnen ondernemen, heb je ook geld nodig. De...
23/12/24
Terugblik op de grootste editie van Recreatie Vakbeurs 2024
De afgelopen editie van Recreatie Vakbeurs was onvergetelijk: meer dan 8.000 bezoekers, ruim 340 exposanten en een overvloed aan inspiratie, innovaties en waardevolle ontmoetingen. Een maand later blikken we terug op wat deze editie zo bijzonder maakte.
18/12/24
Laag vpb-tarief niet effectief voor mkb-bedrijven
Het lage tarief in de vennootschapsbelasting (vpb) is niet geschikt om het midden- en kleinbedrijf (mkb) te ondersteunen. De voordelen komen bij niet-mkb bedrijven terecht, meldt CPB. Het grootste deel van de bedrijven in toerisme en recreatie zijn mkb-bedrijven.
12/12/24
Exclusief voor leden
Beste leerbedrijf recreatie in 2024 Hof van Saksen
Woensdag 11 december zijn tijdens De Dag van de Recreatie op Circuit Zandvoort de winnaars van de recreatieverkiezingen feestelijk bekendgemaakt. Het beste leerbedrijf is Hof van Saksen.
10/12/24
Lancering broodje Utrechtse Heuvelrug: Een smakelijke stap naar duurzaamheid
De Utrechtse Heuvelrug heeft er een smakelijk nieuw product bij: het broodje Utrechtse Heuvelrug. Het broodje is eerlijk geprijsd bestaat volledig uit lokale producten van natuurlijke landbouw op de Utrechtse Heuvelrug.