Geplaatst op: 29-08-2024
Auteur: Marc Gerlings

Vakbond vraagt om wet recht op onbereikbaarheid

Vakbond vraagt om wet recht op onbereikbaarheid
Kitty Jong, vicevoorzitter FNV, pleit voor het invoeren van een wetsvoorstel dat werknemers het ‘recht op onbereikbaarheid’ geeft: ‘Burn-out als gevolg van een te hoge werkdruk is beroepsziekte nummer één in Nederland’.

Afgelopen maandag werd bekend dat Australië een wet heeft aangenomen met het ‘recht op onbereikbaarheid’. Het is Australiërs nu wettelijk toegestaan om niet-essentiële telefoontjes en e-mails van hun werkgevers te negeren als ze die buiten werktijd ontvangen. Ook Frankrijk nam eerder al zo’n wet aan. 

In Nederland diende GroenLinks-PvdA diende een initiatiefwetsvoorstel over het recht op onbereikbaarheid in, maar de behandeling daarvan ligt nu stil. Jong: ‘Ik doe een oproep aan de Tweede Kamer om dit wetsvoorstel te steunen en aan te nemen. Het is belangrijk dat mensen beschermd worden tegen te hoge werkdruk, want dat kan ingrijpende gevolgen hebben. Voor hun gezondheid, maar ook voor hun inkomen. Veel werknemers staan onder hoge druk, zeker in deze tijd van tekorten aan collega’s. Maar het is ook voor de samenleving belangrijk dat het aantal mensen met een burn-out wordt teruggedrongen. De maatschappelijke kosten van overbelasting door werkgevers komen namelijk voor rekening van ons allemaal.’

Jong legt uit: ‘Het is belangrijk dat werknemers grip en autonomie hebben over hun werk-, rusttijd en privé. In de praktijk zien we dat werknemers grote stress krijgen van appgroepen die ze ook op hun vrije dag in de gaten moeten houden. Collega’s voelen zich verplicht in die appgroepen te reageren, maar komen zo nooit los van het werk.’
Trefwoorden: arbeid, werk, bereikbaar, management

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.
  • CELTH
     





       

       

       
       
       

       

    ||| Nieuws |||

    16/01/25
    Winnaars Parkvakanties Awards 2025 bekendgemaakt
    Bezoekers van recreatieplatform Parkvakanties heeft gestemd. Landal GreenParks en Resort Hof van Saksen kregen de meeste prijzen.
    16/01/25
    Gelderland trekt bijna 5 miljoen verblijfgasten in 2024
    Stijging van 5,4% van gasten die minstens één macht in Gelderland verbleven. Het dagtoerisme groeide 13% bij attracties.
    16/01/25
    Meer dan de helft van Nederlandse wintersporters vindt wintersportervaring onvervangbaar, zelfs met minder sneeuw
    Meer dan zeven op de tien Nederlandse wintersporters zeggen dat wintersport voor hen niet alleen om sneeuw draait maar vooral om de fijne sfeer en het gevoel van vrijheid.
    09/01/25
    Exclusief voor leden
    56% vakantiegangers blij met vakantie zonder planning
    Tijdens de Vakantiebeurs 2025 komt touroperator Sunweb met onderzoek naar motieven en gedrag voor en tijdens vakantie. Wat blijkt, "reizen is vaak een vlucht van de dagelijkse verantwoordelijkheden." Plus millennials voelen zich vaak schuldig over dat geluier tijdens vakantie.
    08/01/25
    Horeca van herstel naar crisis: aantal faillissementen piekt in 2025
    De Nederlandse restaurantbranche dreigt in 2025 een recordaantal van 450 failissementen te bereiken, blijkt uit een analyse van ABN AMRO en Hotelschool The Hague.
    08/01/25
    Zomervakantie 2025: Dit zijn de trends
    Onderzoeken van TUI resulteren in een vijftal trends en een overzicht van de meest geboekte bestemmingen op dit moment.
    08/01/25
    Exclusief voor leden
    8% meer reizigers voor Schiphol in 2024
    In 2024 reisden 66,8 miljoen reizigers met het vliegtuig van, via of naar luchthaven Schiphol. Dat is een toename van 8% ten opzichte van 2023.
    07/01/25
    FNV organiseert Expertmeeting Kankerverwekkende Vliegtuiguitstoot
    Vakbond FNV houdt op vrijdag 10 januari een expertmeeting over de gevaren van kankerverwekkende vliegtuiguitstoot voor de medewerkers op Schiphol. Onderzoek is noodzakelijk, meldt de vakbond.