Vakbond vraagt om wet recht op onbereikbaarheid
Kitty Jong, vicevoorzitter FNV, pleit voor het invoeren van een wetsvoorstel dat werknemers het ‘recht op onbereikbaarheid’ geeft: ‘Burn-out als gevolg van een te hoge werkdruk is beroepsziekte nummer één in Nederland’.
Afgelopen maandag werd bekend dat Australië een wet heeft aangenomen met het ‘recht op onbereikbaarheid’. Het is Australiërs nu wettelijk toegestaan om niet-essentiële telefoontjes en e-mails van hun werkgevers te negeren als ze die buiten werktijd ontvangen. Ook Frankrijk nam eerder al zo’n wet aan.
In Nederland diende GroenLinks-PvdA diende een initiatiefwetsvoorstel over het recht op onbereikbaarheid in, maar de behandeling daarvan ligt nu stil. Jong: ‘Ik doe een oproep aan de Tweede Kamer om dit wetsvoorstel te steunen en aan te nemen. Het is belangrijk dat mensen beschermd worden tegen te hoge werkdruk, want dat kan ingrijpende gevolgen hebben. Voor hun gezondheid, maar ook voor hun inkomen. Veel werknemers staan onder hoge druk, zeker in deze tijd van tekorten aan collega’s. Maar het is ook voor de samenleving belangrijk dat het aantal mensen met een burn-out wordt teruggedrongen. De maatschappelijke kosten van overbelasting door werkgevers komen namelijk voor rekening van ons allemaal.’
Jong legt uit: ‘Het is belangrijk dat werknemers grip en autonomie hebben over hun werk-, rusttijd en privé. In de praktijk zien we dat werknemers grote stress krijgen van appgroepen die ze ook op hun vrije dag in de gaten moeten houden. Collega’s voelen zich verplicht in die appgroepen te reageren, maar komen zo nooit los van het werk.’
Trefwoorden: arbeid, werk, bereikbaar, management
Gerelateerde berichten:Geen gerelateerde berichten.
|
|
26/11/24
Terwijl de wereld om ons heen snel verandert, van wereldwijde verkiezingen tot razendsnelle AI-ontwikkelingen en stijgende kosten, wordt de drang om te ontsnappen sterker dan ooit. Toch willen reizigers zich niet zomaar afsluiten, blijkt uit onderzoek van Booking.com; in plaats daarvan zoeken ze juist naar diepere verbindingen, betekenisvolle ervaringen en avonturen die hen laten herontdekken wat reizen voor hen betekent.
|
26/11/24
Sinds 25 november biedt KLM in samenwerking met Kolet, een Franse specialist in eSIM-technologie, een oplossing aan voor betaalbaar internet op de reisbestemming in meer dan 190 landen wereldwijd.
|
19/11/24
KLM breidt haar intercontinentale netwerk uit met nieuwe diensten tussen Amsterdam en San Diego (VS), Georgetown (Guyana) en Hyderabad (India).
|
19/11/24
Bouwbedrijf Heijmans en Eindhoven Airport hebben een aannemingsovereenkomst getekend voor de uitbreiding van de terminal. Deze uitbreiding zal passagiers van de Brabantse luchthaven extra ruimte, comfort en beleving bieden, wat een belangrijke kwaliteitsimpuls voor de luchthaven betekent
|
15/11/24
Verantwoord reizen wint aan populariteit, zoals blijkt uit de aanhoudende groei van reisorganisatie Riksja Travel. De organisatie, die nu tot de top 10 grootste touroperators in Nederland behoort en marktleider is op het gebied van verantwoorde rondreizen wereldwijd, zag in 2024 een omzetgroei van 25 procent.
|
15/11/24
Reisorganisatie Better Places heeft haar Impactrapport over 2023 gepubliceerd en meldt trots de resultaten. De reisorganisatie is een voorbeeld voor anderen en loopt mijlenver voorop in de transitie. Ze minimaliseren de negatieve impact en vergroten de positieve.
|
15/11/24
Noordelijk Nederland is zeer ontstemd over de uitkomsten van het Bestuurlijk Overleg over mobiliteit tussen Rijk en regio van afgelopen woensdag 6 november. Twee belangrijke spoorlijnen voor het noorden gaan niet van start.
|
08/11/24
Uit een nieuw onderzoek van Motivaction, uitgevoerd in opdracht van Milieu Centraal en Natuur & Milieu, blijkt dat 4 op de 10 reizigers de klimaatimpact van verre vliegreizen onderschatten. Om reizigers bewust te maken van deze impact en gedragsverandering te stimuleren, lanceren Milieu Centraal en Natuur & Milieu vandaag de online campagne ‘Op vakantie? Denk dichtbij’.
|
Momenteel geen berichten aanwezig.
|