Geplaatst op: 29-08-2024
Auteur: Marc Gerlings

Vakbond vraagt om wet recht op onbereikbaarheid

Vakbond vraagt om wet recht op onbereikbaarheid
Kitty Jong, vicevoorzitter FNV, pleit voor het invoeren van een wetsvoorstel dat werknemers het ‘recht op onbereikbaarheid’ geeft: ‘Burn-out als gevolg van een te hoge werkdruk is beroepsziekte nummer één in Nederland’.

Afgelopen maandag werd bekend dat Australië een wet heeft aangenomen met het ‘recht op onbereikbaarheid’. Het is Australiërs nu wettelijk toegestaan om niet-essentiële telefoontjes en e-mails van hun werkgevers te negeren als ze die buiten werktijd ontvangen. Ook Frankrijk nam eerder al zo’n wet aan. 

In Nederland diende GroenLinks-PvdA diende een initiatiefwetsvoorstel over het recht op onbereikbaarheid in, maar de behandeling daarvan ligt nu stil. Jong: ‘Ik doe een oproep aan de Tweede Kamer om dit wetsvoorstel te steunen en aan te nemen. Het is belangrijk dat mensen beschermd worden tegen te hoge werkdruk, want dat kan ingrijpende gevolgen hebben. Voor hun gezondheid, maar ook voor hun inkomen. Veel werknemers staan onder hoge druk, zeker in deze tijd van tekorten aan collega’s. Maar het is ook voor de samenleving belangrijk dat het aantal mensen met een burn-out wordt teruggedrongen. De maatschappelijke kosten van overbelasting door werkgevers komen namelijk voor rekening van ons allemaal.’

Jong legt uit: ‘Het is belangrijk dat werknemers grip en autonomie hebben over hun werk-, rusttijd en privé. In de praktijk zien we dat werknemers grote stress krijgen van appgroepen die ze ook op hun vrije dag in de gaten moeten houden. Collega’s voelen zich verplicht in die appgroepen te reageren, maar komen zo nooit los van het werk.’
Trefwoorden: arbeid, werk, bereikbaar, management

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.
  • CELTH
     
       
       
       
       

       

       
       

       
       
       

       


    ||| Nieuws |||

    18/09/24
    Exclusief voor leden
    H'ART Museum en 750 jaar Amsterdam
    Vandaag kondigt H’ART Museum in Amsterdam de programmering om aan te haken bij het 750-jarig bestaan van de Nederlandse hoofdstad. Veel wordt verwacht van 17 Rembrandts uit een Amerikaanse collectie.
    16/09/24
    Exclusief voor leden
    Kossmanndejong levert immersieve tentoonstelling op Boerenoorlog
    In het Engelse Cornwall heeft Amsterdams ontwerpbureau Kossmanndejong een immersieve, multimediale tentoonstelling gemaakt over de weerstand en strijd van een unieke historische gebeurtenis. Het vertelt het verhaal van de Tweede Anglo-Boerenoorlog (1899-1902) in Zuid-Afrika en de Britse concentratiekampen, waarbij het activisme van Emily Hobhouse centraal staat.
    04/09/24
    DierenPark Amersfoort nieuwste lid van Club van Elf
    De Club van Elf versterkt elkaar op het gebied van verschillende sociale culturele thema's en werken samen om gezamenlijke doelen te bereiken.
    02/09/24
    Exclusief voor leden
    Eerste kerkelijke locatie in Friesland bij Grootste Museum
    Het Grootste Museum van Nederland, het landelijke project van Museum Catharijneconvent waarbij kerken, synagogen, tempels en moskeeën door heel Nederland hun deuren openen voor een breed cultureel publiek, wordt nog groter. Op zaterdag 14 september wordt de Laurentiuskerk in Kimswerd onderdeel van dit project.
    29/08/24
    Exclusief voor leden
    Interactieve beleving fort Nigtevecht
    Hoe werkt een waterlinie? Hoe vuur je een kanon af? Hoe was het soldatenleven in de Eerste Wereldoorlog op het fort? De antwoorden op deze vragen krijg je in de multimediale en interactieve beleving ‘Bewapend met water’ van Natuurmonumenten op Fort bij Nigtevecht bij Abcoude.
    28/08/24
    Exclusief voor leden
    Kinepolis opent nieuwe ScreenX-zalen in Almere en Breda
    Kinepolis breidt zijn aanbod uit met twee nieuwe ScreenX-zalen in Almere en Breda. ScreenX biedt een unieke 270 graden filmervaring door niet alleen het scherm voor je, maar ook de zijwanden te gebruiken.
    26/08/24
    Laatste blik in FENIX voordat het museum wordt
    Sinds 2020 wordt er gebouwd aan migratiemuseum FENIX op Katendrecht in Rotterdam. Het komende Open Monumentendag op 14 en 15 september is de laatste keer dat je FENIX in kunt voordat het in 2025 de museumdeuren opent.
    14/08/24
    Exclusief voor leden
    Moco museum opent tweede buitenlandse vestiging
    Na Amsterdam en Barcelona brengt Moco Museum zijn collectie moderne en hedendaagse kunst nu ook naar Londen. Londen moet de flagship locatie worden van het museum.