Geplaatst op: 04-09-2024
Auteur: redactie
Uitgever: NRIT Media

Symposium voor duurzame vis op Horecava 2025

Symposium voor duurzame vis op Horecava 2025

Op maandag 13 januari 2025 organiseert chef Jef Schuur, ondersteund door drie internationale driesterrenchefs – Jonnie Boer (De Librije), Viki Geunes (Zilte) en Mauro Colagreco (Mirazur) – een inspirerend symposium over duurzame vis tijdens Horecava. Dit symposium richt zich op chefs die willen ontdekken hoe ze op een verantwoorde manier met vis om kunnen gaan.


Tijdens het symposium komen belangrijke vragen aan bod: Welke vissoorten, schelp- en schaaldieren kunnen we nog met een gerust hart serveren? Welke juist niet? En waarom? We gaan dieper in op de bezwaren, maar kijken vooral naar de mogelijkheden.


Wat kun je verwachten?

Samen met zeebiologen van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee bespreken we de impact van het eten van vis-, schaal- en schelpdieren met een lage positie in de voedselketen en waarom deze dus vaker en prominenter op de kaart moeten staan dan de grote, langlevende roofvissen die we gewend zijn te serveren. We duiken in de prooi-roofdierrelaties en de invloed van moderne visserijmethoden. Wat betekent dat voor de evolutie en duurzaamheid van vissoorten?

Daarnaast brengen we de levenscyclus van vissoorten in beeld. Denk bijvoorbeeld aan de paling, een ware overlever. Wat betekenen sluizen, dammen en veranderende watertemperaturen voor deze soort? Kun je nu wel paling op de kaart zetten of juist niet? Weten wat je kiest en wat niet, en vooral waarom, staat op deze dag centraal.


Onze ideeën over vis moeten veranderen

Alles verandert, ook soorten zoals Atlantische kabeljauw en hun populaties. Dat betekent dat ook de kaart, de chef en de gast moeten veranderen en beter eens een andere vis kunnen kiezen.

We zijn gewend aan bepaalde visseizoenen. Maar die seizoenen zijn gebaseerd op de tijd van het jaar dat het makkelijker is om op een soort te vissen, niet of dat wel de beste tijd is voor die vissoort. Veel vissen zijn gemakkelijker te vangen tijdens het paringsseizoen omdat ze elkaar dan opzoeken. Maar als we vissen opeten voor ze zich kunnen voortplanten dan komen er natuurlijk geen nieuwe vissen bij.


Vissoorten met een snelle levenscyclus en een lage positie in de voedselketen zijn vaak een betere keuze dan grote, langlevende roofvissen. En zeg nou zelf, het is ook leuk om eens iets anders te proberen. Als je toch voor een langlevende soort kiest, zorg dan dat je weet wat je eet en waarom het een uitzondering zou moeten zijn.

 

 

Trefwoorden: Evenementen, horeca, duurzame vis, restaurants

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

16/12/24
HECkathon: studenten De Rooi Pannen aan de slag met vraagstukken Bredase bedrijven
Volgende week donderdag 19 december staat er een prachtig evenement op de planning voor onze Bredase studenten Toerisme, Leisure & Marketing, samen met een aantal prominente Bredase bedrijven en organisaties.
16/12/24
Europa’s eerste mens-robot opent nieuw vakevent Travel & Tech
De missie van Travel & Tech is het verbinden van experts en professionals om de manier waarop we reizen, te vernieuwen.
16/12/24
Consumentenbond waarschuwt voor dure extra kosten bij vliegtickets
Websites voor vliegtickets beloven goedkope tickets, maar rekenen vaak hoge prijzen voor bagage en s...
11/12/24
Weer award voor Dark Sky Terschelling
De campagne rondom Dark Sky Terschelling heeft in Londen een internationale X.Award gewonnen. Bijzonder want het verslaat andere bekende destinatiecampagnes. De campagne won een Purposeful Brand Award en concurreerde met wereldspelers als Visit California, Explore Natural Martin (Florida) en Wonderful Copenhagen.
06/12/24
Exclusief voor leden
Great Stay App neemt The Digital Concierge over
Great Stay, bedrijf in digitale gastcommunicatie neemt app The Digital Concierge over.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.
04/12/24
Hart van Brabant gaat regio een boost geven
De regio Hart van Brabant heeft veel te bieden op het gebied van toerisme en recreatie, maar buiten de regio is dit aanbod nog niet voldoende bekend. Met het RegioBoost programma van VisitBrabant en ondersteuning vanuit de nieuwe stuurgroep Toerisme & Recreatie Hart van Brabant krijgt de regio een flinke impuls.
25/11/24
De beste en populairste website in de vrijetijdssector
Wat zijn de beste en populairste websites van Nederland? In een online publieksverkiezing werden in 38 categorien de winnaars gekozen. Wie wonnen er in de vrijetijdssector?

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.