Geplaatst op: 06-09-2024
Auteur: Marc Gerlings

130 hectare bijzondere natuur in de Elster Buitenwaarden

Verwachting voor herstel koopkracht en blik op 2025

130 hectare bijzondere natuur in de Elster Buitenwaarden
Officiële openingshandeling Elster Buitenwaarden op 4 september. Foto: Provincie Utrecht.
Provincie Utrecht, Rijkswaterstaat, Utrechts Landschap, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de gemeente Rhenen hebben gezamenlijk 130 hectare natuur in de Elster Buitenwaarden hersteld. Het gebied is open voor recreanten.

Dit natuurgebied, dat nu voldoet aan de doelen van het Natuurnetwerk Nederland, Natura 2000 en de Kaderrichtlijn Water (KRW), werd op 4 september feestelijk geopend.

De Elster Buitenwaarden, gelegen langs de Nederrijn tussen Rhenen en Elst, is een Natura 2000-gebied en onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland. Voorheen werd het gebied vooral agrarisch gebruikt, waardoor het minder geschikt was voor overwinterende en broedende vogels zoals de kleine plevier en kluut. "Die kluten, die waren er voorheen niet!" merkt Frans van Diepen, adviseur bij de inrichting van het gebied, op. Er zijn nu al bijzondere vogelsoorten teruggekomen die er voorheen niet waren zoals de bergeend, kluten en de tureluur.

In totaal is er 500.000 m³ grond verzet, waarvan het grootste deel binnen het gebied is verplaatst. "En het wordt alleen maar mooier”, zegt Martin de Haan, projectleider bij de provincie Utrecht. "Nu is het weer natuur, met water, natuurvriendelijke oevers en flora- en faunarijk grasland”. 

Toegankelijkheid en verbinding

Het voorheen ontoegankelijke agrarische gebied is nu opengesteld voor natuurliefhebbers. Er zijn onverharde wandelpaden aangelegd, en het gebied is verbonden met Plantage Willem III, waar bezoekers ook Galloway runderen en konikpaarden kunnen tegenkomen. 

Hoewel het gebied het hele jaar toegankelijk is, zijn er enkele beperkingen tijdens het broed- en overwinteringsseizoen. De werkzaamheden liggen momenteel stil vanwege het broedseizoen, maar in september moet de inrichting volledig zijn afgerond.

Het project is gerealiseerd door een nauwe samenwerking tussen de provincie Utrecht, Rijkswaterstaat, Utrechts Landschap, de gemeente Rhenen en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Utrechts Landschap zal het gebied in opdracht van de provincie Utrecht beheren en onderhouden.

"24 uiterwaarden te gaan"

Martin en Frans kijken met trots terug op het project: "Op naar de volgende, nog 24 uiterwaarden te gaan," zegt Frans, verwijzend naar de volgende projecten tussen Wijk bij Duurstede en Schoonhoven, waar verschillende uiterwaarden met elkaar worden verbonden en verbeterd.
Trefwoorden: natuur, recreatie, uiterwaarden, Utrecht, beleid

CELTH
 
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   


||| Nieuws |||

16/09/24
Bieb motor voor veel kleine evenementen en activiteiten
De bieb blijkt een motor in kleine evenementen in de buurt. Daarmee is het goed voor veel recreatieve activiteiten. In 2023 organiseerden de openbare bibliotheken 32 procent meer activiteiten dan een jaar eerder.
16/09/24
Exclusief voor leden
Kossmanndejong levert immersieve tentoonstelling op Boerenoorlog
In het Engelse Cornwall heeft Amsterdams ontwerpbureau Kossmanndejong een immersieve, multimediale tentoonstelling gemaakt over de weerstand en strijd van een unieke historische gebeurtenis. Het vertelt het verhaal van de Tweede Anglo-Boerenoorlog (1899-1902) in Zuid-Afrika en de Britse concentratiekampen, waarbij het activisme van Emily Hobhouse centraal staat.
16/09/24
Exclusief voor leden
VakantieVeilingen van Talpa naar House of Tickets
Megaster Robbie Williams wordt Feel-Good-Ambassadeur van het nieuwe cruiseschip Mein Schiff Relax. TUI Cruises gaat een meerjarig partnerschap aan met de bekende artiest voor Mein Schiff.
16/09/24
Exclusief voor leden
Robbie Williams wordt ambassadeur bij TUI Mein Schiff Relax
Megaster Robbie Williams wordt Feel-Good-Ambassadeur van het nieuwe cruiseschip Mein Schiff Relax. TUI Cruises gaat een meerjarig partnerschap aan met de bekende artiest voor Mein Schiff.
13/09/24
Nooit eerder zo snel vloer Recreatie Vakbeurs volgeboekt
Over twee maanden vindt de 22e editie van Recreatie Vakbeurs plaats op 12, 13 en 14 november 2024. De beursorganisatie is trots op een nieuw record, de beursvloer is volledig volgeboekt. Nooit eerder is dit vakevenement zo snel volgeboekt geweest.
13/09/24
Center Parcs kiest voor bureau VML
Na een pitchronde tussen drie kanshebbers kwam communicatiebureau VML als winnaar uit de bus voor Center Parcs. Dit wereldwijd opererende creatieve bedrijf is sinds september 2024 verantwoordelijk voor alle Center Parcs-campagnes.
11/09/24
Hoger beroep over mountainbikeroute Sallandse Heuvelrug
Routenetwerken Twente is het niet eens met de gerechtelijke uitspraak over de langere sluiting van de mountainbikeroute op de Sallandse Heuvelrug en gaat in hoger beroep. De beheerorganisatie zet nu ook eigen onderzoek naar flora en fauna in.
11/09/24
Pier Scheveningen krijgt hotel, wellness en congrescentrum
Het reuzenrad blijft het icoon na de uitvoering van de nieuwe plannen voor de kenmerkende Pier van Scheveningen. De eigenaren willen meer leisurefuncties toevoegen aan de constructie die dringend aan renovatie toe is.

||| Agenda |||

23/09/24
23/09/24 t/m 23-09-24: Toerisme Top 2024
De zevende editie van de Toerisme Top wordt op maandag 23 september 2024 in Venlo georganiseerd. Het...
24/09/24 t/m 26-09-24
24/09/24 t/m 26-09-24: IAAPA EXPO EUROPE 2024
The leisure industry’s premier event in Europe arrives to Amsterdam, the Netherlands in 2024. Get...
27/09/24
27/09/24 t/m 27-09-24: Masterclass voor Startende Reisorganisaties
De VvKR organiseert op vrijdag 27 september in Nieuwegein de zesde Masterclass voor Startende Reisor...
01/10/24
01/10/24 t/m 01-10-24: De Legacy van Themajaren
Op dinsdag 1 oktober organiseert Netwerk Citymarketing Nederland de bijeenkomst ‘Legacy van themaj...
02/10/24
02/10/24 t/m 02-10-24: Duurzaamheidscongres Kampeerbranche
ANWB, BOVAG, HISWA-RECRON, Kampeer & Caravan Industrie (KCI), Kampeer & Caravan Jaarbeurs (K...