Geplaatst op: 13-09-2024
Auteur: Marc Gerlings

Permanent wonen op een vakantiepark neemt toe

28,5 procent is eenpersoonshuishouden

Permanent wonen op een vakantiepark neemt toe
Het mag niet maar het aantal mensen dat op een vakantiepark woont is de laatste jaren toegenomen. Op 1 januari 2024 stonden er iets meer dan 59 duizend personen ingeschreven met een woonadres op een vakantiepark, 14 procent meer dan vijf jaar eerder. 

Bewoners van vakantieparken behoorden vergeleken met de rest van Nederland iets vaker tot eenpersoonshuishoudens. Ook waren ze gemiddeld genomen ouder en nog niet zo lang ingeschreven in Nederland. Dit blijkt uit de laatste cijfers van het dashboard ‘Zicht op Vakantieparken’ van het CBS.

De provincie Gelderland telde op 1 januari 2024 de grootste groep ingeschreven bewoners van een vakantiepark (10,5 duizend), gevolgd door Noord-Brabant (9,2 duizend mensen). Van alle Nederlandse gemeenten, woonden in de gemeente Dronten de meeste mensen (1,2 duizend) op een vakantiepark. Net iets meer dan in de gemeente Ommen en Goeree-Overflakkee.

Mensen die wel op een vakantiepark wonen, maar niet zo staan ingeschreven zijn niet meegenomen in dit onderzoek.

Relatief veel eenpersoonshuishoudens

Van de ingeschreven inwoners op een vakantiepark in 2024, behoorde 28,5 procent tot een eenpersoonshuishouden. In 2019 was dat 24,8 procent. Ter vergelijking, de totale Nederlandse bevolking bestaat voor bijna 19 procent uit eenpersoonshuishoudens.

Het aandeel thuiswonende kinderen op vakantieparken is vergeleken met de rest van Nederland relatief laag (17,6 procent). De gemiddelde leeftijd ligt er hoger. Mensen die op een vakantiepark wonen zijn gemiddeld ouder (47,5 jaar) dan de gemiddelde leeftijd van alle inwoners van Nederland (42,1 jaar). Ook wonen er relatief veel 65-plussers (26 procent), vergeleken met alle inwoners van Nederland (20 procent).

Bewoners vaker relatief kort in Nederland

Op 1 januari 2024 woonde 32,6 procent van de ingeschreven mensen op vakantieparken nog maar kort in Nederland. Vijf jaar eerder was dit 23 procent. 
Regionaal zijn er grote verschillen in het percentage immigranten of remigranten dat op een vakantiepark woont. Op de Limburgse parken wonen de meeste (55,4 procent) in Zeeland de minste (21,9 procent) op een vakantiepark.
Het aandeel bewoners dat minder dan een jaar in Nederland verbleef, was het hoogst in de provincie Limburg (19 procent).

Ruim 1 op de 10 bewoners Brabantse vakantieparken heeft problematische schulden
In 2023 had 10 procent van de geregistreerde inwoners van vakantieparken problematische schulden. Voor 5 procent was dit een langdurige problematische schuld. Het aandeel mensen dat op een vakantiepark woont en een problematische schuld heeft, ligt daarmee iets hoger dan het Nederlands gemiddelde (8 procent).

Ook regionaal zijn er verschillen. In de Noord-Brabantse vakantieparken is het aandeel bewoners met problematische schulden het hoogst, 12 procent. Ter vergelijking: in heel Noord-Brabant heeft 7 procent van de inwoners een problematische schuld.

In Flevoland en Zuid-Holland is het percentage mensen op een vakantiepark met problematische schulden met 8 procent juist lager dan het aandeel van de bevolking van de provincie met een problematische schuld (respectievelijk 11 procent en 10 procent).

Uitkering

In 2022 ontving 5 procent van de bewoners op vakantieparken een werkloosheids- of bijstandsuitkering. Dit is meer dan het percentage Nederlanders dat niet op een vakantiepark woont dat in dezelfde periode een uitkering ontving (3,3 procent).

Ook hier zijn regionale verschillen. Het aandeel bewoners van vakantieparken met uitkering is het hoogst in de provincie Groningen (8 procent). In de provincie Zeeland is dit met 2 procent het laagst.
Trefwoorden: vakantiepark, wonen, immigratie, ouderen

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

20/12/24
Landal bouw Landal Olde Kottink (66 accommodaties)
Landal bouwt aan de 66 accommodaties van het park Landal Olde Kottink. Dit vakantiepark gaat open in...
18/12/24
Laag vpb-tarief niet effectief voor mkb-bedrijven
Het lage tarief in de vennootschapsbelasting (vpb) is niet geschikt om het midden- en kleinbedrijf (mkb) te ondersteunen. De voordelen komen bij niet-mkb bedrijven terecht, meldt CPB. Het grootste deel van de bedrijven in toerisme en recreatie zijn mkb-bedrijven.
17/12/24
Recreatiebedrijven moeten van elke verdiende euro 38 cent afdragen
Dat van elke euro die consumenten besteden op recreatiebedrijven 38% naar belastingen gaat, is geen verrassing. Wel vervelend is het feit dat sinds 2018 deze lasten met maar liefst 40% zijn gestegen bij een inflatie van 12%.
13/12/24
MarinaParken neemt Camping Zeestrand over
MarinaParken heeft haar portfolio onlangs uitgebreid met de overname van Camping Zeestrand in Termunterzijl, gelegen aan de Eems/Dollard en nabij de Waddenzee.
13/12/24
Wie gingen er met de prijzen vandoor op de Dag van de Recreatie?
Tijdens de Dag van de Recreatie op Circuit Zandvoort zijn de winnaars van de recreatieverkiezingen bekendgemaakt. Verschillende talenten en bedrijven in de recreatiebranche zijn in het zonnetje gezet. Beste leerbedrijf werd Hof van Saksen.
12/12/24
Exclusief voor leden
Beste leerbedrijf recreatie in 2024 Hof van Saksen
Woensdag 11 december zijn tijdens De Dag van de Recreatie op Circuit Zandvoort de winnaars van de recreatieverkiezingen feestelijk bekendgemaakt. Het beste leerbedrijf is Hof van Saksen.
11/12/24
Meer dag- en verblijfsbezoek voor Gelderland
Gelderland blijft een populaire vakantiebestemming. Het afgelopen derde kwartaal, met daarin de zomervakantie, trok de provincie ruim 1,6 miljoen overnachtende gasten. Dat is een stijging van 5,5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
06/12/24
Exclusief voor leden
Great Stay App neemt The Digital Concierge over
Great Stay, bedrijf in digitale gastcommunicatie neemt app The Digital Concierge over.