Geplaatst op: 13-09-2024
Auteur: Marc Gerlings

Permanent wonen op een vakantiepark neemt toe

28,5 procent is eenpersoonshuishouden

Permanent wonen op een vakantiepark neemt toe
Het mag niet maar het aantal mensen dat op een vakantiepark woont is de laatste jaren toegenomen. Op 1 januari 2024 stonden er iets meer dan 59 duizend personen ingeschreven met een woonadres op een vakantiepark, 14 procent meer dan vijf jaar eerder. 

Bewoners van vakantieparken behoorden vergeleken met de rest van Nederland iets vaker tot eenpersoonshuishoudens. Ook waren ze gemiddeld genomen ouder en nog niet zo lang ingeschreven in Nederland. Dit blijkt uit de laatste cijfers van het dashboard ‘Zicht op Vakantieparken’ van het CBS.

De provincie Gelderland telde op 1 januari 2024 de grootste groep ingeschreven bewoners van een vakantiepark (10,5 duizend), gevolgd door Noord-Brabant (9,2 duizend mensen). Van alle Nederlandse gemeenten, woonden in de gemeente Dronten de meeste mensen (1,2 duizend) op een vakantiepark. Net iets meer dan in de gemeente Ommen en Goeree-Overflakkee.

Mensen die wel op een vakantiepark wonen, maar niet zo staan ingeschreven zijn niet meegenomen in dit onderzoek.

Relatief veel eenpersoonshuishoudens

Van de ingeschreven inwoners op een vakantiepark in 2024, behoorde 28,5 procent tot een eenpersoonshuishouden. In 2019 was dat 24,8 procent. Ter vergelijking, de totale Nederlandse bevolking bestaat voor bijna 19 procent uit eenpersoonshuishoudens.

Het aandeel thuiswonende kinderen op vakantieparken is vergeleken met de rest van Nederland relatief laag (17,6 procent). De gemiddelde leeftijd ligt er hoger. Mensen die op een vakantiepark wonen zijn gemiddeld ouder (47,5 jaar) dan de gemiddelde leeftijd van alle inwoners van Nederland (42,1 jaar). Ook wonen er relatief veel 65-plussers (26 procent), vergeleken met alle inwoners van Nederland (20 procent).

Bewoners vaker relatief kort in Nederland

Op 1 januari 2024 woonde 32,6 procent van de ingeschreven mensen op vakantieparken nog maar kort in Nederland. Vijf jaar eerder was dit 23 procent. 
Regionaal zijn er grote verschillen in het percentage immigranten of remigranten dat op een vakantiepark woont. Op de Limburgse parken wonen de meeste (55,4 procent) in Zeeland de minste (21,9 procent) op een vakantiepark.
Het aandeel bewoners dat minder dan een jaar in Nederland verbleef, was het hoogst in de provincie Limburg (19 procent).

Ruim 1 op de 10 bewoners Brabantse vakantieparken heeft problematische schulden
In 2023 had 10 procent van de geregistreerde inwoners van vakantieparken problematische schulden. Voor 5 procent was dit een langdurige problematische schuld. Het aandeel mensen dat op een vakantiepark woont en een problematische schuld heeft, ligt daarmee iets hoger dan het Nederlands gemiddelde (8 procent).

Ook regionaal zijn er verschillen. In de Noord-Brabantse vakantieparken is het aandeel bewoners met problematische schulden het hoogst, 12 procent. Ter vergelijking: in heel Noord-Brabant heeft 7 procent van de inwoners een problematische schuld.

In Flevoland en Zuid-Holland is het percentage mensen op een vakantiepark met problematische schulden met 8 procent juist lager dan het aandeel van de bevolking van de provincie met een problematische schuld (respectievelijk 11 procent en 10 procent).

Uitkering

In 2022 ontving 5 procent van de bewoners op vakantieparken een werkloosheids- of bijstandsuitkering. Dit is meer dan het percentage Nederlanders dat niet op een vakantiepark woont dat in dezelfde periode een uitkering ontving (3,3 procent).

Ook hier zijn regionale verschillen. Het aandeel bewoners van vakantieparken met uitkering is het hoogst in de provincie Groningen (8 procent). In de provincie Zeeland is dit met 2 procent het laagst.
Trefwoorden: vakantiepark, wonen, immigratie, ouderen

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

20/12/24
Museum Arnhem sluit recordjaar af met meer dan 100.000 bezoekers
Museum Arnhem heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Met meer dan 100.000 bezoekers in 2024 heeft het museum een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen.
11/12/24
Exclusief voor leden
RMO vaste zaal Oude Midden-Oosten vernieuwd
De permanente tentoonstelling ‘Het oude Midden-Oosten’ in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) is vernieuwd en opent op 20 december de deuren voor publiek.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.
06/12/24
Museum Prinsenhof Delft na 5 januari dicht
In de laatste maand vóórdat Museum Prinsenhof Delft op zondag 5 januari 2025 tijdelijk sluit voor een omvangrijke verbouwing en vernieuwing organiseert het museum een speciaal programma.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.
04/12/24
Nieuwe natuur bij Schokeiland
Er komt nieuwe natuur in Flevoland bij Schokeiland. Dat is relevant voor de toeristische sector. Schokeiland is één van de dertien Nederlandse Unesco Werelderfgoederen.
04/12/24
Exclusief voor leden
Toegankelijk maken collectie kost 5 jaar
De komende vijf jaar werkt attractie en mediamuseum Beeld & Geluid, in samenwerking met een aantal partijen, aan het toegankelijker maken van zijn collectie. Het zogeheten TACIT onderzoeksproject, gefinancierd door de NWO met 3,2 miljoen euro, ontwikkelt innovatieve technologieën die informatie toegankelijker maakt voor mensen met een auditieve, visuele en cognitieve beperking.
25/11/24
Exclusief voor leden
Airbnb draag bij aan herstel Nederlandse molens
Tijdens de jaarlijkse Molencontactdag in Soest zijn drie molenprojecten in Lonneker, Grathem en Groningen beloond met een totaalbedrag van 22.500 euro uit het recent opgerichte Molenerfgoedfonds. Dit fonds is een samenwerking tussen Airbnb en De Hollandsche Molen.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.