Geplaatst op: 19-09-2024
Auteur: Marc Gerlings

Landelijke Raad voor Recreatie en Toerisme opgericht

Aan de slag met kansen en uitdagingen in recreatief-toeristische sector

Landelijke Raad voor Recreatie en Toerisme opgericht
Landelijke Raad voor Recreatie en Toerisme opgericht in september 2024.
Overheid, onderwijs, bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen verenigen zich per september 2024 in een nieuwe samenwerking op landelijk niveau: de Landelijke Raad voor Recreatie en Toerisme

De Landelijke Raad bestaat uit vertegenwoordigers van diverse ministeries, IPO, VNG, bedrijfsleven, kennisinstellingen en consumentenorganisaties, voorgezeten door een onafhankelijk voorzitter. De raad gaat met een integrale aanpak aan de slag met kansen en uitdagingen in de recreatief-toeristische sector.

De grote maatschappelijke uitdagingen waar Nederland voor staat, vragen om een gemeenschappelijke koers en integrale samenwerking. De gastvrijheidssector pakt als een van de eerste sectoren die handschoen op en heeft een Landelijke Raad voor Recreatie en Toerisme ingesteld. Daarin werken overheid, onderwijs, bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen samen aan ruimte voor recreatie en brede welvaart. Randvoorwaardelijk voor die brede welvaart is een plek om te wonen en goed werk. Maar voor persoonlijk welbevinden is een waardevolle vrijetijdsbesteding voor alle Nederlanders net zo belangrijk. Om de ruimte daarvoor bij de inrichting van Nederland te bewaken staat de Landelijke Raad voor Recreatie en Toerisme aan de lat. Met een toenemende recreatiebehoefte, een groeiend aantal binnenlandse en buitenlandse bezoekers en economische betekenis, is het nu meer dan ooit van belang om een duurzame en verantwoorde ontwikkeling van de sector te waarborgen.

Waar is ruimte voor vrijetijd?

De urgentie voor samenwerking blijkt uit het recent verschenen Voorontwerp Nota Ruimte (VRO). Toenemende ruimteclaims zorgen voor een enorme ruimtelijke uitdaging waartegen geen enkele sector alleen opgewassen is. De nota pleit daarom voor integrale afstemming en samenwerking, waarvoor in het bijzonder in de recreatief-toeristische sector kansen liggen. De nieuwe Landelijke Raad voor Recreatie en Toerisme geeft gehoor aan de zogenoemde collectieve zorgplicht en pakt deze handschoen op: Hóe en vooral ook wáár brengen we in de toekomst onze almaar groeiende vrijetijd door?

De thema's

Binnen de raad werken partijen samen aan concrete thema’s zoals integrale gebiedsontwikkeling met groen in en om de stad, sterke dorpen en regio’s in heel Nederland en hoe bezoek kan bijdragen bij bredere maatschappelijke uitdagingen. Ook relevante thema’s als duurzame arbeidsmarkt, onderwijs en kennisontwikkeling vragen om een integrale aanpak en samenwerking. Daarmee wordt met deze samenwerking over domeinen heen een bijdrage geleverd aan oplossingen voor ieders toekomstige vrijetijdsbesteding én de recreatieve-toeristische sector op de lange termijn. Met handelingsperspectief voor ons allemaal.

Jeroon Joon, Vereniging Nederlandse Gemeenten: "Toerisme en recreatie zijn volop in ontwikkeling en dragen sterk bij aan het welzijn van mensen en de kwaliteit van hun leven. […] Gemeenten zijn hierin de eerste gesprekspartner en overheid voor inwoners en ondernemers. Naast kansen zijn er ook uitdagingen. Dat moet in balans zijn. De VNG vindt het daarom belangrijk dat er op landelijk niveau door middel van de nieuwe Raad overleg en afstemming plaatsvindt.”

Wim Kulik, Ministerie van Economische Zaken: "Alleen samen kunnen we de uitdagingen waar de toeristische en gastvrijheidssector voor staat aanpakken.”

Jeroen de Koe, Vereniging Natuurmomenten: "We zitten in de raad omdat we namens onze vereniging op zoek zijn naar een betere balans tussen ecologie en economie als het gaat om de toekomst van recreatie en toerisme in Nederland.”

Trefwoorden: raad, recreatie, toerisme, beleid

CELTH
 
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   


||| Nieuws |||

19/09/24
Wat zijn de kansen van de reissector in de arbeidsmarkt?
Wat is het imago van werken in de Nederlandse reissector? In de sector zelf wordt de afwisseling van het werk hoog gewaardeerd. Nog niet alle potentiële medewerkers hebben dat in de gaten. Met heel veel communicatie op verschillende kanalen wil Esther Gathier manager van Reiswerk dat gat dichten.
19/09/24
Exclusief voor leden
Eurostar ziet 5% groei door sportzomer
Treinbedrijf Eurostar vervoerde 1,9 miljoen klanten naar en van de Olympische en Paralympische Spelen werden gebracht. Dit is een stijging van 5% ten opzichte van vorige zomer.
19/09/24
Kick-off exposanten Recreatie Vakbeurs 2024
De jaarlijkse exposanten kick-off van Recreatie Vakbeurs vond afgelopen dinsdag (17 september) plaat...
18/09/24
Exclusief voor leden
H'ART Museum en 750 jaar Amsterdam
Vandaag kondigt H’ART Museum in Amsterdam de programmering om aan te haken bij het 750-jarig bestaan van de Nederlandse hoofdstad. Veel wordt verwacht van 17 Rembrandts uit een Amerikaanse collectie.
17/09/24
Doe mee met de Digitaliseringsmonitor Gastvrijheidsdomein
NBTC streeft ernaar om de digitale transformatie van het gastvrijheidsdomein te versnellen. Om de mate van digitalisering in het toerisme te kunnen meten, zet het bureau jaarlijks een digitaliseringsmonitor uit. Doe mee en maak het beeld over digitalisering in de sector compleet!
17/09/24
Exclusief voor leden
Fall towns
Wat zijn de trends in het reizen op dit moment? We waren als redactie op zoek naar opkomende trends. Met wat rondspeuren op sociale media duikt er een mooi relatief jong reisbegrip op, 'fall towns'.
16/09/24
Bieb motor voor veel kleine evenementen en activiteiten
De bieb blijkt een motor in kleine evenementen in de buurt. Daarmee is het goed voor veel recreatieve activiteiten. In 2023 organiseerden de openbare bibliotheken 32 procent meer activiteiten dan een jaar eerder.
16/09/24
Exclusief voor leden
Kossmanndejong levert immersieve tentoonstelling op Boerenoorlog
In het Engelse Cornwall heeft Amsterdams ontwerpbureau Kossmanndejong een immersieve, multimediale tentoonstelling gemaakt over de weerstand en strijd van een unieke historische gebeurtenis. Het vertelt het verhaal van de Tweede Anglo-Boerenoorlog (1899-1902) in Zuid-Afrika en de Britse concentratiekampen, waarbij het activisme van Emily Hobhouse centraal staat.

||| Agenda |||

23/09/24
23/09/24 t/m 23-09-24: Toerisme Top 2024
De zevende editie van de Toerisme Top wordt op maandag 23 september 2024 in Venlo georganiseerd. Het...
24/09/24 t/m 26-09-24
24/09/24 t/m 26-09-24: IAAPA EXPO EUROPE 2024
The leisure industry’s premier event in Europe arrives to Amsterdam, the Netherlands in 2024. Get...
27/09/24
27/09/24 t/m 27-09-24: Masterclass voor Startende Reisorganisaties
De VvKR organiseert op vrijdag 27 september in Nieuwegein de zesde Masterclass voor Startende Reisor...
01/10/24
01/10/24 t/m 01-10-24: De Legacy van Themajaren
Op dinsdag 1 oktober organiseert Netwerk Citymarketing Nederland de bijeenkomst ‘Legacy van themaj...
02/10/24
02/10/24 t/m 02-10-24: Duurzaamheidscongres Kampeerbranche
ANWB, BOVAG, HISWA-RECRON, Kampeer & Caravan Industrie (KCI), Kampeer & Caravan Jaarbeurs (K...