Een tafel voor niemand? Vier scenario's voor het arbeidsmarkttekort in toerisme en hospitality
Wat brengt de toekomst voor toerisme? Zijn dat robots in de keuken, virtuele avonturen of structurele personeelstekorten? Lector ‘Disruption, Innovation and New Phenomena’ Ian Yeoman bij NHL Stenden Hogeschool, schetste in zijn inauguratiespeech vier scenario's voor de sector. Met behulp van scenarioplanning toont hij hoe technologische innovatie en demografische veranderingen de manier waarop we reizen en werken ingrijpend zullen beïnvloeden.
Echte verandering begint met een plan. Ian Yeoman gebruikt hiervoor scenarioplanning, een methode die trends en risico’s onderzoekt om de toekomst te verkennen. In zijn ‘Future of Work’-project focust hij op het personeelstekort in toerisme en hospitality: "We analyseren de huidige situatie en wat nodig is om de sector te laten overleven." Hij verwacht dat technologie een grote rol gaat spelen in het oplossen van de arbeidstekorten in de toerisme- en hospitalitybranche. "Twee factoren bepalen de toekomst van werk: demografische veranderingen en het feit dat minder mensen gaan studeren," legt Ian uit. "Werkpatronen zijn ook drastisch veranderd. Daarom hebben we vier scenario’s onderzocht om hiermee om te gaan." Overigens is het bij scenarioplanning niet zo dat we een bepaald scenario moeten volgen. De scenario’s geven vooral diverse denkrichtingen aan ter inspiratie.
Scenario #1: Robots runnen de keuken
Binnen 20 jaar zou een robotchef zomaar een Michelinster kunnen winnen. Met de snelle technologische ontwikkelingen is dit niet ondenkbaar. Moley Robotics laat al zien hoe een volledig robotische keuken de horeca kan revolutioneren.
Scenario #2: Hologram concerten
Dankzij grote investeringen in technologie worden holografische concerten de norm. Zo kun je in de toekomst misschien Elvis Presley opnieuw "zien" optreden of een artiest op meerdere podia tegelijk bewonderen. Deze technologie verandert ons idee van entertainment.
Scenario #3: Robotbediening redt het weekend
Veel restaurants sluiten nu vaker door personeelstekorten. Robotbediening en geautomatiseerde keukens kunnen helpen om toch open te blijven, niet om personeel te vervangen, maar om het tekort op te vangen en bedrijfsprocessen te optimaliseren.
Scenario #4: Het einde der tijden
De arbeidsvoorwaarden in de horeca zijn minder aantrekkelijk dan in andere sectoren, waardoor het steeds moeilijker wordt om personeel te vinden. Dit scenario verkent een toekomst waarin restaurants permanent sluiten omdat ze het simpelweg niet meer redden.
Over Ian Yeoman
Ian Yeoman is lector bij NHL Stenden’s lectoraat ‘Disruption, Innovation and New Phenomena’. Als de eerste scenarioplanner in toerisme bij VisitScotland onderzoekt hij de impact van technologie, klimaatverandering en externe factoren op de toerisme- en hospitalitysector.