Geplaatst op: 25-09-2024
Auteur: Redactie
NRIT

Een tafel voor niemand? Vier scenario's voor het arbeidsmarkttekort in toerisme en hospitality

Een tafel voor niemand? Vier scenario's voor het arbeidsmarkttekort in toerisme en hospitality

Wat brengt de toekomst voor toerisme? Zijn dat robots in de keuken, virtuele avonturen of structurele personeelstekorten? Lector ‘Disruption, Innovation and New Phenomena’ Ian Yeoman bij NHL Stenden Hogeschool, schetste in zijn inauguratiespeech vier scenario's voor de sector. Met behulp van scenarioplanning toont hij hoe technologische innovatie en demografische veranderingen de manier waarop we reizen en werken ingrijpend zullen beïnvloeden.

Echte verandering begint met een plan. Ian Yeoman gebruikt hiervoor scenarioplanning, een methode die trends en risico’s onderzoekt om de toekomst te verkennen. In zijn ‘Future of Work’-project focust hij op het personeelstekort in toerisme en hospitality: "We analyseren de huidige situatie en wat nodig is om de sector te laten overleven." Hij verwacht dat technologie een grote rol gaat spelen in het oplossen van de arbeidstekorten in de toerisme- en hospitalitybranche. "Twee factoren bepalen de toekomst van werk: demografische veranderingen en het feit dat minder mensen gaan studeren," legt Ian uit. "Werkpatronen zijn ook drastisch veranderd. Daarom hebben we vier scenario’s onderzocht om hiermee om te gaan." Overigens is het bij scenarioplanning niet zo dat we een bepaald scenario moeten volgen. De scenario’s geven vooral diverse denkrichtingen aan ter inspiratie.

Scenario #1: Robots runnen de keuken

Binnen 20 jaar zou een robotchef zomaar een Michelinster kunnen winnen. Met de snelle technologische ontwikkelingen is dit niet ondenkbaar. Moley Robotics laat al zien hoe een volledig robotische keuken de horeca kan revolutioneren.

Scenario #2: Hologram concerten

Dankzij grote investeringen in technologie worden holografische concerten de norm. Zo kun je in de toekomst misschien Elvis Presley opnieuw "zien" optreden of een artiest op meerdere podia tegelijk bewonderen. Deze technologie verandert ons idee van entertainment.

Scenario #3: Robotbediening redt het weekend

Veel restaurants sluiten nu vaker door personeelstekorten. Robotbediening en geautomatiseerde keukens kunnen helpen om toch open te blijven, niet om personeel te vervangen, maar om het tekort op te vangen en bedrijfsprocessen te optimaliseren.

Scenario #4: Het einde der tijden

De arbeidsvoorwaarden in de horeca zijn minder aantrekkelijk dan in andere sectoren, waardoor het steeds moeilijker wordt om personeel te vinden. Dit scenario verkent een toekomst waarin restaurants permanent sluiten omdat ze het simpelweg niet meer redden.

Over Ian Yeoman

Ian Yeoman is lector bij NHL Stenden’s lectoraat ‘Disruption, Innovation and New Phenomena’. Als de eerste scenarioplanner in toerisme bij VisitScotland onderzoekt hij de impact van technologie, klimaatverandering en externe factoren op de toerisme- en hospitalitysector.

Link: https://www.nhlstenden.com/en/news-and-articles/a-table-for-none-4-scenarios-on-the-labour-shortage-in-tourism-and-hospitality
Trefwoorden: toekomst, toekomstverkenning, scenario's, onderzoek, toerisme, recreatie, cultuur, horeca, leisure, verblijfsrecreatie, vergrijzing, arbeidsmarkt

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

18/12/24
Laag vpb-tarief niet effectief voor mkb-bedrijven
Het lage tarief in de vennootschapsbelasting (vpb) is niet geschikt om het midden- en kleinbedrijf (mkb) te ondersteunen. De voordelen komen bij niet-mkb bedrijven terecht, meldt CPB. Het grootste deel van de bedrijven in toerisme en recreatie zijn mkb-bedrijven.
12/12/24
Exclusief voor leden
Beste leerbedrijf recreatie in 2024 Hof van Saksen
Woensdag 11 december zijn tijdens De Dag van de Recreatie op Circuit Zandvoort de winnaars van de recreatieverkiezingen feestelijk bekendgemaakt. Het beste leerbedrijf is Hof van Saksen.
10/12/24
Lancering broodje Utrechtse Heuvelrug: Een smakelijke stap naar duurzaamheid
De Utrechtse Heuvelrug heeft er een smakelijk nieuw product bij: het broodje Utrechtse Heuvelrug. Het broodje is eerlijk geprijsd bestaat volledig uit lokale producten van natuurlijke landbouw op de Utrechtse Heuvelrug.
09/12/24
Exclusief voor leden
Horecabeurs Goes scherpt regels voor bezoek aan
In maart 2025 viert de Horecabeurs Goes haar 61e editie. Onder leiding van eventmanager Mathias Koeman zet de beurs dit jaar in op een ambitieuze kwaliteitsverbetering. Vooral het beleid voor de tickets wordt verscherpt naar vakpubliek.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.
04/12/24
Laatste maand om subsidie voor cyberweerbaarheid aan te vragen: vrijetijdssector loopt achter
Meer dan de helft van het budget voor de subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ is inmiddels aangevraagd. Maar weinig aanvragen komen uit horeca, cultuur en recreatie. Nog tot en met 31 december 2024 kunnen bedrijven een aanvraag doen.
03/12/24
Exclusief voor leden
Hotel en ontmoetingsplaats voor design Kazerne krijgt twee nieuwe eigenaren
Hotel, horeca en ontmoetingsplaats voor design Kazerne BV in Eindhoven is officieel overgenomen door Bram Bijnen en Dick Spierenburg. Samen brengen zij een frisse visie en jarenlange ervaring mee om deze unieke plek verder te ontwikkelen als dé ontmoetingsplek, melden de oprichters.
03/12/24
Exclusief voor leden
235.000 toeristische banen in Vlaanderen
In 2023 was de toeristische sector in het Vlaamse Gewest goed voor 235.481 arbeidsplaatsen. Dat komt...