Eigenaren EuroParcs moeten bijstorten van schuldeisers
EuroParcs zit in zwaar weer en gaat gebukt onder grote schulden. Inmiddels hebben de eigenaren, waaronder investeringsfonds Waterland, miljoenen moeten bijstorten om de controle over het bedrijf te behouden. Dat meldt het FD.
Volgens het artikel heeft EuroParcs meer dan 200 miljoen euro aan schulden bij Ares, Rabobank en ABN Amro. De grootste schuld staat uit bij de Amerikaanse private financier Ares, 130 miljoen euro. Al vanaf 2021 kan EuroParcs de financiële afspraken over die schulden niet meer volledig nakomen. Doordat de eigenaren nieuw geld in het bedrijf hebben gestoken, is voorkomen dat ze de controle over EuroParcs verliezen. Hoeveel geld Waterland en de andere aandeelhouders hebben moeten investeren is onbekend. In 2019 nam Waterland voor 100 miljoen euro een meerderheidsbelang in EuroParcs. Sindsdien is het bedrijf sterk gegroeid, van 18 vakantieparken naar 60 parken in Nederland en elders in Europa.
Nieuwe strategie
EuroParcs laat weten dat het bedrijf zich aanpast aan de marktomstandigheden met een nieuwe strategie, genaamd Horizon 2028. Het bedrijf zag sinds medio 2022 de vraag naar vakantiewoningen aanzienlijk dalen. Het bedrijf noemt daarbij factoren als de oorlog in Oekraïne, wereldwijde spanningen, fiscale veranderingen, stijgende rentetarieven, de energiecrisis en hoge inflatie. "Deze onzekerheden hebben geleid tot een terugval in de verkoop van vakantiewoningen naar pre-corona niveaus, niet alleen bij EuroParcs, maar in de hele sector.” EuroParcs ziet dat kopers sinds 2022 meer geïnteresseerd zijn in vakantiewoningen voor eigen gebruik, vaak als gevolg van de schaarste op de woningmarkt of de wens om de verstedelijking te ontvluchten.
Horizon 2028 houdt in dat EuroParcs verandert van een projectontwikkelaar die ook aan toerisme doet naar een toerismebedrijf dat daarnaast gefaseerd en gedoseerd ontwikkelt. De focus ligt minder op het verkopen van (nieuwe) vakantiewoningen of ontwikkelen van nieuwe locaties. De gastbeleving komt nog verder centraal te staan op de parken. Het bedrijf ziet veel kansen in de verhuur en schrijft: "De coronapandemie heeft gezorgd voor een extra stimulans om vaker korte vakanties in eigen land te vieren. De prijzen voor vliegvakanties zijn niet lager geworden, waardoor autovakanties naar Nederland, de Benelux en Midden-Europa als goede alternatieven worden gezien.” EuroParcs gaat ook een nieuw concept in de markt zetten de ‘stacaravan 2.0’, dat voor een grote doelgroep betaalbaar is. Ook het kampeeraanbod wordt uitgebreid, met meer camperplekken en mogelijkheden voor luxe kamperen, al dan niet met privésanitair.
Nieuwe financieringsafspraken
EuroParcs heeft volgens het FD bevestigd dat er nieuwe financieringsafspraken zijn gemaakt en ook Waterland bevestigde dat recent een robuust schuldenakkoord is bereikt. EuroParcs meldt tot slot dat het de steun van aandeelhouders heeft en bouwt op een nieuwe, solide financiering: "Wij vinden het belangrijk om te benadrukken dat EuroParcs goed presteert. We zien de omzet uit verhuur van vakantiewoningen gestaag en beter dan verwacht toenemen. Op de parken met campingplaatsen groeien de boekingen zelfs zeer sterk. De inkomsten uit de verkoop van vakantiewoningen zijn genormaliseerd naar de periode pre-Corona. De abruptheid waarmee de woningverkoop is teruggelopen, maakt dat de organisatie even tijd nodig heeft gehad om de noodzakelijke veranderingen door te voeren. Met Horizon 2028 worden zij weloverwogen en binnen een strak timeframe geïmplementeerd, waarmee we onze toekomst als een gezond en stabiel bedrijf veiligstellen.