Geplaatst op: 10-10-2024
Auteur: Marc Gerlings

Apenrots vernieuwing in ARTIS-Park

Reeks vernieuwingen in najaar 2024

Apenrots vernieuwing in ARTIS-Park
Impressie van de rots in het nieuwe ontwerp. © ARTIS, Thijs de Zeeuw.
De modernistische Apenrots, gebouwd in 1966, ondergaat dit najaar een transformatie en wordt het nieuwe verblijf van de bedreigde kleine panda en de kleinklauwotter. 

De minimalistische rots blijft een landschapselement, maar wordt nu onderdeel van een groen eiland verbonden met de omringende boomkruinen. ARTIS heeft recent een nieuw verblijf elders gevonden voor de groep Japanse makaken, die de rots in de afgelopen decennia bewoonden. Landschapsarchitect Thijs de Zeeuw is verantwoordelijk voor het nieuwe ontwerp.

Het nieuwe ontwerp rekent af met verouderde inzichten over dierenwelzijn, zonder de rots volledig uit te gummen. De rots is straks niet langer geïsoleerd van zijn omgeving, maar onderdeel van een groter verblijf met verschillende hoogteniveaus en vegetatie. Het eiland wordt beplant met grassen en enkele bomen met daaromheen een waterlandschap van keien, waterplanten en dood hout voor de kleinklauwotter. Met diverse verbindingen en een dode boom als centraal punt, worden de boomkronen van de omliggende bomen met elkaar verbonden. Ideaal voor de kleine panda als behendige klimmer en het dier bepaalt zelf om wel of niet zichtbaar te zijn.

Binnen een Europees soortbehoudsprogramma zorgen meerdere dierentuinen samen voor een stabiele en gezonde populatie. Daarin leven ook dieren die zich niet voortplanten. Daarom zijn er dierentuinen nodig die bijvoorbeeld koppels van hogere leeftijd of groepen van hetzelfde geslacht kunnen huisvesten. Die plek is ARTIS straks zowel voor de kleine panda als de kleinklauwotter.

Reeks vernieuwingen

De Apenrots is één van de vernieuwingen die ARTIS dit najaar realiseert in het park, naast de restauraties van het monumentale Kerbertterras, Duivenhuis en Moeflonstal. De renovatie van de Apenrots gaat in november van start en de dieren zullen naar verwachting in het vroege voorjaar van 2025 hun intrek nemen.
Trefwoorden: Artis, dierentuin, dierenpark, attractie

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

31/12/24
Klimrijk Brabant breekt alle records: 50.665 bezoekers in 2024
Het was een jaar om nooit te vergeten voor Klimrijk Brabant. Het klimbos in Veldhoven heeft 2024 afgesloten met een ongekend bezoekersrecord: maar liefst 50.665 avonturiers hebben de klim uitdagingen aangenomen
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
24/12/24
Beekse Bergen breekt record met 1,5 miljoen bezoekers
Safaripark Beekse Bergen heeft een mijlpaal bereikt: het park heeft afgelopen jaar maar liefst 1,5 miljoen bezoekers mogen ontvangen. Dit is een recordaantal voor het dierenpark, dat bekend staat om zijn unieke safaribeleving.
23/12/24
Hoe kom je aan het geld om te investeren in je bedrijf
Ondernemen doe je om geld te verdienen, maar om goed te kunnen ondernemen, heb je ook geld nodig. De...
20/12/24
DierenPark Amersfoort opent nieuwe Chimpanseevallei
DierenPark Amersfoort heeft de deuren geopend van haar nieuwste themagebied: de Chimpanseevallei. Bezoekers kunnen nu oog in oog staan met deze bijzondere primaten in een volledig vernieuwde omgeving.
06/12/24
Beekse Bergen opent tropisch binnenspeelparadijs: Speelland Indoor
Beekse Bergen breidt deze winter uit met een nieuwe attractie: Speelland Indoor. Speelland Indoor bevindt zich op het terrein van Speelland Beekse Bergen, waar bezoekers in het voorjaar en de zomer kunnen genieten van dagrecreatie rond het Victoriameer.
04/12/24
Laatste maand om subsidie voor cyberweerbaarheid aan te vragen: vrijetijdssector loopt achter
Meer dan de helft van het budget voor de subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ is inmiddels aangevraagd. Maar weinig aanvragen komen uit horeca, cultuur en recreatie. Nog tot en met 31 december 2024 kunnen bedrijven een aanvraag doen.
04/12/24
Exclusief voor leden
Toegankelijk maken collectie kost 5 jaar
De komende vijf jaar werkt attractie en mediamuseum Beeld & Geluid, in samenwerking met een aantal partijen, aan het toegankelijker maken van zijn collectie. Het zogeheten TACIT onderzoeksproject, gefinancierd door de NWO met 3,2 miljoen euro, ontwikkelt innovatieve technologieën die informatie toegankelijker maakt voor mensen met een auditieve, visuele en cognitieve beperking.