Geplaatst op: 23-10-2024
Publicatie: VTS 2024-2

Inspiratie van Niels Hermens

Inspiratie van Niels Hermens

De inspiratie van: Niels Hermens

Leeftijd: 41

Afgestudeerd aan: Vrijetijdsmanagement Ba, Hogeschool Inholland (2005); Sociologie Ma, Universiteit van Tilburg (2008), PhD Gezondheid & Maatschappij Wageningen Universiteit (2018)

Huidige functie: Associate Lector bij het lectoraat Empowerment & Professionalisering, Hogeschool Inholland

Momenteel inhoudelijk bezig met: Het doen en begeleiden van onderzoek binnen het sociaal domein in Noord-Holland. Ik ben daarin bezig met het ontwikkelen van een onderzoekslijn over de impact van het sociaal werk. Sociaal werk is bijvoorbeeld jeugdzorg, begeleiding van mensen met psychiatrische problematiek, maar zeker ook het werken in de wijk. Bij dit laatste zit ook een link met vrijetijdsstudies.

Voor de afronding van de opleiding Vrijetijdsmanagement deed ik in 2005 onderzoek op sport- en speelplekken in de openbare ruimte in een kwetsbare wijk. Het idee was dat een fijne inrichting en goed sociaal gebruik van deze plekken kunnen bijdragen aan contacten tussen buurtbewoners – bijvoorbeeld doordat kinderen er met hun ouders spelen – en dat het bewoners uitnodigt om te gaan bewegen. Dit zijn precies ook doelen waar sociaal werkers aan werken en zijn ook onderwerpen waar ik later nog veel mee bezig ben geweest.

In de eerste tien jaar na mijn studie Sociologie heb ik bij het Verwey-Jonker Instituut veel onderzoek gedaan naar wat sporten en bewegen kan betekenen voor mensen in een kwetsbare situatie. Denk aan jongeren die wonen in wijken waar veel armoede heerst, aan alleenstaande ouderen en aan mensen in de maatschappelijke opvang. Ik denk namelijk dat de invulling van je vrijetijd van grote invloed kan zijn op hoe goed mensen zich voelen.

Dat vrijetijdsbesteding samenhangt met hoe mensen zich voelen is ook waarom ik een promotieonderzoek heb gedaan naar de samenwerking tussen jeugdhulporganisaties en sportverenigingen. In 2018 promoveerde ik op dit onderwerp bij de leerstoelgroep Gezondheid en Maatschappij van Wageningen University. Het idee is dat wanneer jeugdhulpprofessionals en mensen van sportverenigingen met elkaar samenwerken, meer jongeren die zich in een kwetsbare positie bevinden de kans krijgen om te sporten en dat dit daarnaast positief kan bijdragen aan het pedagogisch en sportklimaat op de sportvereniging.

Is naast het werk vooral druk met: Tijd besteden met mijn vriendin en het opvoeden en leuke dingen doen met mijn twee zoontjes van 6 en 8. Daarnaast zit ik heel graag op de racefiets, voetbal ik op vrijdagavonden wedstrijdjes op tegenwoordig halve veldjes, en probeer ik af te spreken familie en met vrienden vanuit mijn studietijd.

Krijgt inspiratie van: Mensen die mij vragen om mee te denken. Eigenlijk maakt het dan ook niet zoveel uit waarover. Het kan gaan over een onderzoeksvoorstel, over een nieuw te ontwikkelen beleid, maar bijvoorbeeld ook over een vakantiebestemming. Ik krijg ook inspiratie van mensen die nieuwe ideeën presenteren. Dan gaan er bij mij allerlei radartjes lopen.

Zou, indien daartoe de gelegenheid zou zijn, graag nog eens: Dit vind ik echt een hele moeilijke vraag. Het eerste wat in me opkomt is een keer met een paar vrienden een maand een road trip door Frankrijk of Italië maken en dan op verschillende plekken met de racefiets stukken rijden. Het liefst op bergachtig terrein.

Trefwoorden: onderzoek, onderwijs, vrije tijd

CELTH
 
   
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

23/10/24
Vakantieparken in de fout met gezichtsherkenning
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft 8 vakantieparken onderzocht die gezichtsherkenning inzetten bij de toegang tot zwembaden en speeltuinen. Alle onderzochte vakantieparken bleken de privacywet te overtreden.
23/10/24
Nederlanders besteden meer aan vrijetijdsdiensten
Na een periode van terughoudendheid lijken consumenten weer meer te besteden. Vooral aan vrijetijdsbestedingen als vakanties, uitjes en restaurantbezoek wordt meer uitgegeven.
23/10/24
Exclusief voor leden
Familie Vos uit EuroParcs
Na bijna twintig jaar aan het roer te hebben gestaan, neemt de familie Vos afscheid van vakantieparkengroep EuroParcs. Oprichter Wouter Vos treedt per 1 november terug als CEO en verkoopt zijn aandelen aan grootaandeelhouder Waterland. Hij gaat verder met drie ex-EuroParcs parken.
22/10/24
Amsterdam Made haakt in op 750 jaar Amsterdam
Amsterdam bestaat 750 jaar en dat viert de stad vanaf 27 oktober groots en feestelijk, een jaar lang...
21/10/24
Exclusief voor leden
Boot Holland wil meer beleving zijn
In 2025 gaat Boot Holland een fase in. De indoor watersportbeurs van Nederland krijgt een moderne nautische look, wat zowel vaste bezoekers als nieuwe watersportliefhebbers aanspreekt.
18/10/24
Eerste Nederlandse internationale vlucht 100 jaar geleden
Op 17 oktober ontving Roy Ymker, General Manager van attractie en museum Aviodrome, de allereerste coincard met daarin een penning én 1 euromunt, ter ere van de eerste intercontinentale vlucht die 100 jaar geleden plaatsvond.
18/10/24
Database logiesaccommodaties NL online
De Landelijke Data Alliantie heeft de Database Logiesaccommodaties NL gelanceerd. In deze database het aanbod van logiesaccommodaties in Nederland: van hotels, appartementen, bed&breakfast, huisjes- en kampeerterreinen tot groepsaccommodaties. Het aanbod is geïnventariseerd, verrijkt met relevante indicatoren en op een online platform beschikbaar gesteld door NRIT en Bureau Nijdam.
18/10/24
Center Parcs en Albron verlengen samenwerking en varen nieuwe koers
Olivier Garaïalde, CEO van Center Parcs, en Jan Willem Hilbron, algemeen directeur bij Albron hebben getekend voor contractverlenging van de samenwerking tot 30 september 2035.

||| Agenda |||

12/11/24 t/m 14-11-24
12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...
12/11/24
12/11/24 t/m 12-11-24: Netwerkevent Afsluiting Toeristisch Seizoen 2024
Op dinsdag 12 november organiseert Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug en Vallei de afsluiting ...
22/11/24
22/11/24 t/m 22-11-24: Bestemmingsmanagement, samen zetten we stappen vooruit’
Op vrijdag 22 november organiseert NBTC in Ede de jaarlijkse Beleidsmakersdag met dit jaar als thema...
28/11/24
28/11/24 t/m 28-11-24: Toeristische Ontmoetingsdag
Op donderdag 28 november organiseren Impuls Zeeland en het HZ Kenniscentrum Kusttoerisme de Toeristi...