Geplaatst op: 24-10-2024
Auteur: Esther Peperkamp
Breda University of Applied Sciences
Publicatie: VTS 2024-2

Boekbespreking: Balling in eigen land. Het oorlogsdagboek van Andries Sternheim

Het besproken boek: Theo Beckers & Bertus Mulder, 2023. Hilversum: Verloren

Boekbespreking: Balling in eigen land. Het oorlogsdagboek van Andries Sternheim

Door Esther Peperkamp

Dit boek is niet het eerste boek over Andries Sternheim. Al eerder is de biografie van deze socioloog verschenen, die beschouwd wordt als één van de grondleggers van de vrijetijdssociologie. Zo publiceerde hij in 1932 Zum Problem der Freizeitgestaltung in het Zeitschrift für Sozialforschung en in 1939 over het probleem van de vrije tijd in de totalitaire staat (Beckers, 1986). Als socialist en vakbondsman heeft hij zich dan al beziggehouden met vraagstukken van de arbeidersbeweging, zoals de achturige werkdag en betaalde vakantie. Zijn betrokkenheid brengt hem in 1931 naar Genève als hoofd van de nieuwe vestiging van het Institut für Sozialforschung, hoofdkwartier van de Frankfurter Schule. In de eerder verschenen biografie leerden we al veel over de positie en rol van Andries Sternheim in de Frankfurter Schule (Mulder, 1991). Zijn ideeën en opvattingen kregen weinig erkenning van de andere denkers van de Frankfurter Schule, wat hem een levensreddende vlucht naar Amerika zou kosten.

In Balling in eigen land staat het dagboek van Sternheim centraal dat hij sinds het voorjaar van 1943 bijhoudt. Begin januari 1944 worden Sternheim en zijn vrouw ontdekt op hun onderduikadres in Heemstede. Sternheim weet zijn dagboek mee te nemen en slaagt erin het af te geven aan het echtpaar Sjoerd en Willy Hogeweg uit het verzet. Het is zijn wens om het dagboek na de oorlog te publiceren. Sternheim had het al een titel, inhoudsopgave, paginanummers en titels van hoofdstukken gegeven. De vergelijking dringt zich hierop met Anne Frank, die eveneens haar dagboek redigeerde met het oog op publicatie. Net als het dagboek van Anne Frank geeft Sternheims dagboek een indringend tijdsbeeld.

Het boek is verdeeld in twee delen. In het eerste deel schetsen de auteurs uitvoerig het beeld van Sternheim als wetenschapper, socialist en persoon. Deze hoofdstukken behandelen de levensloop van Sternheim vanaf zijn vroege ‘vormende’ jaren tot aan de nasleep van de verdeling van de erfenis na zijn dood. Hierbij maken de auteurs gebruik van fragmenten uit Sternheim’s dagboek.

In het tweede deel van het boek vinden we Sternheims dagboek, voorzien van enkele voetnoten die de beschreven gebeurtenissen in historisch perspectief plaatsen. Het dagboek begint op het moment dat de familie onder moet duiken. De urgentie van de keuze is duidelijk, maar Sternheim ziet het toch als een keuze.

26 mei 1943 - Het is er eindelijk van gekomen en het is beter gegaan dan wij hadden durven verwachten. Wij wisten al langer dan een jaar, dat wij bij het voortduren van de oorlog hadden te kiezen tussen volledige capitulatie dat wil zeggen verbanning naar Polen met ontbering en dood voor ogen of het in stilte verlaten van de woning met in ieder geval de kans het leven erbij te behouden. Wij kozen het laatste.

De beheersing van de eerste hoofdstukken wankelt in de latere hoofdstukken, als Sternheim hoort dat zijn twee zoons -apart van elkaar- zijn opgepakt en weggevoerd.

12 juni 1943 Ik heb gepoogd hetgeen nu met mijn zoon dreigde te gebeuren -wat wist ik niet precies, maar ik voelde dat het iets heel ernstigs zou zijn – te objectiveren en als ‘geval’ te beschouwen, zoals er thans duizenden in alle landen zijn aan te wijzen.

Het dagboek eindigt tenslotte met een indringende brief gericht aan zijn zoon Paul, niet wetende of hij zijn zoon nog terug zou zien.

Het dagboek getuigt van moed, hoop, en liefde voor zijn zonen. Het dagboek heeft de oorlog overleefd, in tegenstelling tot het gezin Sternheim. Alle vier komen zij in 1944 om in Auschwitz.

Sternheim toont zich in zijn dagboek een begenadigd schrijver en scherpe observator. Het dagboek is veel meer dan alleen een persoonlijk document. In het dagboek beschrijft hij ook de oorlog en het leven van joden in Nederland. Hij heeft weinig woorden nodig om op een treffende en pakkende manier de situatie waarin hij en anderen zich bevinden te beschrijven. Het is een bijzonder en aangrijpend tijdsdocument van de hand van een man die zich al voor de oorlog bezighield met vraagstukken rond vrije tijd en werk die vandaag de dag nog steeds actueel zijn.

Referenties

  • Beckers, T. (1986). Andries Sternheim en de studie van vrije tijd in de Frankfurter Schule. Amsterdams Sociologisch Tijdschrift, 12(4), 680-709.
  • Mulder, B. (1991). Andries Sternheim: Een Nederlands vakbondsman in de Frankfuter Schule. Zeist: Kerkenbosch.

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.
  • CELTH
     
       
       
       
       
       

       

       
       

       
       
       

       

    ||| Nieuws |||

    23/10/24
    Vakantieparken in de fout met gezichtsherkenning
    De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft 8 vakantieparken onderzocht die gezichtsherkenning inzetten bij de toegang tot zwembaden en speeltuinen. Alle onderzochte vakantieparken bleken de privacywet te overtreden.
    23/10/24
    Nederlanders besteden meer aan vrijetijdsdiensten
    Na een periode van terughoudendheid lijken consumenten weer meer te besteden. Vooral aan vrijetijdsbestedingen als vakanties, uitjes en restaurantbezoek wordt meer uitgegeven.
    23/10/24
    Exclusief voor leden
    Familie Vos uit EuroParcs
    Na bijna twintig jaar aan het roer te hebben gestaan, neemt de familie Vos afscheid van vakantieparkengroep EuroParcs. Oprichter Wouter Vos treedt per 1 november terug als CEO en verkoopt zijn aandelen aan grootaandeelhouder Waterland. Hij gaat verder met drie ex-EuroParcs parken.
    22/10/24
    Amsterdam Made haakt in op 750 jaar Amsterdam
    Amsterdam bestaat 750 jaar en dat viert de stad vanaf 27 oktober groots en feestelijk, een jaar lang...
    21/10/24
    Exclusief voor leden
    Boot Holland wil meer beleving zijn
    In 2025 gaat Boot Holland een fase in. De indoor watersportbeurs van Nederland krijgt een moderne nautische look, wat zowel vaste bezoekers als nieuwe watersportliefhebbers aanspreekt.
    18/10/24
    Eerste Nederlandse internationale vlucht 100 jaar geleden
    Op 17 oktober ontving Roy Ymker, General Manager van attractie en museum Aviodrome, de allereerste coincard met daarin een penning én 1 euromunt, ter ere van de eerste intercontinentale vlucht die 100 jaar geleden plaatsvond.
    18/10/24
    Database logiesaccommodaties NL online
    De Landelijke Data Alliantie heeft de Database Logiesaccommodaties NL gelanceerd. In deze database het aanbod van logiesaccommodaties in Nederland: van hotels, appartementen, bed&breakfast, huisjes- en kampeerterreinen tot groepsaccommodaties. Het aanbod is geïnventariseerd, verrijkt met relevante indicatoren en op een online platform beschikbaar gesteld door NRIT en Bureau Nijdam.
    18/10/24
    Center Parcs en Albron verlengen samenwerking en varen nieuwe koers
    Olivier Garaïalde, CEO van Center Parcs, en Jan Willem Hilbron, algemeen directeur bij Albron hebben getekend voor contractverlenging van de samenwerking tot 30 september 2035.

    ||| Agenda |||

    12/11/24 t/m 14-11-24
    12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
    Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...
    12/11/24
    12/11/24 t/m 12-11-24: Netwerkevent Afsluiting Toeristisch Seizoen 2024
    Op dinsdag 12 november organiseert Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug en Vallei de afsluiting ...
    22/11/24
    22/11/24 t/m 22-11-24: Bestemmingsmanagement, samen zetten we stappen vooruit’
    Op vrijdag 22 november organiseert NBTC in Ede de jaarlijkse Beleidsmakersdag met dit jaar als thema...
    28/11/24
    28/11/24 t/m 28-11-24: Toeristische Ontmoetingsdag
    Op donderdag 28 november organiseren Impuls Zeeland en het HZ Kenniscentrum Kusttoerisme de Toeristi...