Kennisbank
Kennisbank

Geplaatst op: 16-10-2024
Auteur: Redactie
NRIT

Groot deel van Noord-Brabant wordt Nationaal Park: Van Gogh NP officieel erkend

Groot deel van Noord-Brabant wordt Nationaal Park: Van Gogh NP officieel erkend
Foto: Joris Buijs

Noord-Brabant heeft er een nieuw nationaal park bij. Staatssecretaris Rummenie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) heeft het Van Gogh Nationaal Park officieel de status van nationaal park verleend. Met deze erkenning wordt het gebied extra op de kaart gezet als een belangrijke plek voor natuurontwikkeling, en biedt het kansen voor economische groei en een gezonde leefomgeving voor mens, plant en dier.

Van Gogh Nationaal Park is het eerste park dat volgens een vernieuwde aanpak wordt beheerd. Het strekt zich uit tussen de steden ’s-Hertogenbosch, Helmond, Eindhoven, Tilburg en Breda. Al zo’n tachtig verschillende partners, waaronder overheden, natuurorganisaties en ondernemers, werken samen om het gebied steeds verder te vergroenen. Dit wordt bereikt door innovatieve oplossingen te bedenken die de natuur dichter bij de steden en dorpen brengen. Daarbij wordt ook het erfgoed van Vincent van Gogh centraal gesteld. In het gebied liggen 46 Van Gogh Monumenten, en het park koppelt de kunst en het verhaal van Van Gogh aan natuur en landschap.

Eerste Nationale Park nieuwe stijl

Martijn van Dam, voorzitter van het Van Gogh Nationaal Park, is zeer trots op de officiële erkenning: "We zijn ontzettend trots dat wij in Brabant als eerste een Nationaal Park in een nieuwe stijl krijgen! Het gebied waar Vincent van Gogh opgroeide en zijn eerste meesterwerk, de Aardappeleters, schilderde, wordt een officieel Nationaal Park dat zijn naam draagt. Dat is echt mooi nieuws! Hier kunnen bezoekers uit binnen- en buitenland genieten van dezelfde natuur en hetzelfde mooie landschap dat Van Gogh zo inspireerde.”

De plannen voor het park richten zich niet alleen op natuurbehoud, maar ook op het verbinden van economische ontwikkeling met duurzaamheid. Boeren en ondernemers werken samen met overheden en natuurorganisaties om landbouw en economische groei te combineren met natuurherstel. Deze aanpak, gesteund door het ministerie van LVVN, moet bijdragen aan het versterken van biodiversiteit, waterbeheer en klimaatadaptatie.

Wilma Dirken, gedeputeerde van Noord-Brabant, benadrukt het unieke karakter van het park: "De combinatie van toonaangevende natuurgebieden in een aantrekkelijk agrarisch cultuurlandschap, een topeconomie met 1,5 miljoen mensen, slimme multifunctionele oplossingen voor de ruimte én de tastbare erfenis van Van Gogh maken het Van Gogh Nationaal Park uniek.”

Groene toekomst voor Van Gogh NP

Het park richt zich op vijf kernprogramma’s die de groene ontwikkeling van het gebied ondersteunen. Een van de belangrijkste programma’s is Brabant Behaagt, dat zich inzet voor de aanleg van 1.000 kilometer aan heggen, poelen en bomen op het boerenland, vaak gecombineerd met wandelpaden. Dit project fungeert als een ‘groene draad’ die de natuurgebieden met stedelijke ontwikkelingen verbindt. In Brabants Bodem ontwikkelen de samenwerkende organisaties nieuwe verdienmogelijkheden (ecosysteemdiensten) voor agrarische ondernemers in het buitengebied. Bij Brabants Versailles werkt de boomteelt-sector met partners aan een plan voor een duurzame bedrijfsvoering, met versterking van landschap, oplossingen voor water en recreatieve mogelijkheden. Brabant Beleeft is het programma waarin aan duurzaam toerisme en recreatieve zonering en ontsluiting (zoals wandelpaden over boerenland) wordt gewerkt. Met Brabant Groeit werken de steden samen met de vastgoedsector aan een natuurinclusieve en groene ontwikkeling van de woningopgave en de verduurzaming en vergroening van industrieterreinen.

Link: https://www.vangoghnationalpark.com/nl/homepage
Topics:Natuur
Trefwoorden: natuur, nationale parken, Noord-Brabant

CELTH
 
   
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

16/10/24
Groot deel van Noord-Brabant wordt Nationaal Park: Van Gogh NP officieel erkend
Noord-Brabant heeft er een nieuw nationaal park bij. Staatssecretaris Rummenie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) heeft het Van Gogh Nationaal Park officieel de status van nationaal park verleend. Met deze erkenning wordt het gebied extra op de kaart gezet als een belangrijke plek voor natuurontwikkeling, en biedt het kansen voor economische groei en een gezonde leefomgeving voor mens, plant en dier.
16/10/24
HISWA-RECRON biedt Kamerleden petitie aan tegen btw-verhoging op logies
HISWA-RECRON heeft de petitie 'Houd vakantie vieren in Nederland betaalbaar' aangeboden aan Jeanet Nijhof-Leeuw, voorzitter van de Vaste Kamercommissie van Financiën. De brancheorganisatie maakt zich ernstig zorgen over de btw-verhoging voor de verblijfsrecreatie.
16/10/24
Exclusief voor leden
Organisatie anders inrichten voor oplossen personeelstekort
De inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, kunstmatige intelligentie (AI), robotisering en digitalisering kunnen een uitweg bieden. Volgens het HR-Trendonderzoek van adviesbureau Berenschot worden deze mogelijkheden onvoldoende benut.
16/10/24
Exclusief voor leden
Vernieuwd interieur vloot Delta
Het ontwerp verbetert de klantervaring en toont de toekomst van vliegen met Delta. Het debuut is voor de Boeing 757-vliegtuig dat later dit najaar op binnenlandse en korte internationale routes gaat vliegen, gevolgd door een brede Airbus A350 begin 2025.
15/10/24
Brabanthallen voegt nog meer variatie in ruimtes toe met nieuwe gebieden De Hertog en Bosch Congreszalen
Na een grote verbouwing neemt de evenementenlocatie twee compleet vernieuwde gebieden in gebruik.
15/10/24
Gematigder groei van Nederlands toerisme
Het Nederlands verblijfstoerisme groeit in 2024 naar verwachting gematigder dan een jaar eerder. Het inkomend toerisme iets harder dan het binnenlands toerisme. Dat weer terug een groeipad te pakken heeft.
15/10/24
Exclusief voor leden
Inclusieve watersport bij RiF010
Van 7 tot en met 12 oktober vond de Week van de Toegankelijkheid plaats, waarbij RiF010 heeft laten zien dat inclusiviteit in de watersport echt belangrijk is. En gewoon ook kan.
15/10/24
Exclusief voor leden
Forse verbeterslag fietsnetwerk in Utrecht
De provincie Utrecht vernieuwt in samenwerking met het Routebureau Utrecht komende maanden het fietsknooppuntennetwerk. Het nieuwe fietsroutenetwerk bestaat straks uit ruim 1.850 km bewegwijzerde fietsroutes, 350 km langer dan het huidige netwerk.

||| Agenda |||

23/10/24
23/10/24 t/m 23-10-24: Seminar Creating Equitable Destinations
CELTH organiseert in samenwerking met The Travel Foundation de online presentatie van het onderzoeks...
12/11/24 t/m 14-11-24
12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...
12/11/24
12/11/24 t/m 12-11-24: Netwerkevent Afsluiting Toeristisch Seizoen 2024
Op dinsdag 12 november organiseert Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug en Vallei de afsluiting ...
22/11/24
22/11/24 t/m 22-11-24: Bestemmingsmanagement, samen zetten we stappen vooruit’
Op vrijdag 22 november organiseert NBTC in Ede de jaarlijkse Beleidsmakersdag met dit jaar als thema...