Geplaatst op: 21-10-2024
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Drie nieuwe rondwandelingen voor Brabants Kloosterpad

Drie nieuwe rondwandelingen voor Brabants Kloosterpad
Paul Spapens, Justine de Jong & Veronique de Kort

Het Brabantse Kloosterpad heeft drie nieuwe rondwandelingen in West-Brabant gepresenteerd. Deze wandelroutes zijn een uitbreiding van het reeds bestaande ‘Brabants Kloosterpad’ in Oost-Brabant. Visit Brabant wil met haar partners betekenisvol aanbod toevoegen aan de provincie. De presentatie was in Zundert bij herberg ‘In den Anker’ een locatie waar al sinds 1635 bier wordt geschonken en nabij Abdij Maria Toevlucht. 

Het Kloosterpad omvat nu 15 etappewandelingen en 15 rondwandelingen. De routes leiden langs Brabantse kloosters en abdijen met afwisselende natuur en bezienswaardigheden. Via de routes ervaren en leren wandelaars over de eeuwenoude kloosterwaarden die vandaag de dag actueler zijn dan ooit. Onderweg kan geproefd worden van lokale ambachtelijke producten die in kloosters worden bereid.

Volgens Justine de Jong, programmamanager bij VisitBrabant, hebben deze routes nadrukkelijk geen marketingdoel maar wil Visit Brabant betekenisvol aanbod toevoegen: "Het gaat om zorgen voor de omgeving, voor elkaar en onszelf. Kijk tijdens het wandelen van de route waar je staat in het landschap, geniet van de omgeving en van elkaar.” Het Kloosterpad is een samenwerking tussen de provincie Noord-Brabant, Visit Brabant en de Vereniging van Samenwerkende Kloosters.

Kloosterpad
Sint-Catharinadal
Fotografie: Björn Snelders / VisitBrabant

Het Brabants Kloosterpad

In 2021 werd in Oost-Brabant het ‘Brabants Kloosterpad’ geopend. Het wandelpad van 330 km voert wandelaars langs het Brabantse landschap en een vijftigtal (voormalige) kloosters en abdijen. Het ontdekken van verhalen van deze bijzondere oorden en het landschap eromheen staan hier centraal. Er zijn dagetappes voor de langeafstandswandelaar en kortere rondwandelingen die in een dagdeel zijn af te leggen. Alle dertig wandelroutes, bestaande uit 15 wandeletappes en 15 rondwandelingen, starten én eindigen bij een klooster. En nu zijn er dus ook drie rondwandelingen in West-Brabant. Omdat in dit deel van de provincie het religieus erfgoed te ver uit elkaar ligt, krijgt West-Brabant in 2025 naast de drie rondwandelingen een Kloosterpad fietsroute en landkunst waarin kloosterwaarden en natuurbeleving worden gecombineerd.

Brabantse identiteit

Brabantse auteur Paul Spapens duidde het belang van het Kloosterpad voor Brabant: "Noord-Brabant heeft heel weinig zichtbaar erfgoed. Nederlanders zijn sterk in het afbreken van gebouwen die hun functie hebben verloren. Daarnaast is Brabant in de afgelopen eeuwen getroffen door veel oorlogen.” In Brabant is nog veel religieus erfgoed zichtbaar uit de tweede helft van de 19e eeuw: "De periode van het rijke roomse leven waar jongeren nauwelijks meer iets van weten. Daarmee kennismaken is van essentieel belang. Dat is wat het Kloosterpad doet.” Het initiatief is volgens Spapens ook belangrijk voor de Brabantse identiteit.

Wandelroutes langs religieus erfgoed en natuurgebieden

De nieuwe kloosterrondwandelingen van elk circa 14 kilometer hebben als vertrekpunten Oosterhout, Zundert en Huijbergen. De routes voeren wandelaars langs de meest iconische kloosters en abdijen van de regio. Zo leidt de route in Oosterhout langs ‘De Heilige Driehoek’. Dit is een unieke plek in de wereld waar drie belangrijke kloosters Sint-Catharinadal, de Onze Lieve Vrouwe Abdij en de Sint Paulusabdij worden verbonden. De stiltewandeling in Zundert brengt wandelaars langs de omgeving rond Abdij Maria Toevlucht. In Huijbergen, waar zich onder andere Klooster Sint Marie en het Wilhelmietenmuseum bevinden, passeert de route langs de Belgisch-Nederlandse grens dwars door Grenspark Kalmthoutse Heide.

Kloosterpad
Kloosterwandeling Zundert
Fotografie: Ton Vermeulen / NRIT

Samenwerken aan betekenisvol aanbod in Brabant

VisitBrabant werkt voor de ontwikkeling van het Kloosterpad nauw samen met de kloosterlocaties aan de route, via de Vereniging van Samenwerkende Kloosters. Zo worden de authenticiteit, kwaliteit en levendigheid van het pad geborgd. Een aantal partners van het Kloosterpad maakt ook deel uit van het Interregproject ‘Parels in Helende Landschappen’, gericht op het versterken van duurzaam toerisme, erfgoed en natuur in de grensstreek met België. Vanuit Vlaanderen waren bij de presentatie partners van het Merodepad aanwezig.

Genieten van de stilte

Het idee van de wandeling rond Zundert is genieten van de stilte. Dat heeft alles te maken met het Klooster Maria Toevlucht dat centraal staat in deze wandeling. De broeders leven daar in stilte volgens de regel van Sint Benedictus. Abt Dom Guido van Belle: "Geniet in deze schitterende omgeving van de stilte. Wat wezenlijk is kun je alleen maar zien met de oren van je hart. Ga niet alleen op zoek naar de uiterlijke maar ook de innerlijke stilte.”

"We zijn ontzettend trots dat we dit jaar drie nieuwe kloosterrondwandelingen in Brabant kunnen introduceren,” aldus Justine de Jong, programmamanager bij VisitBrabant. "De uitbreiding van het ‘Brabants Kloosterpad’ in West-Brabant zorgt voor een dekking van de hele provincie binnen het thema kloosterleven. Met de komst van de nieuwe routes brengen we ons religieus erfgoed en schitterende natuur nu ook in West-Brabant jaarrond onder de aandacht. De wandelroutes vormen de perfecte basis voor wandelaars om alleen of samen op zoek te gaan naar ervaringen zoals stiltebeleving, verdieping, ontmoeting en bezinning. De wandelingen zijn bovendien ook voor jongeren interessant. Een doelgroep waar de vraag naar rust en verdieping steeds meer toeneemt.”

Praktische informatie

De kloosterrondwandelingen volgen het wandelknooppuntennetwerk in het Brabantse landschap. Sommige kloosters bieden onderweg overnachtingsmogelijkheden en er zijn kloosterwinkels waar ambachtelijke kloosterproducten te koop zijn.

De nieuwe wandelingen rond Oosterhout, Zundert en Huijbergen’ alsook de bestaande kloosterwandelingen in Oost-Brabant zijn online te downloaden via www.brabantskloosterpad.nl. Binnenkort zijn deze ook in kaartvorm verkrijgbaar via de webshop van VisitBrabant Routebureau.

Trefwoorden: dagrecreatie, wandelen, wandelroutes, dmo

CELTH
 
   
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

22/10/24
Amsterdam Made haakt in op 750 jaar Amsterdam
Amsterdam bestaat 750 jaar en dat viert de stad vanaf 27 oktober groots en feestelijk, een jaar lang...
21/10/24
Exclusief voor leden
Boot Holland wil meer beleving zijn
In 2025 gaat Boot Holland een fase in. De indoor watersportbeurs van Nederland krijgt een moderne nautische look, wat zowel vaste bezoekers als nieuwe watersportliefhebbers aanspreekt.
18/10/24
Eerste Nederlandse internationale vlucht 100 jaar geleden
Op 17 oktober ontving Roy Ymker, General Manager van attractie en museum Aviodrome, de allereerste coincard met daarin een penning én 1 euromunt, ter ere van de eerste intercontinentale vlucht die 100 jaar geleden plaatsvond.
18/10/24
Database logiesaccommodaties NL online
De Landelijke Data Alliantie heeft de Database Logiesaccommodaties NL gelanceerd. In deze database het aanbod van logiesaccommodaties in Nederland: van hotels, appartementen, bed&breakfast, huisjes- en kampeerterreinen tot groepsaccommodaties. Het aanbod is geïnventariseerd, verrijkt met relevante indicatoren en op een online platform beschikbaar gesteld door NRIT en Bureau Nijdam.
18/10/24
Center Parcs en Albron verlengen samenwerking en varen nieuwe koers
Olivier Garaïalde, CEO van Center Parcs, en Jan Willem Hilbron, algemeen directeur bij Albron hebben getekend voor contractverlenging van de samenwerking tot 30 september 2035.
17/10/24
Exclusief voor leden
De vakantietrends voor 2025
Expedia, Hotels.com en Vrbo hebben hun krachten gebundeld en onthullen de nieuwste reistrends voor 2025 in hun jaarlijkse rapport, Unpack ’25. . De reistrends voor 2025 laten zien dat reizigers op zoek zijn naar authentieke, gemakkelijke en unieke ervaringen. Duurzaamheid, technologie en persoonlijke voorkeuren spelen een belangrijke rol in de toekomst van reizen.
17/10/24
Exclusief voor leden
Hoe genereer je meer boekingen?
Airbnb lanceert maar liefst 50 nieuwe functionaliteiten op haar platform. Wat kunnen we van deze reisreus leren voor onze eigen boekingswebsite?
17/10/24
ANVR: Fundamentele veranderingen nodig om treinreizen in Europe te verbeteren
De ANVR is bang dat de internationale trein nooit van de grond zal komen als er geen fundamentele veranderingen in het beleid worden doorgevoerd. Het kabinet en Europa moeten snel actie ondernemen. Dat zegt de brancheorganisatie bij de publicatie van een uitgebreide studie naar de geschiktheid van de railsector voor vakanties en zakenreizen.

||| Agenda |||

23/10/24
23/10/24 t/m 23-10-24: Seminar Creating Equitable Destinations
CELTH organiseert in samenwerking met The Travel Foundation de online presentatie van het onderzoeks...
12/11/24 t/m 14-11-24
12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...
12/11/24
12/11/24 t/m 12-11-24: Netwerkevent Afsluiting Toeristisch Seizoen 2024
Op dinsdag 12 november organiseert Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug en Vallei de afsluiting ...
22/11/24
22/11/24 t/m 22-11-24: Bestemmingsmanagement, samen zetten we stappen vooruit’
Op vrijdag 22 november organiseert NBTC in Ede de jaarlijkse Beleidsmakersdag met dit jaar als thema...