Geplaatst op: 25-10-2024
Auteur: Marc Gerlings

Lonen horeca stijgen met 2,5%

Onderhandelingsresultaat CAO horeca voor 24 maanden

Lonen horeca stijgen met 2,5%
Na half november duidelijkheid of het resultaat wordt aangenomen.
Vakbonden FNV Horecabond, CNV en werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) bereikten een onderhandelingsresultaat over een nieuwe Horeca-cao die ingaat op 1 januari 2025. Het resultaat moet nog voorgelegd worden aan de leden.
 
De sociale partners hebben afspraken gemaakt voor een nieuwe Horeca-cao voor de duur van 24 maanden. De afspraken gaan onder andere over loonontwikkeling, hervorming van het functie- en loongebouw, het invoeren van het loyaliteitsverlof en het verbeteren van de werk-privébalans. 

 

Loonontwikkeling

De werkgeversorganisatie meldt dat het heeft te maken met veel kostenstijgingen en de marges staan onder druk. Tegelijkertijd waarderen werkgevers hun werknemers en wil de sector aantrekkelijk blijven in deze krappe arbeidsmarkt. Met de nieuwe cao is er een balans gevonden in deze belangen en wordt verder gebouwd aan een aantrekkelijk basis-arbeidsvoorwaardenpakket voor werknemers.
 
Werknemers hebben - gelet op de aanhoudende hoge inflatie en het steeds verder stijgende wettelijk minimumloon - recht op passende loonsverhogingen. Vanaf functiegroep III gaat het onder voorwaarden per 1 januari 2025 om een verhoging van 2,5%, vanaf 1 juli 2025 om 1% en vanaf 1 januari 2026 om 2,5%. Tegelijkertijd heeft de werkgever meer mogelijkheden om een eigen beloningsbeleid te voeren. Ook kunnen buiten de cao om gegeven loonsverhogingen worden verrekend. 
 

Loyaliteit en werk-privé balans

De sociale partners waarderen werknemers die loyaal zijn aan het bedrijf, daarom wordt voor werknemers die 10 jaar of langer in dienst zijn een loyaliteitsverlof ingevoerd. Verder willen de sociale partners medezeggenschap in het horecabedrijf bevorderen. Tijdens de looptijd van de nieuwe cao geven de sociale partners hier verder invulling aan.
 
Om werknemers meer regie te geven op hun werk-privébalans, krijgen zij de mogelijkheid om aan te geven wanneer zij gewerkte overwerk- en meeruren willen opnemen. Ook kunnen parttimers, net als voor fulltimers al het geval is, overwerk- en meeruren vanaf een bepaalde hoogte beperken.
 
Marijke Vuik, voorzitter KHN: "De gemaakte afspraken bieden werkgevers meer ruimte om hun eigen beloningsbeleid te bepalen, en dat is een positieve stap. Wel zien we dat de marges onder druk staan en dat werkgevers worden geconfronteerd met kostenstijgingen, die zij niet altijd door kunnen berekenen aan de gast. Tegelijkertijd blijven heldere afspraken van groot belang. Ze scheppen duidelijkheid voor ondernemers en helpen ons als sector aantrekkelijk te blijven voor nieuwe medewerkers, iets waar we allemaal bij gebaat zijn."
 
Edwin Vlek, voorzitter FNV Horecabond: "Het is cruciaal dat we in uitdagende tijden ook goed blijven kijken naar de wensen en behoeften van medewerkers. Een belangrijk punt tijdens deze onderhandelingen was dat ervaring blijft lonen. Door het loongebouw in balans te brengen en de vakvolwassen leeftijd te verlagen naar 20 jaar, hebben we mooie stappen gezet. Ook de afspraken over de werk-privé balans en het loyaliteitsverlof zorgen voor een flinke vooruitgang voor zowel de sector als de medewerkers.”
 
Jacqueline Twerda, bestuurder CNV: "CNV is blij dat we tot een evenwichtig akkoord hebben kunnen komen, waarin naast loon ook in de kwaliteit van de arbeidsvoorwaarden weer stappen vooruit zijn gezet. Dat een vakkracht in de nieuwe cao niet op 21, maar op 20-jarige leeftijd volgens het volwassen loon zal worden betaald, vinden wij een heel belangrijke stap.”
 
Het onderhandelingsresultaat wordt door de vakbonden FNV Horecabond en CNV voorgelegd aan hun achterban. KHN vraagt goedkeuring aan het Landelijk Bestuur van de vereniging. Half november is er meer duidelijk en wordt bekendgemaakt of er daadwerkelijk een nieuwe Horeca-cao komt per 1 januari 2025.
Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, cao, onderhandeling

CELTH



||| Nieuws |||

08/12/25
Exclusief voor leden
WUR en Natuurhuisje herstellen snelwegen Limburgse natuur
Wageningen Universiteit en boekingssite Natuurhuisje helpen oude hellingranden, de graften, in het Limburgs Geuldal nieuw leven in te blazen. Deze natuurstroken zijn van groot belang voor wilde bijen, bloemen en vele andere soorten. De video legt helemaal uit waarom die smalle graften veel doen voor de natuur.
25/11/25
Future Up vraagt formerende partijen om duurzame economie
CEO’s van onder meer KPN, bol, Renewi, Dopper en 96 andere Nederlandse bedrijven roepen de formerende partijen op te kiezen voor de economie van de toekomst. Dit doen zij op initiatief van platform duurzaam ondernemen Future Up, het voormalige MVO Nederland.
14/11/25
Exclusief voor leden
Better Places steunt onderzoek schoon vliegen
Terwijl wereldleiders op de COP30 in Brazilië praten over klimaatambities, doneert reisorganisatie Better Places € 10.000,- aan AeroDelft, een studenteninitiatief van de TU Delft dat werkt aan een vliegtuig dat geen schadelijke stoffen uitstoot.
24/10/25
Eerste selectie Vlaanderens mooiste wandelroutes
Na het succes van Vlaanderens mooiste fietsroutes lanceert Toerisme Vlaanderen samen met de vijf provinciale toeristische diensten, een eerste selectie van 16 Vlaanderens mooiste wandelroutes.
06/10/25
Camping Vrijhaven meest duurzame camping
Tijdens het Duurzaamheidscongres Kampeerbranche op 1 oktober 2025 zijn de winnaars van de Duurzame KampeerAwards 2025 bekendgemaakt. De awards werden uitgereikt in drie categorieën. De winnaars van 2025 zijn: Camping Vrijhaven (categorie Kampeerplek), Tonke ID. Buzz Explorer (categorie Kampeermiddel) en Vriflex (categorie Innovatieconcept).
02/10/25
Luchthavenbesluit ingediend: Rotterdam The Hague Airport zet stap naar schoner en stiller
Een belangrijke stap richting verduurzaming en vermindering van hinder, met behoud van de regionale functie van de luchthaven door aanvraag nieuw luchthavenbesluit bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
01/10/25
ENTER2026: Waar digitale innovatie en toerisme samenkomen
Van 27 tot 30 januari 2026 vindt op de campus van Breda University of Applied Sciences het jaarlijkse ENTER congres plaats, hét internationale congres voor e-tourism en digitalisering in leisure, toerisme en hospitality.
28/09/25
Exclusief voor leden
Helsinki opnieuw duurzaamste toeristische bestemming ter wereld
Voor het tweede jaar op rij is Helsinki uitgeroepen tot de meest duurzame toeristische bestemming wereldwijd. De Finse hoofdstad voert de Global Destination Sustainability (GDS) Index aan, een internationale ranglijst die steden beoordeelt op duurzaamheid in toerisme aan de hand van meer dan 70 indicatoren.