262 miljoen recreatieve fietstochten van Nederlanders
Een meerderheid van de volwassen Nederlanders (58%) maakt recreatieve fietstochten voor plezier. Dat resulteert in 262 miljoen recreatieve fietstochten op jaarbasis. Dat schrijft het Fietsplatform in haar nieuwe Landelijke kennisrapportage Recreatief fietsen 2024 met daarin ook aandacht voor de fietsinfrastructuur, fietsvakanties en de impact van fietsen.
De nieuwe cijfers over recreatieve fietstochten zijn afkomstig uit het Nederlands Vrijetijdsonderzoek waarvoor tussen november 2022 en november 2023 een kleine 30.000 Nederlanders zijn ondervraagd.
Starten vanuit huis
Bij het overgrote deel (94%) van de fietstochten start men direct vanuit huis. De gemiddelde afstand is 23 kilometer. Bijna de helft (47%) van de fietstochten gebeurt op een elektrische fiets. Het hoge aandeel van e-bikes is ook terug te zien in de verkopen. In 2023 was 56% van de verkochte nieuwe fietsen een e-bike.
Eric Nijland, directeur Fietsplatform: "Net als vorig jaar bevat het rapport een bundeling en vergelijking van zowel landelijke als provinciale onderzoekscijfers. Provincies hebben ons laten weten deze benchmarkmogelijkheid te waarderen."
Hoge waardering en veel bestedingen
Ook buitenlanders fietsen veel in ons land. Zo ondernmen Duitsers jaarlijks 3 miljoen dagtochten met de fiets en Belgen 1 miljoen. Zij besteden tijdens die fietstochten 460 miljoen euro. Nederlanders 1,8 miljard euro. Nederlanders geven fietsen in Nederland een rapportcijfer 8,2 en de knooppuntennetwerken een 7,9. De knooppuntenborden worden nog veel gebruikt, door 67% van de recreatieve fietsers. Apps op de mobiele telefoon door 43%. Papieren kaarten raken een beetje uit de gratie en worden nog door 18% gebruikt.
Verbeterpunten voor recreatief fietsen zijn er zeker. Zo klaagt 38% over te smalle paden, 31% over de kwaliteit van het wegdek en 28 over drukte op de fietspaden.
Provinciale verschillen
De kennisrapportage van het Fietsplatform zoomt bij verschillende onderwerpen ook in op de verschillen tussen provincies. Zo trekken Drenthe, Utrecht, Overijssel en Zeeland relatief veel fietsers van buiten de eigen provincie. In Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht is per inwoner relatief weinig kilometer fietsinfrastructuur in het landelijk gebied beschikbaar. Dit zijn ook de provincies waar relatief veel drukte ervaren wordt.
Over het Kennisrapport Recreatief fietsen
Naast de uitgebreide Landelijke kennisrapportage Recreatief fietsen 2024, met alle bronvermeldingen, is er een factsheet. Deze is ook beschikbaar in het Engels. Fietsplatform verzorgt jaarlijks een update van de kennisrapportage, zodat de sector beschikt over de meest recente cijfers over recreatief fietsen. Aanvullend maakt Fietsplatform voor provincies een maatwerk factsheet met kerncijfers over hun regio. Deze zijn voor eigen gebruik van de provincies.