Geplaatst op: 06-11-2024
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Provincie Zuid-Holland verdeelt subsidies voor beleefbaar erfgoed

Provincie Zuid-Holland verdeelt subsidies voor beleefbaar erfgoed
Foto: Frans Berkelaar

De provincie Zuid-Holland beloont 66 initiatieven met drie miljoen euro subsidie voor het beleefbaar maken van de zeven Zuid-Hollandse erfgoedlijnen. Bijzonder is dat op zeven zogenaamde erfgoedtafels wordt bepaald welke initiatieven een meer formele subsidieaanvraag mogen doen.

Meindert Stolk, gedeputeerde voor cultuur en erfgoed voor de provincie Zuid-Holland: "Ook dit jaar zijn er weer veel mooie projecten en initiatieven die een financiële bijdrage tegemoet kunnen zien vanuit het maatregelenpakket van onze zeven erfgoedlijnen. Met elkaar geven eigenaren, initiatiefnemers en vrijwilligers van die projecten zo vorm aan het verhaal van Zuid-Holland. Goed om te zien dat veel van onze inwoners, stichtingen en ondernemers hierin participeren. Dat is wat onze erfgoedlijnen met hun erfgoednetwerktafels zo waardevol maakt.”

Projecten die een subsidie kunnen aanvragen zijn onder andere het uitgraven van de oorspronkelijke voorburcht van de Ruïne van Teylingen, de restauratie van de Kapel van Kasteel Oud Poelgeest, en het kindvriendelijker maken van musea in de Oude Hollandse Waterlinie. Ook worden leerlingwerkplaatsen voor het (scheeps)timmervak bij historische Scheepswerf Klaas Hennepoel gecreëerd en komt er een tentoonstelling over schilder William Turner in relatie tot water en Dordrecht.

Toegankelijk erfgoed

De provincie vindt het verder belangrijk dat erfgoed voor iedereen toegankelijk is. Daarom krijgt Stichting Limes Legacy subsidie. Zij organiseren Romeinse theatervoorstellingen met inbreng van en opgevoerd door leerlingen van het voortgezet onderwijs in Noordwijk en Katwijk. Stichting NIGRVM PVLLVM Ad Vitam het Romeinse leven verder verbeelden door het nabouwen van een valetudinarium (een Romeins ziekenhuis). De Stichting werkt daarvoor onder meer samen met het op hetzelfde terrein gevestigde zorgcentrum op Landgoed Hooge Burch in Zwammerdam.

Erfgoedtafels

De erfgoedtafels bepalen jaarlijks welke initiatieven het meest bijdragen aan het beleefbaar maken van de erfgoedlijnen. Op 22 oktober 2024 hebben Gedeputeerde Staten besloten welke projecten in 2025 subsidie kunnen aanvragen binnen de ‘Subsidieregeling erfgoedlijnen Zuid-Holland 2020’. Aanvragen kan binnen 6 weken na publicatie van het ‘Maatregelenpakket erfgoedlijnen 2025’ in het Provinciaal Blad.

De zeven erfgoedlijnen

De provincie kent zeven erfgoedlijnen: Atlantikwall, Historisch Haringvliet, Landgoederenzone, Neder-Germaanse Limes, Oude Hollandse Waterlinie, Trekvaarten en Waterdriehoek. Deze lijnen combineren geografische elementen met historische verhalen en creëren een unieke omgeving voor wonen, werken en recreëren. Sinds 2012 hebben bijna 900 projecten bijgedragen aan het behoud en de beleving van erfgoed in Zuid-Holland.

Link: https://www.zuid-holland.nl/actueel/nieuws/november-2024/bijna-e3-miljoen-beleefbaar-erfgoed-zuid-holland/
Trefwoorden: dagrecreatie, cultuur, erfgoed, Zuid-Holland, subsidies

CELTH
 
   
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

21/11/24
Praktijk: bedrijven leveren essentiële bijdrage in opleidingen
Individuele bedrijven leveren in Nederland een essentiële bijdrage aan het opleiden van jonge mensen in de beroepspraktijk en investeren daar fors in. Dit blijkt uit onderzoek van ResearchNed. Het onderzoek leidt tot veranderende inzichten bij VNO-NCW en MKB-Nederland over stages, vergoeding en subsidie voor leerwerkplekken.
13/11/24
Brieven aan de toekomst voor een duurzame wereld
Tijdens de Nationale Klimaatweek, is er een tijdcapsule begraven op de campus van Breda University of Applied Sciences (BUas). Deze symbolische actie benadrukt de urgentie van klimaatverandering en de noodzaak tot verandering. De tijdcapsule bevat brieven aan de toekomst, vol wensen en dromen voor een leefbare wereld.
12/11/24
Exclusief voor leden
Prima derde kwartaal voor Nederlandse logiesaccommodaties
In het derde kwartaal van 2024 hebben Nederlandse logiesaccommodaties zowel meer gasten als overnachtingen gerealiseerd, vergeleken met dezelfde periode in 2023 en 2019. Dat blijkt uit de nieuwste gegevens uit de Statistiek Logiesaccommodaties van het CBS.
08/11/24
Inzicht in toeristisch-recreatief bezoek en draagkracht voor natuurgebieden
Het HZ Kenniscentrum Kusttoerisme heeft onderzoek gedaan naar ecologische draagkracht van natuurgebieden in relatie tot bezoek.
08/11/24
Vakantieparken van grote economische betekenis voor de Veluwe
Het programma Vitale Vakantieparken heeft onderzoek laten doen naar de bijdrage van de vakantieparken aan de lokale en regionale economie op de Veluwe.
07/11/24
Opmars Nederlandse tweewielermarkt zet zich voort
Het aantal fietsen, brom/snorfietsen en motoren in ons land blijft gestaag groeien. Nu al tot een park van inmiddels 26,2 miljoen tweewielers
05/11/24
262 miljoen recreatieve fietstochten van Nederlanders
Een meerderheid van de volwassen Nederlanders (58%) maakt recreatieve fietstochten voor plezier. Dat resulteert in 262 miljoen recreatieve fietstochten op jaarbasis. Dat schrijft het Fietsplatform in haar nieuwe Landelijke kennisrapportage Recreatief fietsen 2024 met daarin ook aandacht voor de fietsinfrastructuur, fietsvakanties en de impact van fietsen.
30/10/24
Menno Stokman verlaat CELTH na zeven jaar
Menno Stokman, directeur van het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH), neemt na ruim zeven jaar afscheid. Per 1 januari 2025 treedt hij in dienst bij de gemeente Wageningen als strategisch adviseur voor het Netwerk Kennissteden Nederland.